PUTIN: Multipolarni svet već je postao realnost

Novosti online

04. 07. 2024. u 12:19

PROMENE u svetskom poretku se dešavaju brzo i nepovratno, multipolarni svet već je postao stvarnost, izjavio je predsednik Rusije Vladimir Putin na sastanku Saveta šefova država Šangajske organizacije za saradnju (ŠOS).

ПУТИН: Мултиполарни свет већ је постао реалност

Foto AP

- U sadašnjim uslovima, kada se u svetu dešavaju brze i nepovratne promene, potrebna je aktivna proaktivna pozicija ŠOS u međunarodnim odnosima. Multipolarni svet postao je realnost - rekao je ruski predsednik.

- Uvereni smo da je Šangajska organizacija za saradnju, zajedno sa BRIKS-om, glavni stub novog svetskog poretka u nastajanju. Upravo ta udruženja deluju kao moćan pokretač za procese globalnog razvoja i uspostavljanja istinske multipolarnosti - primetio je Putin.

Kako je primetio, nova arhitektura saradnje i bezbednosti u Evroaziji koju predlaže Rusija treba da zameni zastarele evrocentrične i evroatlantske modele koji su davali jednostrane prednosti samo određenim državama.

Rusija pridaje veliki značaj saradnji u okviru Šangajske organizacije za saradnju (ŠOS), ona se progresivno razvija na principima jednakosti i vodeći računa o međusobnim interesima, rekao je ruski predsednik.

- Rusija pridaje veliki značaj partnerskoj saradnji u okviru ŠOS. Sa zadovoljstvom konstatujemo da ta saradnja nastavlja da se progresivno razvija na principima jednakosti, uvažavanja međusobnih interesa, poštovanja kulturne i civilizacijske raznolikosti i traženja kolegijalnih rešenja za hitna bezbednosna pitanja - rekao je Putin na sastanku Saveta šefova država-članica ŠOS u Astani.

On je napomenuo da je uz aktivno učešće kazahstanskih kolega „pripremljen zaista solidan paket dokumenata i odluka za usvajanje na sadašnjem savetu“.

- Njihova primena će nesumnjivo pomoći jačanju uloge i uticaja ŠOS. Pristupi zemalja ŠOS ključnim aspektima globalne i regionalne agende ogledaju se u Astanskoj deklaraciji koja je podneta na usvajanje na samitu. U njoj je dodatno naglašena posvećenost svih učesnika ŠOS formiranju pravednog multipolarnog svetskog poretka zasnovanog na centralnoj ulozi UN, međunarodnom pravu i težnji suverenih država za uzajamno korisnim partnerstvom - naglasio je ruski predsednik.

Bezbednost država-članica ŠOS ostaje prioritetni zadatak u radu organizacije, a za realizaciju ovog zadatka biće transformisana regionalna protivteroristička struktura ŠOS, dodao je Putin.

- Naravno, jedan od prioritetnih zadataka u aktivnostima ŠOS bilo je i ostalo održavanje bezbednosti učesnika duž perimetra spoljnih granica. Upravo to je svrha odluka koje se danas donose da se regionalna protivteroristička struktura ŠOS transformiše u univerzalni centar koji će se baviti čitavim nizom bezbednosnih pretnji, kao i da se uspostavi centar za borbu protiv narkotika u Dušanbeu - primetio je on.

Osim toga, Putin je naglasio da će borbi protiv separatizma i ekstremizma na prostoru ŠOS doprineti program saradnje u ovoj oblasti, odobren na samitu organizacije u Kazahstanu.

Putin je istakao da države ŠOS povećavaju upotrebu nacionalnih valuta u međusobnim transakcijama.

- Naše zemlje povećavaju upotrebu nacionalnih valuta u međusobnim transakcijama. Na primer, njihov udeo u komercijalnim transakcijama Rusije sa članicama organizacije već je premašio 92 odsto u prva četiri meseca ove godine - precizirao je Putin.

On je podsetio učesnike samita na ruski predlog za stvaranje sopstvenog mehanizma plaćanja i obračuna u ŠOS i napomenuo da redovni sastanci ministara nadležnih za ekonomski blok i sastanci šefova ministarstava finansija i centralnih banaka daju značajan doprinos razvoju trgovinskih i investicionih veza na prostoru ŠOS.

O mirovnom predlogu o Ukrajini

Komentarišući situaciju oko Ukrajine, Putin je istakao da se Rusija oduvek zalagala za mirno rešavanje ukrajinske krize.

- Rusija se uvek zalagala za mirno političko-diplomatsko rešenje situacije u Ukrajini – krize koja je nastala kao rezultat apsolutno drske politike Sjedinjenih Američkih Država i njihovih satelita - rekao je on.

Plan koji je Rusija predložila za Ukrajinu, uz spremnost Kijeva i Zapada, omogućiće momentalni prekid borbi i početak pregovora.

- Sredinom juna predstavili smo još jednu opciju za rešavanje (sukoba u Ukrajini), koja bi, ukoliko bi ukrajinska strana, a što je najvažnije njeni zapadni sponzori, bili spremni da je prihvate, omogućila da bukvalno odmah prekinemo borbena dejstva, sačuvamo ljudske živote i započnemo pregovore - naglasio je ruski lider.

Ruski predsednik takođe je zahvalio učesnicima ŠOS na njihovim predlozima i inicijativama za rešavanje sukoba u Ukrajini i najavio spremnost Moskve da ih uzme u obzir.

On je dodao da na evroazijskom kontinentu i dalje postoje potencijalna žarišta sukoba, čije će širenje biti ispunjeno haosom i nestabilnošću, pre svega, to je Bliski istok i posebno situacija u Pojasu Gaze.

O Pojasu Gaze

Govoreći o bliskoistočnoj temi, Putin je naveo da je kriza u Pojasu Gaze pokazala neuspeh pojedinačnih pokušaja Amerike da nađe rešenje za regulisanje situacije na Bliskom istoku bez oslanjanja na odluke UN.

- Istorija je jasno pokazala neodrživost i kontraproduktivnost pojedinačnih pokušaja, između ostalog, Sjedinjenih Američkih Država da preseku palestinski čvor, kao i odbijanja sprovođenja odluka UN koje jasno predviđaju stvaranje i mirnu koegzistenciju dveju nezavisnih i suverenih država – Izraela i Palestine - konstatovao je Putin.

Kako je rekao, pitanja koja se odnose na osiguravanje bezbednosti i stabilnosti kako na evroazijskom prostoru, tako i u široj globalnoj razmeri, zahtevaju aktivno učešće ŠOS i njenih država članica.

(Sputnjik)

BONUS VIDEO: DVA BRODA PRISTAJU U VENECUELANSKU LUKU: Ruska pomorska flota završila vežbe na Atlantskom okeanu

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Hurgada iz prve ruke - Ovog leta posetite sa nama biser egipatske obale!