DONATORI USKRAĆUJU PODRŠKU BAJDENU: Veliki finansijeri traže da demokrate pronađu drugog predsedničkog kandidata

A.Vojinović

06. 07. 2024. u 06:30

LOŠ nastup na prvoj predsedničkoj debati aktuelnog šefa Bele kuće Džozefa Bajdena mogao bi da košta podrške velikih donatora. Dok demokrate iza kulisa raspredaju o potencijalnoj zameni predsedničkog kandidata, finansijeri javno upozoravaju da će uskratiti sredstva Bajdenu ukoliko se ne povuče iz trke za reizbor. Američki predsednik je, u međuvremenu, na svečanosti u Beloj kući povodom Dana nezavisnosti SAD ponovio da neće odustati od borbe za drugi mandat, poručivši: "Nemam nameru da odem!"

ДОНАТОРИ УСКРАЋУЈУ ПОДРШКУ БАЈДЕНУ: Велики финансијери траже да демократе пронађу другог председничког кандидата

Tanjug

Pad Bajdenove podrške kod birača uticao je da veliki donatori zahtevaju da stranka pronađe boljeg igrača za ključnu utakmicu, dok američki "Njujork tajms" piše da pojedini prisiljavaju Džoa da se povuče. Grupa donatora, navodno, radi na prikupljanju čak 100 miliona dolara za neku vrstu deponovanog fonda "Sledeća generacija", koji bi se koristio za podršku novom kandidatu. Drugi donatori prete da će uskratiti priloge i drugim demokratskim grupama ukoliko predsednik ne napusti kampanju.

Među donatorima koji su pozvali Bajdena da odstupi su i Abigejl Dizni, naslednica porodičnog bogatstva "Dizni", holivudski producent Dejmon Lindelof i agent Ari Emanuel, te filantrop i preduzetnik Gideon Štajn, navodi Bi-Bi-Si. Diznijeva ne veruje da bi Bajden mogao da pobedi Trampa u novembru.

- Ako ne odstupi, demokrate će izgubiti. U to sam potpuno sigurna. Posledice gubitka će biti zaista strašne - upozorila je ona.

Stajn je rekao da će njegova porodica zadržati 3,5 miliona dolara namenjenih neprofitnim i političkim organizacijama aktivnim u predsedničkoj trci ako Bajden ne odstupi. Lindelof, koji je donirao više od 100.000 dolara demokratama u ovom izbornom ciklusu, javno je pozivao druge donatore da uskrate sredstva u okviru onoga što je nazvao "DEMbargo".

Ari Emanuel, brat Rema Emanuela, bivšeg šefa kabineta Baraka Obame, rekao je na konferenciji u Koloradu da je uskraćivanje finansiranja ključ za osiguranje izlaska Bajdena iz trke. Rid Hejstings, suosnivač "Netfliksa" i jedan od najvećih donatora Demokratske stranke, rekao je da Bajden "mora da se povuče kako bi dozvolio snažnom demokratskom lideru da pobedi Trampa".

Američki mediji ocenjuju da Bajden ima još nekoliko dana da ubedi demokrate da je sposoban za drugi mandat, zbog čega mu njegov tim zakazuje sve više razgovora za medije.

Džo bi više da spava

Bajden je rekao demokratskim guvernerima tokom sastanka u Beloj kući da je deo njegovog plana da prestane da zakazuje događaje posle 20 časova, kako bi mogao više da spava, otkrivaju tri izvora upoznata sa njegovim komentarima. Bajden je tokom sastanka u više navrata izjavio da neće biti izbačen iz trke i da je "u njoj kako bi pobedio".

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
MLADIĆI ROĐENI OVE GODINE ĆE PRVI U VOJSKU: General Mojsilović otkrio sve detalje o služenju vojnog roka

MLADIĆI ROĐENI OVE GODINE ĆE PRVI U VOJSKU: General Mojsilović otkrio sve detalje o služenju vojnog roka

NAČELNIK Generalštaba Vojske Srbije general Milan Mojsilović rekao je u emisiji "Takovska 10" da Srbija kasni sa uvođenjem obavezne vojne obaveze. Suština je da se izgradi odbrambeni kapacitet Srbije, svaki dan i svaku godinu koju čekamo, gubimo generacije mladih vojnika, rekao je general Mojsilović. U jednoj klasi računamo do 20.000 vojnika-regruta, na godišnjem nivou, dva i po meseca po pet hiljada njih u jednoj klasi, odnosno ciklusu, rekao je Mojsilović uz napomenu da će prvo biti regrutovani mlađi vojnici, počev od 2006. godišta.

25. 09. 2024. u 22:01

Komentari (0)

START(AP)OVALA  JOŠ JEDNA UNIVERZUM AVANTURA: Projekat kompanije Mozzart bliži se velikom finalu