DA LI RUSIJA PRIPREMA SU-30 ZA SUKOB SA UKRAJINSKIM F-16? Rusi ubrzali modernizaciju flote Su-30SM2 (VIDEO)

Предраг Стојковић
Predrag Stojković

08. 07. 2024. u 17:00

SAMO nekoliko dana pre dolaska F-16 saznalo se da Rusi unapređuju elektronske sisteme aviona Su-30SM2, namenjene uništavanju vazdušnih ciljeva.

ДА ЛИ РУСИЈА ПРИПРЕМА СУ-30 ЗА СУКОБ СА УКРАЈИНСКИМ Ф-16? Руси убрзали модернизацију флоте Су-30СМ2 (ВИДЕО)

Foto: EPA

Kako se očekuje, dolazak F-16 u Ukrajinu predstavljaće najveći izazov za logistiku ali i imidž zapada kada je reč o ovom sukobu.

S jedne strane, zapadnjaci žele da ne ponove greške napravljene 2023. godine, kada su na sva usta hvaljeni glavni borbeni tenkovi Leopard ili Abrams doživeli apsolutni debakl.

S druge strane, više nego verovatno, Rusija sprema nekoliko iznenađenja za F-16, a jedna od mera je i modernizacija dela arsenala lovačkih aviona, posebno aparata Su-30SM2.

Moguće je da će jedan od zadataka ovih letelica biti i suprotstavljanje lovcima F-16, koje saveznici daju Kijevu.

Navodni izvori iz Odbrambenih snaga Ukrajine rekli su ukrajinskom manje poznatom izdanju LB.ua da se u bazi Državnog letačkog opitnog centra 929 u Ahtubinsku vrši modernizacija 12 aviona Su-30SM2.

Čini se da će Rusija rasporediti 6 aviona za Vazdušno-kosmičke snage, a još 6 aviona Su-30SM2 će biti za mornaričku avijaciju. Kako tvrde ukrajinski izvori, ovim radovima, prema zahtevima glavne komande Vazdušno-kosmičkih snaga Rusije, rukovodi Javno akcionarsko društvo „Jakovljev“.

Foto Tanjug/AP

Trenutno se pretpostavlja da rusko vazduhoplovstvo ima oko 80 Su-30SM i 19 Su-30SM2, a Ratna mornarica ima još 19 Su-30SM i najmanje 8 Su-30SM2. Krajem 2023. godine, najmanje dva Su-30SM2 su prebačena u sastav Ratne mornarice.

-U okviru radova na modernizaciji unapređena je radio-elektronska oprema na brodu, uključujući kontrolnu opremu, indikatore ciljeva, stanice za upozorenje na zračenje, video nadzor i sisteme za snimanje, radio visinomeri, grafički sistemi, jedinice za konverziju i komutaciju, komunikacione jedinice, digitalni kompjuteri, indikatori, složeni regulatori motora i radarski sistemi kontrole su takođe unapređeni.

S obzirom na ova poboljšanja, moguće je da će jedna od misija ovih aviona biti da se suprotstave višenamenskom avionu F-16 koji će ući u službu Oružanih snaga Ukrajine, rekli su izvori publikacije.

Su-30SM2 je ruski višenamenski lovački avion četvrte generacije u upotrebi od 1990. godine. Avion je prvenstvno dizajniran za uništavanje vazdušnih ciljeva.

Su-30SM2 je najnovija varijanta nadogradnje, sposobna da nosi do deset jedinica raketnog naoružanja i bombi. Opremljen je autotopom kalibra 30 mm sa 150 visokoeksplozivnih metaka, ukupne borbene nosivosti od 4.000 kg.

Lovac Su-30SM2 već leti sa istim motorom koji pokreće drugi ruski vodeći avion – Su-35, tj. motor je AL-41F1S, koji obezbeđuje veću vuču uz održavanje vektora potiska. Ovo garantuje ne samo očuvanje manevarske sposobnosti borca već i njegovo povećanje.

Povećan domet aviona u smislu presretanja neprijateljskih aviona i objekata, znači novi radar i poboljšana avionika. Ovo bi trebalo da značajno unapredi borbene sposobnosti Su-30SM2.

Suhoj takođe nosi novu municiju. U najnovijem razvoju ruske vojne industrije, ruski lovac Su-30SM2 je krajem maja meseca po prvi put primećen sa raketama vazduh-vazduh velikog dometa, R-37M.

Ovo je otkriveno na snimku koje je objavilo Ministarstvo odbrane Rusije. Video prikazuje višenamenski lovac ruske mornaričke avijacije Su-30SM2, označen kao B/N „80“ Blue, opremljen sa dva R-77-1 rakete vazduh-vazduh srednjeg dometa i dve vazduh-vazduh dugog dometa R-37M.

Ovo je bio prvi put da je varijanta Su-30SM2 ikada viđena sa raketama R-37M, koje imaju domet veći od 300 kilometara i dizajnirane su za gađanje aviona velike brzine.

Ranije je saopšteno da su samo avioni Su-57, Su-35 i MiG-31 kompatibilni sa ovim zastrašujućim projektilima. Sa druge strane, da Su-30 sa raketama R-77-1 može oboriti ukrajinski F-16 sa udaljenosti od 100 km već smo pisali.

Raketa Vimpel R-37M je već stekla reputaciju izuzetno moćnog oružja u tekućem sukobu između Rusije i Ukrajine. Presretač MiG-31, naoružan R-37M, predstavlja nerešiv problem, i to ne samo ukrajinskom vazduhoplovstvu.

Izveštaji pokazuju da su avioni MiG-31 uspešno oborili više ukrajinskih aviona pomoću rakete R-37M. Vazdušno-kosmičke snage Rusije počele su da koriste R-37M protiv Ukrajine tek na leto 2022. godine.

Podsetimo, u prošlogodišnjem intervjuu, ukrajinski borbeni pilot opisao je rusku raketu vazduh-vazduh dugog dometa R-37M kao najopasnije oružje koje koristi rusko vazduhoplovstvo.

Podsetimo, jedini bliski analozi ruskoj raketi R-37M, mogu biti američke rakete AIM-47 Falcon i AAM-N-10 Eagle. Međutim, ove rakete, dometa do 200 kilometara, nikada nisu usvojene u standardnu upotrebu od strane američkog vazduhoplovstva.

Američka AIM-120 AMRAAM (napredna raketa vazduh-vazduh srednjeg dometa), još jedan zapadni analog, ima takođe manji domet od R-37M. Iako nikad objavljeno zvanično, zapadni izvori veruju da domet AIM-120D iznosi oko 160 kilometara ili maksimalno do 180 kilometara.

Ukrajinski piloti se nadaju da će njihovi lovci F-16 biti naoružani raketama AIM-120 AMRAAM, a da će se iste potom pokazati ključnim u borbi protiv ruskog vazduhoplovstva.

oruzjeonline.com

BONUS VIDEO - TAJNO ORUŽJE RUSKOG RAKETNOG SISTEMA: JARS izvodi vežbe kamuflaže i kontradiverzije

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

POTRESNA ISPOVEST NEBOJŠE IZ KIKINDE: Otac i ja smo ostali bez posla 2008, nismo znali kako ćemo da preživimo (VIDEO)