STOP ZA DOMINACIJU AMERIKE: ŠOS za pravedniji poredak i multipolarni svet bez apsolutne prevlasti Sjedinjenih Država

LIDERI zemalja članica Šangajske oranizacije sa saradnju (ŠOS) su potpisali u Astani, prestonici Kazahstana, deklaraciju u kojoj se zalažu za pravedniji svetski poredak i multipolarni svet, bez američke dominacije.

СТОП ЗА ДОМИНАЦИЈУ АМЕРИКЕ: ШОС за праведнији поредак и мултиполарни свет без апсолутне превласти Сједињених Држава

Učesnici Samita ŠOS u Astani, Foto AP

U dokumentu se govori ne samo o političkoj, već i ekonomskoj saradnji, a razvijaće je i u oblasti atomskih tehnologija u energetici. S obzirom na to da je Rusija jedan od lidera u proizvodnji reaktora za centrale, jasno je da je Moskva sprema da podeli znanja sa partnerima u korišćenju "mirnog atoma".

Govori se i o očuvanju kosmičkog prostranstva i nedopuštanja militarizacije svemira. Stoga članice ŠOS-a smatraju da treba da se zaključe međunarodni obavezujući dokumenti za sprečavanje prebacivanja oružja u kosmički prostor.

Potpisan je i dokument o programu saradnje članica ŠOS-a u borbi protiv terorizma, separatizma i ekstremizma od 2025. do 2027. godine. Takođe će ojačati saradnja u zajedničkoj borbi protiv trgovine narkotika.

- Inicijativa zemalja ŠOS za svetsko jedinstvo i pravedniji svet korak je u pravcu multipolarnog sveta, a usmerena je na stvaranje mera jačanja poverenja u sferi bezbednosti u evroazijskom regionu - kazao je Putin.

On je upozorio i da u Evroaziji još postoje žarišta potencijalnih sukoba koji prete da se pretvore u haos. Posebno su opasna žarišta na Bliskom istoku, u Pojasu Gaze.

Dokument o ekonomskoj strateškoj saradnji važi do 2030. godine. Usvojen je i dokument o očuvanja prirodne sredine i ekološkog turizma.

U deklaraciji se Ukrajina ne spominje. Ali, ruski predsednik se zahvalio članicama za predloge kako da se reši konflikt i obećao da je spreman da uvaži ideje i inicijative. Kazao je da je Rusija za mirno rešenje konflikta, ali insistira da Ukrajina bude neutralna i ne ulazi u NATO. Osim toga, Kijev bi morao da prizna da su Krim i četiri oblasti koje su se na referendumu izjasnile za pripajanje Rusiji zauvek ruska teritorija. To znači da bi Kijev morao da povuče vojsku iz onih delova četiri oblasti koje su još pod kontrolom vlasti u Kijevu.

Generalni sekretar UN Antonio Guteres izjavio je da ŠOS ima snage da dođe do mira u Ukrajini, kao i da su UN spremne da sarađuju sa ŠOS u borbi protiv terorizma.

Na marginama Samita juče su razgovarali Putin i v. d. predsednika Irana Mohamad Mohber. Ruski predsednik je istakao da odnosi Moskve i Teherana imaju prijateljski i konstruktivni karakter i jačaće bez obzira na rezultate izbora u Iranu. Putin se sreo i sa emirom Katara Tamimom ben Hamadom al Tanijem, zahvalio mu na humanitarnim aktivnostima vezanim za situaciju u Ukrajini i pozvao ga da poseti Rusiju.

Foto AP

PRIDRUŽILA SE BELORUSIJA

BELORUSIJA je juče primljena za punopravng člana ŠOS. Predsednik Kazahstana Tokajev je kazao da je Belorusija u kratkom periodu isnunila sve uslove za članstvo. Predsednik Aleksandar Lukašenko je obećao da će Belorusija uložiti sve napore za rast njenog autoriteta i broja saveznika.

Foto AP

KIJEV DEMANTUJE KARLSONA

PORTPAROL Vladimira Zelenskog Sergej Nikiforov demantovao je izjavu poznatog američkog TV novinara Takera Karlsona da se priprema intervju sa ukrajinskim predsednikom. Na mreži "Iks" Karlson je saopštio: "Izgleda da smo dobili intervju Zelenskog, što smo pokušavali dve godine". Sugerisao je Karlsonu da pažljivo proverava informacije koje dobija i dodao da "u planovima rada predsednika Zelenskog nema Takera Karlsona".

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

MONSTRUOZNO! Opozicionar priželjkuje ubistvo Danila Vučića i opisuje kako bi ga mučio (VIDEO)