"NATO NE ŽELI MINSKE SPORAZUME": Stoltenberg otkrio nove planove Alijanse za Ukrajinu

Ђорђе Грмуша
Đorđe Grmuša

05. 07. 2024. u 14:37

NATO ne želi Minske sporazume 3, već želi da Ukrajina stekne sposobnost da obuzdava Rusiju. Da bi se postiglo mirno rešenje ukrajinskog sukoba za pregovaračkim stolom, Kijevu treba isporučiti još oružja, izjavio je generalni sekretar Alijanse Jens Stoltenberg na konferenciji za novinare uoči samita organizacije u Vašingtonu.

НАТО НЕ ЖЕЛИ МИНСКЕ СПОРАЗУМЕ: Столтенберг открио нове планове Алијансе за Украјину

FOTO: Tanjug/AP

- NATO ne želi Minske sporazume 3. NATO želi okončanje agresije Rusije kako bi Ukrajinci (zatim) mogli da obuzdavaju (Moskvu) - poručio je on.

Stoltenberg je istakao da je situacija za pregovaračkim stolom blisko povezana sa situacijom na bojnom polju. Zbog toga, prema njegovim rečima, ako Severnoatlantska alijansa želi pravedno rešenje postignuto tokom pregovora, treba da pruži još veću vojnu podršku Kijevu.

On je takođe potvrdio da će glavna tema samita NATO-a u Vašingtonu, koji će se održati od 9. do 11. jula, biti podrška Ukrajini, konkretno isporuke oružja i obuka ukrajinskih vojnika.

- Ukrajina mora da pobedi i potrebna joj je naša stabilna pomoć - istakao je Stoltenberg.

On je još najavio da će NATO preuzeti lidersku ulogu u koordinisanju najvećeg dela međunarodne podrške, istakavši da „time Alijansa neće postati deo sukoba, već će to ojačati samoodbranu Ukrajine“.

Stoltenberg očekuje da će članice NATO-a na samitu dogovoriti izdvajanje najmanje 40 milijardi evra godišnje za vojnu podršku Kijevu.

Pored toga, on je najavio da će države NATO-a na samitu doneti odluku o jačanju kolektivne odbrane i bezbednosti, uključujući dalje unapređivanje protivraketne odbrane.

Stoltenberg je takođe rekao da se nada da će Ukrajina postati „saveznica“ Alijanse do 2034. godine.

(Sputnjik)

BONUS VIDEO: DVA BRODA PRISTAJU U VENECUELANSKU LUKU -  Ruska pomorska flota završila vežbe na Atlantskom okeanu

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

NIKOLA JOKIĆ DOBIO VELIKO POJAČANJE: Denver Nagets doveo hrvatskog reprezentativca