TAJANSTVENI KINESKI STELT LOVAC UGLEDAO SVETLO: Ratni avion 5. generacije J-31B Gyrfalcon debitovao naprednom tehnologijom (VIDEO)

Предраг Стојковић
Predrag Stojković

06. 07. 2024. u 21:05

VEĆ mesecima ova letelica privlači pažnju znatiželjnih, posebno zbog svojih mogućnosti uzletanja sa nosača aviona.

ТАЈАНСТВЕНИ КИНЕСКИ СТЕЛТ ЛОВАЦ УГЛЕДАО СВЕТЛО: Ратни авион 5. генерације Ј-31Б Gyrfalcon дебитовао напредном технологијом (ВИДЕО)

Foto Vikipedija CC BY-SA 4.0 WC

Shenyang Aircraft Corporation (SAC), gigantska kineska odbrambena kompanija, objavila je video koji prikazuje svoj najnoviji lovački avion pete generacije, J-31B.

Video prikazuje kompjuterski generisanu sliku J-31B sa prednje strane, sa oznakom „J-31B“ i imenom „Gyrfalcon“. Avion ima bočne odeljke za oružje, svaki sa po dve rakete.

Prvobitno označen kao FC-31 za izvoz, ovaj lovac srednje veličine je poznat kao J-31 ili J-35 u kineskim medijima. Autor ovog videa ga sada zvanično naziva J-31B.

Već mesecima ova letelica privlači pažnju, posebno zbog svojih mogućnosti nosača aviona. U poređenju sa originalnim FC-31, predstavljenim pre deceniju, J-31B izgleda veće i naprednije.

Video sugeriše da J-31B parira teškim lovcima u smislu nosivosti. Takođe blista u dizajnu, korišćenju prostora i performansama motora.

Vredi napomenuti da bočni odeljci za oružje J-31B mogu da nose najmanje dve rakete. Ovo ga razlikuje od američkog F-22 Reptor i kineskog J-20, koji može primiti samo jednu raketu po boku.

Pored toga, ima glavno skladište oružja poput J-20, koje može da drži najmanje četiri rakete vazduh-vazduh srednjeg dometa.

NjEGOVA ULOGA NEPOZNATA

Kineski stručnjaci, kako prenosi South China Morning Post, napominju da prelazak sa FC-31 na J-31 ukazuje da je spreman za vojnu upotrebu i da je dobio zvanično odobrenje.

Uprkos ovom razvoju, ostaju pitanja o tačnoj ulozi i upotrebi J-31B.

Fu Xianshao, vojni analitičar sa sedištem u Pekingu i penzionisani stručnjak za opremu kineskog vazduhoplovstva, sugeriše da „B“ može ukazivati na različite verzije J-31. Međutim, još ne znamo da li će ova B varijanta biti dizajnirana za nosače aviona, kopnene misije ili izvozno tržište.

Drugi stručnjak veruje da je veća verovatnoća da će se J-31B pridružiti kineskom vazduhoplovstvu nego mornarici, na osnovu prednjeg stajnog trapa sa jednim točkom koji se vidi na snimku, što je tipično za kopneno bazirane avione.

Zvanično predstavljanje J-31B pokazuje koliki je napredak Kina postigla u vojnoj avijaciji, naglašavajući njen razvoj u tehnologiji stelt letelica. Kako nastave da procenjuju i modifikuju J-31B, njegova buduća uloga u odbrani Kine će zasigurno postati jasnija.

Foto Profimedia/Vikipedija CC BY-SA 4.0 Danny Yu

STELT TEHNOLOGIJA

Prvobitno dizajniran kao stelt lovac za kinesko vazduhoplovstvo i za izvoz, FC-31/J-35 je pretrpeo mnoge promene od svog prvog leta 2012. godine.

Predstavljen na sajmu aviona u Džuhaju 2014. godine, ovaj avion se često poredi sa F-35 Lajting 2 kompanije Lokid Martin zbog njegovih naprednih karakteristika.

