POJAVILO SE NOVI TEŠKI BVP: Rusija razvila borbeno vozilo posebno prilagođeno ratu u Ukrajini (VIDEO)

Предраг Стојковић
Predrag Stojković

05. 07. 2024. u 21:00

NOVO teško borbeno vozilo pešadije, najverovatnije zasnovano na platformi glavnog borbenog tenkova T-72/T-90, ​​primećeno je u ruskom gradu Njižnji Tagil, prema snimku koji je prvobitno postavljen pre nedelju dana na YouTube kanalu ( Metallokop u gradu).

ПОЈАВИЛО СЕ НОВИ ТЕШКИ БВП: Русија развила борбено возило посебно прилагођено рату у Украјини (ВИДЕО)

Foto printskrin YouTube Metallokop v gorode

Kratki video snimak, snimljen u blizini poligona Uralvagonzavod gde se testiraju ruski tenkovi T-72, ​​T-90 i T-14 Armata, izazvao je interesovanje i spekulacije među vojnim posmatračima.

Ovo gusenično oklopno borbeno vozilo pešadije (BVP) iako je donekle slično najnovijoj generaciji ruskih T-15 Armata, barem ima drugačiji sistem gusenica sa samo šest točkova po strani u poređenju sa sedam u slučaju T-15.

Veoma očigledan fokus na šasiju tenkova T-72 odražava već ukorenjenu strategiju u ruskoj industriji oklopnih vozila za racionalizaciju troškova, obezbeđivanje skalabilnosti i olakšavanje operacija održavanja korišćenjem zajedničkih platformi za glavne borbene tenkove i druga borbena vozila izvedena iz njih.

Na primer, BVP T-15 Armata je zasnovan na univerzalnoj platformi Armata razvijenoj za čuveni glavni tenk T-14 Armata. To bi, bar u principima borbene upotrebe ruske oklopne tehnike, dovelo do razmeštanja parova ovakvih oklopnih vozila na ratištu, čime bi se obezbedila veća kompatibilnost i znatno pojednostavljen logistički proces.

ZAŠTO SU RUSI IZABRALI PLATFORMU T-72?

Prema mišljenjima čak i zapadnih vojnih analitičara, izbor platforme T-72 ima smisla, s obzirom na ratno stanje ruske odbrambene industrije, omogućavajući jednostavnije procese proizvodnje i održavanja na pozadini postojanja odličnog predznanja vojske sa tehnikom borbe.

Pojava ovog novog BVP takođe naglašava još jedan interesantan aspekt u naporima Rusije da obezbedi svoju flotu neophodnih oklopnih vozila. Vrlo je verovatno da su za nastavak borbi u Ukrajini, koja je izuzetno zahtevna za takvu vojnu opremu, ruski ofanzivni napori usredsređeni na kopnenu komponentu.

Rusko vojno rukovodstvo je odabralo da upotrebi, prilagodi i, na nekim mestima, modernizuje oklop, pretposlednjih generacija, držeći u rezervi najnoviju tehniku.

To je ekonomičnije rešenje i prilagođenije trenutnoj situaciji na terenu ali i masovnoj brzoj proizvodnji.

To ne mora da znači da Kremlj ne želi da pobedi i brže okonča sukob u Ukrajini, već da je svestan mogućnosti da dalji razvoj događaja mogu zahtevati progresivno uvođenje u borbu efikasnije opreme i visokih troškova nabavke za njega, ali ne želi da rizikuje da prerano pokaže stvarne sposobnosti svojih najsavremenijih borbenih sredstava.

Dakle, najnovije i najsavremenije idalje ostaju izdvojene za scenarije eskalacije i sa odgovarajućim protivnicima, kao kec u rukavu koji se može odigrati ukoliko se, nadamo se, sukob zadrži na konvencionalnom oružju.

oruzjeonline.com

BONUS VIDEO - RUSKA KRSTARICA U MEDITERANU: Tihookeanska flota izvodi vežbe

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

HIT 2024! Marsa Matrouh – Jednostavni Egipatski Maldivi