RAT U UKRAJINI: Kuleba - Treba nam oružja i dozvole za udar u srce Rusije; Iskanderi spalili armijsko skladište goriva (FOTO/VIDEO)

Марија Стевановић
Marija Stevanović

04. 07. 2024. u 07:47 >> 23:44

RAT u Ukrajini – 862. dan.

РАТ У УКРАЈИНИ: Кулеба - Треба нам оружја и дозволе за удар у срце Русије; Искандери спалили армијско складиште горива (ФОТО/ВИДЕО)

Foto MO Rusije

 

POGLEDAJTE - Ovako izgleda kvart "Kanal" u Časovom Jaru (VIDEO)

Ukrajinska vojska objavila je video snimak iz Časovog Jara. Na snimku "iz prilije perspektive" prikazan je deo mikrookruga "Kanal" za koji su se od proletos vodile žestoke borbe.

Kvart je prešao u potpunosti u ruke ruskih jedinica, a VSU se povukao preko kanala Severni Donjec-Donbas. Borbe se nastavljaju u drugim delovima grada.

Udar Iskandera spalio skladište goriva kod Poltave (VIDEO/MAPA)

Ruske snage su raketom Iskander gađale skladište nafte vojnih grupa Oružanih snaga Ukrajine kod Poltave.

Načelnik Poltavske oblasne vojne uprave juče je rekao da je izvršen napad na objekat u regionu, ne navodeći detalje, a Vazduhoplovna komanda Oružanih snaga Ukrajine „Vostok” drsko je odlučila da prevari Ukrajince saopštenjem o obaranju projektila H-59.

U stvari, 3. jula izvršen je raketni udar na rezervoare goriva za potrebe nekoliko velikih grupa Oružanih snaga Ukrajine. Projektil je uništio pumpnu stanicu i zapalio cevovod zajedno sa jednim od rezervoara.

U ovom trenutku rezervoari i dalje gore, kako je danas saopštilo Ministarstvo energetike Ukrajine.

Kuleba: Treba nam oružja i dozvole za udar u srce Rusije

Ministar spoljnih poslova Ukrajine Dmitro Kuleba izjavio je danas da je za promenu situacije u ratu sa Rusijom, neophodno da ukrajinski partneri donesu dve ključne odluke: dozvole udare na rusku teritoriju, pre svega aerodrome i bombardere u vazduhu, kao i da obezbede više artiljerije i municije.

 

Ruska vojska dobila 190.000 profesionalaca u 2024.

Oko 190 hiljada građana Ruske Federacije sklopilo je ugovore sa Ministarstvom odbrane 2024. godine, rekao je zamenik predsednika Saveta bezbednosti Rusije Dmitrij Medvedev, napominjući da je prosečna dnevna stopa regrutovanja oko hiljadu ljudi.

-Prosečna dnevna stopa zapošljavanja (radnika po ugovoru) ostaje stabilna i iznosi oko hiljadu ljudi. Do sada ugovore je potpisalo oko 190 hiljada građana Ruske Federacije, rekao je Medvedev, sumirajući rezultate prve polovine 2024. godine na sastanku o pitanjima popunjavanja Oružanih snaga Ruske Federacije vojnicima po ugovoru.

 

Foto: Profimedia

 

Eksplozije u Odesi (VIDEO)

Serija eksplozija u Odesi, javljaju ukrajinski mediji.

Brifing ruskog Ministarstva odbrane: VSU izgubio više od 2.100 vojnika za dan; Uništan MiG-29 na aerodoromu (VIDEO)

Oružane snage Rusije uništile su dva preduzeća ukrajinskog vojno-industrijskog kompleksa, rafineriju nafte i skladište gorivakojima se snabdevala ukrajinska vojska;

Na matičnom aerodromu uništen je avion MiG-29 Vazdušnih snaga Ukrajine;

Oružane snage Ukrajine izgubile su usled dejstava grupe snaga „Zapad“ u LNR i Harkovskoj oblasti 600 pripadnika;

Grupa snaga „Sever“ uništila je 6 ukrajinskih brigada, protivnik je tokom prethodnog dana izgubio gotovo 225 vojnika, borbeno vozilo PVO sistema „grad“;

Grupa snaga „Jug“ uništila je tokom prethodnog dana 11 terenskih skladišta municije ukrajinske vojske;

Jedinice grupe snaga „Dnjepar“ uništile su ljudstvo i tehniku tri brigade Oružanih snaga Ukrajine;

Ukrajinska vojska izgubila je gotovo 630 vojnika u zoni odgovornosti grupe snaga „Jug“;

Oružane snage Ukrajine izgubile su gotovo 140 vojnika u zoni odgovornosti grupe snaga „Dnjepar“;

Gotovo 490 vojnika i tri tenka izgubile su Oružane snage Ukrajine tokom prethodnog dana u zoni odgovornosti grupe snaga „Centar“;

Grupa snaga „Istok“ tokom proteklog dana odbila je tri kontranapada ukrajinske vojske, protivnik je u zoni odgovornosti grupe izgubio gotovo 140 vojnika,

Snage PVO Rusije tokom prethodnog dana uništile su 37 ukrajinskih dronova, avionsku bombu „hamer“, 14 granata PVO sistema.