U poslednje vreme FC-31/J-35 je dobio veliku pažnju jer se može koristiti na nosačima aviona. Ljudi veruju da bi različite verzije J-35 mogle da se koriste na najnovijem i najnaprednijem nosaču aviona kineske mornarice, Fudžijan, koji ima sisteme elektromagnetnog katapulta.

Međutim nedavna testiranja modela J-35 na nosaču aviona Liaoning sa rampama za „skijaške skokove” ​​sugerišu da bi mogao da bude prilagođen i starijim nosačima aviona. Prošlog meseca, izvori su rekli da Kina takođe radi na kopnenoj verziji stelt lovca FC-31/J-35.

Fotografije novog modela pokazuju nekoliko promena dizajna u odnosu na J-35 baziran na nosaču aviona, što sugeriše nastavak razvoja i potencijalnu prodaju u drugim zemljama.

Foto Vikipedija CC BY-SA 4.0 Danny Yu

NAPORI KINE DA GA PLASIRA NA TRŽIŠTE

Međunarodni napori Kine da komercijalizuje FC-31 takođe su ubrzani. U januaru 2024., pakistanski glavni maršal vazduhoplovstva Zaheer Ahmed Baber Sidhu najavio je planove za kupovinu FC-31 kako bi unapredio svoje vazduhoplovstvo.

Kineski mediji su ovaj sporazum promovisali kao uspešno partnerstvo koje bi moglo pomoći kineskim avionima da uđu na međunarodno tržište.

Ranije ove godine, Kina je prikazala model aviona FC-31 na Svetskoj odbrambenoj izložbi u Saudijskoj Arabiji. Kineski zvaničnik na događaju rekao je da FC-31 još nije deo vazduhoplovnih snaga PLA, ali će se uskoro pridružiti.

Uvođenje J-31 učiniće Kinu drugom zemljom, posle SAD, koja ima dva tipa stelt aviona.

Lovci J-20 će dopuniti J-31, možda će raditi zajedno sa J-15 kao avion na nosaču aviona. Učešće Kine na odbrambenoj izložbi Saudijske Arabije takođe je pokazalo marketinški napor prema zemljama Bliskog istoka, pri čemu su se UAE pojavili kao potencijalni budući kupac.

Ovo je usledilo nakon dogovora koji je bio u ćorsokaku tokom predsedavanja Donalda Trampa, gde su UAE pristali da kupe 50 F-35 od SAD u zamenu za uspostavljanje diplomatskih odnosa sa Izraelom.

Do suspenzije sporazuma došlo je nakon što je predsednik Džo Bajden preuzeo dužnost 2021. godine. On je bio zabrinut zbog veza UAE sa Kinom i potencijala za curenje tehnologije.

Dakle, demonstracija J-31B je veliki korak za kineske stelt lovce. Njegov napredak i rastuće globalno interesovanje pokazuju posvećenost Pekinga jačanju svoje vojne moći ali i izvoznih kapaciteta.

oruzjeonline.com

BONUS VIDEO - RUSKA KRSTARICA U MEDITERANU: Tihookeanska flota izvodi vežbe

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
MLADIĆI ROĐENI OVE GODINE ĆE PRVI U VOJSKU: General Mojsilović otkrio sve detalje o služenju vojnog roka

MLADIĆI ROĐENI OVE GODINE ĆE PRVI U VOJSKU: General Mojsilović otkrio sve detalje o služenju vojnog roka

NAČELNIK Generalštaba Vojske Srbije general Milan Mojsilović rekao je u emisiji "Takovska 10" da Srbija kasni sa uvođenjem obavezne vojne obaveze. Suština je da se izgradi odbrambeni kapacitet Srbije, svaki dan i svaku godinu koju čekamo, gubimo generacije mladih vojnika, rekao je general Mojsilović. U jednoj klasi računamo do 20.000 vojnika-regruta, na godišnjem nivou, dva i po meseca po pet hiljada njih u jednoj klasi, odnosno ciklusu, rekao je Mojsilović uz napomenu da će prvo biti regrutovani mlađi vojnici, počev od 2006. godišta.

25. 09. 2024. u 22:01

Komentari (0)

Da li znate šta su privatni dani na poslu i koja kompanija nudi ovaj benefit?