ISTORIJSKA IZLAZNOST NA IZBORIMA U FRANCUSKOJ: Do 12 časova veliki broj ljudi izašao na glasanje

Ђорђе Грмуша
Đorđe Grmuša

07. 07. 2024. u 13:24

U DRUGOM krugu parlamentarnih izbora u Francuskoj do 12 časova glasalo je 26,63 odsto glasača, što je najveća izlaznost na parlamentarnim izborima još od 1981. godine, pokazuju podaci francuskog ministarstva unutrašnjih poslova, prenosi Figaro.

ИСТОРИЈСКА ИЗЛАЗНОСТ НА ИЗБОРИМА У ФРАНЦУСКОЈ: До 12 часова велики број људи изашао на гласање

Foto: Depositphotos/Printscreen

Prošle nedelje, u prvom krugu, do 12 časova glasalo je 25,9 odsto, a 2022. godine do podneva je glasalo 18,43 odsto birača.

U Francuskoj se danas održava drugi krug prevremenih parlamentarnih izbora.

Nedelju dana nakon prvog kruga, oko 49 miliona birača upisanih u biračke spiskove može da glasa u drugom krugu parlamentarnih izbora, a procene i rezultati biće saopšteni od 20 časova.

Danas se glasa za 501 od 577 mesta u Nacionalnoj skupštini, donjem i najvažnijem domu francuskog parlamenta, a preostalih 76 mesta već je osvojeno u prvom krugu glasanja.
Krajnje desničarsko Nacionalno okupljanje (RN) i njegovi saveznici vode nakon prvog kruga izbora sa osvojenih oko 34 odsto glasova, levičarska koalicija Novi narodni front osvojila je 29 odsto glasova, a centristička koalicija Zajedno, kojoj pripada i stranka "Preporod", francuskog predsednika Emanuela Makrona, zauzela je treće mesto.
 

BONUS VIDEO: IZRAEL RAZMENjUJE VATRU SA HEZBOLAHOM - Naser meta vazdušnog napada

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
MLADIĆI ROĐENI OVE GODINE ĆE PRVI U VOJSKU: General Mojsilović otkrio sve detalje o služenju vojnog roka

MLADIĆI ROĐENI OVE GODINE ĆE PRVI U VOJSKU: General Mojsilović otkrio sve detalje o služenju vojnog roka

NAČELNIK Generalštaba Vojske Srbije general Milan Mojsilović rekao je u emisiji "Takovska 10" da Srbija kasni sa uvođenjem obavezne vojne obaveze. Suština je da se izgradi odbrambeni kapacitet Srbije, svaki dan i svaku godinu koju čekamo, gubimo generacije mladih vojnika, rekao je general Mojsilović. U jednoj klasi računamo do 20.000 vojnika-regruta, na godišnjem nivou, dva i po meseca po pet hiljada njih u jednoj klasi, odnosno ciklusu, rekao je Mojsilović uz napomenu da će prvo biti regrutovani mlađi vojnici, počev od 2006. godišta.

25. 09. 2024. u 22:01

Komentari (0)

START(AP)OVALA  JOŠ JEDNA UNIVERZUM AVANTURA: Projekat kompanije Mozzart bliži se velikom finalu