"NEMAM NAMERU DA ODEM": Bajden stavio tačku na sve sumnje o predstojećim izborima

Ђорђе Грмуша
Đorđe Grmuša

05. 07. 2024. u 07:30

NEMAM nameru da odem, poručio je američki predsednik Džozef Bajden govoreći o svojoj kandidaturi za predstojeće predsedničke izbore tokom svečanosti u Beloj kući povodom Dana nezavisnosti SAD.

НЕМАМ НАМЕРУ ДА ОДЕМ: Бајден ставио тачку на све сумње о предстојећим изборима

Tanjug

Bajden je juče bio domaćin godišnje svečanosti povodom Dana nezavisnosti, koja je uključivala roštilj za nekoliko hiljada aktivnih pripadnika vojne službe i njihove porodice, prenosi AP.

Na prijemu je jedna osoba iz publike doviknula aktuelnom predsedniku SAD: "Nastavite da se borite! Potrebni ste nam!", na šta je Bajden odgovorio: "Možete računati na mene. Nemam nameru da odem", ponavljajući svoje obećanje da će ostati u trci za novi mandat, uprkos sve glasnijim pozivima da se povuče.

Kako ocenjuje Glas Amerike, utisak je da Bajden ima još samo nekoliko dana da ubedi demokrate da je sposoban za još jedan predsednički mandat, posle katastrofalnog nastupa u debati prošle nedelje protiv republikanca Donalda Trampa.

Bajden je u intervjuu radio-stanici u Viskonsinu rekao da su "ulozi veoma visoki".

- Znam da to znate. Demokratija, ekonomske slobode, sve je to u opasnosti... Funkcija predsednika je najmoćnija funkcija na svetu i treba nam neko mudar i sa karakterom - poručio je Bajden.

Ovaj intervju je deo medijske taktike Bajdenovog tima da ga što više izloži u medijima, u trenutku koji je od odsudne važnosti, kako kažu predsednik i njegovi saradnici, za njegovu kandidaturu. 

Neki donatori se povlače ili najavljuju povlačenje iz kampanje, rekao je za AP upućen izvor.

Posle proslave Dana nezavisnosti u Beloj kući, Bajden će danas biti na mitingu u Viskonsinu, gde će dati i televizijski intervju Džordžu Stefanopulosu sa Ej-Bi-Sija, koji će biti emitovan u prajm tajmu.

Predsednik SAD će u nedelju u Filadelfiji održati konferenciju za novinare povodom NATO samita koji počinje naredne nedelje u Vašingtonu.

Međutim, pitanje je šta će biti sa kampanjom ako se Bajden ne pokaže dobro u intervjuu za Ej-Bi-Si, ocenjuje Glas Amerike. 

Bajden za sada kaže da nije spreman da se povuče i to je preneo na sastanku sa demokratskim guvernerima, bliskim saradnicima i zaposlenima u izborom štabu.

Konvencija Demokratske stranke biće održana 19. avgusta i na njoj bi trebalo da se izabere formalni kandidat.

- Ponosan sam što se kandidujem za reizbor kao predsednik koji je ispunio svoja obećanja. Imao sam lošu noć, lošu noć. Uprskao sam. Ali 90 minuta na toj sceni ne mogu da izbrišu sve što sam uradio za tri i po godine - rekao je Bajden u intervjuu za radio WURD iz Filadelfije.

U privatnim razgovorima Bajden se fokusirao na to kako da obrne putanju svoje kampanje koja je krenula nizbrdo posle debate i naglasio kritičnost predsedničkih izbora. 

Tokom jednog razgovora, kada je upitan šta će da radi ako ne uspe da preokrene tok svoje kampanje, Bajden je rekao da će staviti zemlju na prvo mesto, rekao je izvor koji je razgovarao direktno sa predsednikom.

Bajden se u sredu sastao sa demokratskim guvernerima u Beloj kući, a neki od njih su posle sastanka rekli da je razgovor bio otvoren i da će posle svega stajati uz Bajdena.

Tokom tog sastanka Bajden je rekao liderima da ga je posle debate pregledao doktor, rekli su za AP anonimni izvori. 

Nekoliko sati pre toga, međutim, portparolka Bele kuće Karin Žan Pjer je rekla da predsednik nije bio na lekarskom pregledu.

Bela kuća je Bajdenov loš performans i promukao glas tokom debate sa Trampom objasnila prehladom. 

Bajden je dodao da je bio umoran i od promene vremenskih zona, jer je 12 dana pre debate intenzivno putovao po inostranstvu.

Bajdenovi saradnici odbacili su pozive da objave više informacija o zdravlju predsednika. 

Lekari su, nakon sistematskog pregleda u februaru, rekli da je on sposoban da bude na dužnosti predsednika.

Dvoje demokrata iz Kongresa je javno pozvalo Bajdena da istupi iz trke, dok drugi čekaju da vide kako se razvija situacija, kakvi su rezultati anketa i kakav će biti Bajden u intervjuu za Ej-Bi-Si, rekle su pojedine demokrate za AP.

Neki kažu da je potpredsednica Kamala Haris favoritkinja da zameni Bajdena, dok alternative ostaju i guverner Kalifornije Gevin Njusom i guvernerka Mičigena Grečen Vitmer.

Ako bude ponovno izabran, Bajden bi na kraju drugog mandata imao 86 godina. 

 

BONUS VIDEO: DVA BRODA PRISTAJU U VENECUELANSKU LUKU - Ruska pomorska flota završila vežbe na Atlantskom okeanu

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

NIKOLA JOKIĆ DOBIO VELIKO POJAČANJE: Denver Nagets doveo hrvatskog reprezentativca