VSU povećao broj brigada na dva fronta

Ukrajina je povećala grupu trupa na donjeckom i harkovskom pravcu zbog dejstava ruske vojske, izjavio je za Sputnjik savetnik šefa DNR Jan Gagin.

Poljaci traže još NATO trupa

Na samitu NATO-a u Vašingtonu Poljska će nastojati da poveća prisustvo vojske alijanse na svom istočnom krilu, izjavio je poljski predsednik Andžej Duda posle razgovora sa svojim kolegom iz Slovačke Peterom Pelegrinijem.

Foto Tanjug/AP

Prema podacima iz 2023. godine, u Poljskoj se nalazi više od 12 hiljada vojnika iz zemalja NATO-a, uključujući 10 hiljada iz Sjedinjenih Američkih Država.

Oboren dron iznad Belgoroda

Ruski PVO sistemi oborili su oko 12 časova ukrajinski dron iznad Belgorodske oblasti, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije.

Foto Tanjug/AP

NE Zaporožje radi redovno

Oštećenja transformatora na trafostanici „Raduga“, nakon jučerašnje napada ukrajinske vojske, nisu uticala na snabdevanje energijom nuklearne elektrane, saopštila je pres služba Zaporoške nuklearne elektrane.

Zelenski očajan: Nema dovoljno ljudstva za 14 brigada VSU

Ukrajina ne može da popuni 14 brigada zbog nedostatka naoružanja, izjavio je predsednik zemlje Vladimir Zelenski.

-Imamo brigade bez naoružanja. Imamo rezerve, imamo 14 nenaoružanih brigada koje nemaju odgovarajuće naoružanje, čije je isporuke već odobrio Kongres. Paketi bi trebalo da stignu, ali idu polako, rekao je on u intervjuu za Blumberg.

Foto: Tanjug/AP

Brigada broji između 1.000 i 8.000 ljudi.

Oboren ukrajinski dron Valkira

Posluga raketnog sistema „strela 10“ grupe snaga „Centar“ uništila je ukrajinski dron „valkirija“ na avdejevskom pravcu, saopštilo je Ministarstvo odbrane rusije.

 

Rusi izveli napad na bazu garde Zelenskog

Ruske snage izvele su napad na bazu predsedničke brigade Nacionalne garde Ukrajine, koja je bila umešana u pokušaj napada na Belgorodsku oblast, izjavio je za Sputnjik koordinator nikolajevskog ilegalnog proruskog pokreta Sergej Lebedev.

Novi paket pomoći SAD za Ukrajinu

Sjedinjene Američke Države izdvojile su za Ukrajinu značajan novi paket naoružanja i opreme za podršku ukrajinskoj vojsci, u vrednosti 150 miliona dolara, saopštio je danas Stejt department.

Novi paket, obezbeđen na osnovu Predsedničkog ovlašćenja za povlačenje, uključuje rakete za PVO sisteme "hok" (Hawk), municiju za visokopokretne artiljerijske raketne sisteme (HIMARS), artiljerijske metke od 155 mm i 105 mm, minobacačke metke 81 mm, rakete TOW, protivoklopne sisteme "džavelin" i AT-4, municiju i granate za malokalibarsko oružje i drugo naoružanje i opremu.

Ova podrška će takođe pomoći u jačanju ukrajinske protivvazdušne odbrane od ruskih napada i jačanju ukrajinskih sposobnosti preko linija fronta, navodi Stejt department.

Ruski „iskanderi“ uništili ukrajinski lovac mig 29

Oružane snage Rusije su operativno-taktičkim raketnim sistemom „iskander“ uništile ukrajinski lovac Mig 29 na aerodromu Dolgincevo u Dnjepropetrovskoj oblasti, saopštilo je rusko Ministarstvo odbrane.

Takođe je uništena avionska municija i vozila vazduhoplovne inžinjerijske službe.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Hurgada iz prve ruke - Ovog leta posetite sa nama biser egipatske obale!