„ATAKAMS“ PAO U RUKE RUSKIH STRUČNJAKA: Otkriven princip rada kasetne municije američke rakete

Novosti onlajn

05. 07. 2024. u 09:08

RUSKI stručnjaci proučili su unutrašnju strukturu i operativne karakteristike kasetne podmunicije američke rakete „atakams“, određena je visina na kojoj podmunicija ne puca, ispričao je za Sputnjik stručnjak za rad sa naoružanjem.

„АТАКАМС“ ПАО У РУКЕ РУСКИХ СТРУЧЊАКА: Откривен принцип рада касетне муниције америчке ракете

Foto: Profimedia

Podmunicija predstavlja zeleni sferni predmet, veličine teniske loptice, sa izbočinama duž jedne ose kruga.

- Kasetna podmunicija je tipa M74. U dalekometnoj raketi ‘atakams’ ima 275 takvih komada. Otvaranje kasetne municije odvija se na visini od nekih 200 metara iznad površine zemlje. Kada rotacija podmunicije dostigne oko dve hiljade obrtaja, centrifugalne poluge se razmiču i klizač se okrene ka unutra. Kapsula detonatora postavljena je nasuprot udarne igle. Kada udari o površinu, municija eksplodira - objasnio je stručnjak.

Sagovornik je istakao da u slučaju kada se kaseta otvorila regularno i municija je pala i nije odradila, ona je i dalje u zapetom položaju, a njeno pomeranje više nije moguće. Stanovništvo treba da bude maksimalno oprezno ukoliko naiđe na takvu „lopticu“.

- Košuljica se sastoji od uobičajene oplate. Unutrašnjost je izrađena od legure volframa sa urezima. Spoljašnja i unutrašnja oplata su tačkasto zavarene. Unutra se nalazi eksploziv i sam fitilj. Ručna protivpešadijska granata sovjetske proizvodnje ima sličan unutrašnji dizajn. Samo mi koristimo čelik, a kod njih je bio volfram - dodao je on.

Prema njegovim rečima, prilikom primene volframa, fragmenti dobijaju veću brzinu pri letu.

- Radijus rasprskavanja fragmenata, prema podacima, iznosi oko 20 metara. Ali objektivno, neki fragmenti, čak i na udaljenosti od 50 metara, mogu da probiju metalna vrata. Prečnik fragmentacije je manji, verovatnoća uništenja je manja, ali destruktivna moć fragmenata predstavlja veću pretnju. Pad 250 elemenata pokriva površinu dimenzija 400 puta 400 kvadratnih metara, podmunicija pada otprilike pet metara jedna od druge - rekao je izvor.

Pentagon je u aprilu potvrdio Sputnjiku da je Ukrajini predao operativno-taktičke rakete „atakams“ povećanog dometa radi upotrebe, kako je tvrdio, „u okviru suverene ukrajinske teritorije“.

„Atakams“ je operativno-taktička balistička raketa koju je proizvela kompanija „Loked Martin“. Može se lansirati iz raketnih sistema, uključujući M142 „hajmars“.

(Sputnjik)

BONUS VIDEO:

DVA BRODA PRISTAJU U VENECUELANSKU LUKU: Ruska pomorska flota završila vežbe na Atlantskom okeanu

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

MONSTRUOZNO! Opozicionar priželjkuje ubistvo Danila Vučića i opisuje kako bi ga mučio (VIDEO)