ZABRINUTI ZBOG BAJDENA, KIJEVA I KINE: Čelnici NATO od danas do petka za okruglim stolom u Vašingtonu

I. Stanojević

09. 07. 2024. u 07:00

SVETSKI lideri koji učestvuju na NATO samitu, od danas do 12. jula, u Vašingtonu, duboko su zabrinuti zbog starosti, zdravstvenog stanja i trenutne sposobnosti američkog predsednika Džozefa Bajdena(81). Svoj strah, kako piše portal Politiko, oni ne izražavaju javno, nego privatno i sumnjaju da će zbog takve situacije, kandidat demokrata uspeti da pobedi republikanskog rivala Donalda Trampa. Posledica toga bila bi velika šteta po NATO i ratne napore Zapada na ukrajinskom ratištu, navode mediji.

ЗАБРИНУТИ ЗБОГ БАЈДЕНА, КИЈЕВА И КИНЕ:  Челници НАТО од данас до петка за округлим столом у Вашингтону

Foto: AP Photo/Manuel Balce Ceneta

Istovremeno, neki saveznici u NATO nisu u potpunosti zadovoljni Bajdenovim vođstvom kada je u pitanju sukob u Ukrajini. Članice NATO najviše sumnjaju u Bajdenovu sposobnost da nastavi prikuplja podršku za odbranu Evrope u Americi, naročito u poređenju s Trampom, otvoreno skeptičnim po pitanju pomoći inostranim partnerima.

- Imamo više razgovora o sopstvenoj odbrani, jer izgleda da se Tramp vraća - ocenjuje zvaničnik jedne članice NATO.

Bajdenovo fizičko i mentalno stanje naći se se pod lupom tokom samita NATO-a naredne nedelje, gde neće biti u mogućnosti da preskače događaje i sastanke, a takođe neće moći da leže u 20 časova, kako je prethodno izjavio da planira.Politiko navodi da se NATO saveznici brinu za Bajdenov politički položaj i šanse za reizbor, a smatraju da su njegove godine velika politička prepreka.

- Biće mu veoma teško da nastavi kampanju i da se zadrži u trci - rekao je jedan visoki diplomata EU i poručio da demokrate treba da "razmotre sve opcije kad je u pitanju eventualna zamena kandidata".

Nema sumnje da će odbrana Ukrajine i jačanje istočnog krila NATO, biti glavne teme razgovora na samitu, kojim saveznici obeležavaju 75.godišnjicu postojanja Alijanse, navode analitičari. Iz Poljske je najavljeno da bi mogla da bude predstavljena perspektiva priključivanja Kijeva NATO, iako je to nemoguće dok rat traje. Ocenjuje se, naime, da je takav tok stvari jedini koji će dati odgovore na mnoga pitanja.

Na samitu će u fokusu biti i bezbednosni rizici ukrajinskog rata, kao i izazovi u regionu Indo-Pacifika, gde NATO razmatra svoju veću ulogu.

- Podrška Ukrajini i njenoj odbrani, saradnja sa partnerima, načini za jačanje otpornosti saveznika u suočavanju sa izazovima iz Kine. Hibridne i sajber pretnje su teme na koje ćemo se usredsrediti na samitu - najavio je Daglas Džouns, zamenik pomoćnika državnog sekretara.

Po rečima Stivena Flenegana iz korporacije Rand, Australija, Novi Zeland, Republika Koreja i Japan, veoma su zainteresovani za produbljivanje saradnje sa NATO. To, dodaje, ne mora nužno biti vojna saradnja, nego pojačavanje kooperacije u oblastima u kojima ona već postoji u nekom vidu.

Javni forum

UZ Samit, u Vašingtonu će se održavati javni forum NATO, sa ciljem da se bolje razumeju politika, ciljevi i odluke NATO kroz dijalog i angažovanje sa jedinstvenom i raznolikom grupom zainteresovanih strana, navodi se na sajtu Alijanse. Domaćini Foruma su SAD i NATO, u saradnji sa Centrom za novu američku bezbednost (CNAS), GLOBSEC-om, Nemačkim Maršalovim fondom Sjedinjenih Država (GMF) i Institutom Hadson. Forum će ponuditi panel diskusije, debate i interaktivne sesije o različitim temama koje su na dnevnom redu NATO samita.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

NAJVEĆA TRANSFORMACIJA Kako je Fahreta postala Brena - Saša doživeo šok kad ju je video: Ovo neće valjati...