"NEOPROSTIVA I EKSPLICITNA PROVOKACIJA": Žestoka reakcija Kimove sestre na vojne vežbe Južne Koreje

Novosti online

08. 07. 2024. u 08:18

KIM Jo Džong, uticajna sestra lidera Severne Koreje Kim Džong Una, nazvala je danas nedavne vojne vežbe Južne Koreje blizu granice "samoubilačkom histerijom" i upozorila na mogući vojni odgovor, prenosi južnokorejska agencija Jonhap.

НЕОПРОСТИВА И ЕКСПЛИЦИТНА ПРОВОКАЦИЈА: Жестока реакција Кимове сестре на војне вежбе Јужне Кореје

Foto: Tanjug

Sestra severnokorejskog vođe, koja je na vodećoj funkciji u vladajućoj Radničkoj partiji DNRK, ocenila je da su ti manevri Južne Koreje "neoprostiva i eksplicitna provokacija Severne Koreje", objavila je severnokorejska agencija KCNA.

Ona, takođe, smatra da južnokorejski predsednik Jun Suk Jeol stvara napetosti na Korejskom poluostrvu kako bi skrenuo pažnju sa unutrašnjih problema.

Govoreći o poslednjim vojnim vežbama Južne Koreje, Kim je istakla da će, u slučaju da Pjongjang proceni da se njima krši suverenitet Severne Koreje i da predstavljaju objavu rata, severnokorejske "oružane snage odmah sprovesti svoju misiju i zadatak dodeljen Ustavom DNRK".

Južnokorejska vojska izvela je krajem juna vežbe koristeći bojevu municiju, u blizini kopnene i pomorske granice sa Severnom Korejom, prvi put od 2018. godine.

Seul je prethodno prošlog meseca najavio suspenziju vojnog sporazuma potpisanog sa Severnom Korejom 2018. godine i usmerenog na smirivanje napetosti, u znak protesta zbog severnokorejskog lansiranja balona sa smećem prema jugu.

(Sputnjik)

BONUS VIDEO: IZRAEL RAZMENjUJE VATRU SA HEZBOLAHOM: Naser meta vazdušnog napada

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
MLADIĆI ROĐENI OVE GODINE ĆE PRVI U VOJSKU: General Mojsilović otkrio sve detalje o služenju vojnog roka

MLADIĆI ROĐENI OVE GODINE ĆE PRVI U VOJSKU: General Mojsilović otkrio sve detalje o služenju vojnog roka

NAČELNIK Generalštaba Vojske Srbije general Milan Mojsilović rekao je u emisiji "Takovska 10" da Srbija kasni sa uvođenjem obavezne vojne obaveze. Suština je da se izgradi odbrambeni kapacitet Srbije, svaki dan i svaku godinu koju čekamo, gubimo generacije mladih vojnika, rekao je general Mojsilović. U jednoj klasi računamo do 20.000 vojnika-regruta, na godišnjem nivou, dva i po meseca po pet hiljada njih u jednoj klasi, odnosno ciklusu, rekao je Mojsilović uz napomenu da će prvo biti regrutovani mlađi vojnici, počev od 2006. godišta.

25. 09. 2024. u 22:01

Komentari (0)

PRINCEZA PONOVO TRUDNA: Nova prinova u britanskoj kraljevskoj porodici