KINA KLJUČNA ZA MIR: Orban posle Moskve i Kijeva u Pekingu, EU se ograđuje od misije mađarskog premijera

A.Vojinović

09. 07. 2024. u 07:00

RUSKI predsednik Vladimir Putin nije predao mađarskom premijeru Viktoru Orbanu poruku za šefa Bele kuće Džozefa Bajdena niti za druge učesnike Samita NATO. Predsednik Putin je više puta govorio da je Ruska Federacija otvorena za svaku dokumentaciju, svaki dijalog, kako bismo postigli cilj koji smo sebi zacrtali. Predsednik ostaje otvoren za to.

КИНА КЉУЧНА ЗА МИР: Орбан после Москве и Кијева у Пекингу, ЕУ се ограђује од мисије мађарског премијера

Foto: Profimedia

Ovo je juče poručio portparol Kremlja Dmitrij Peskov, u trenutku kada se predsednik mađarske vlade Viktor Orban zaputio iz Pekinga, gde se nenajavljeno sastao sa kineskim liderom Si Đinpingom, ka Vašingtonu na Samit NATO. Uprkos tvrdnjama, ne samo Kremlja, već i EU, koja se ograđuje od mirovne misije trenutno predsedavajućeg Evropske unije, simptomatično je da je Orban u posetu Dalekom istoku otišao, pošto se u Moskvi sastao sa šefom Kremlja Vladimirom Putinom, a prethodno u Kijevu sa ukrajinskim predsednikom Vladimirom Zelenskim.

Označivši posetu kineskoj prestonici kao treću stanicu svoje mirovne misije, Orban je poručio da je "Kina ključna sila u stvaranju uslova za mir u ratu između Rusije i Ukrajine". Naveo je da osim zaraćenih strana od odluke tri SAD, EU i Kine zavisi kada će se završiti rusko-ukrajinski rat.

- Kina zagovara mir širom sveta... Kinesko zagovaranje mira umesto rata u svetu ima veliki značaj za nas. Što se tiče sukoba u susedstvu Mađarske, takođe, veoma cenimo vašu mirovnu inicijativu - poručio je Orban Siju.

Predsednik Kine je istakao da je trenutni fokus na smirivanju situacije u Ukrajini i pozvao na hitan prekid vatre i pronalaženje političkog rešenja koje bi služilo interesima svih strana.

- Međunarodna zajednica bi trebalo da stvori uslove i pruži podršku obnovi direktnog dijaloga i pregovora između dve sukobljene strane - rekao je.

Orbanovu posetu Pekingu kritikovalu su pojedini zvaničnici iz EU:

- Mađarska politika često ne predstavlja suštinu razmišljanja u EU - rekao je potpredsednik nemačke vlade Robert Habek.

Zvaničnici EU su ranije, takođe, kritikovali Orbanov odlazak u Moskvu, poručivši da on nema mandat da predstavlja EU u razgovorima sa Rusijom, dok je Orban istakao da Mađarska, kao predsedavajuća zemlja EU, nema mandat da pregovara u ime Unije, ali da želi da napravi korake ka miru u Ukrajini.

Okupljaju se oko Viktora

NOVOJ grupaciji Patriote Evrope u Evropskom parlamentu koji predvodi Orban pridružile su se italijanska partija Liga i francuska stranka Nacionalno okupljanje Marin le Pen. Austrijska Slobodarska partija (FPO), Orbanov Fides i češka Akcija nezadovoljnih građana (ANO) bivšeg premijera Andreja Babiša formiraju novi savez u EP, za borbu protiv ilegalne imigracije i veća ovlašćenja država u odnosu na Brisel. Patriote Evrope dobile su dovoljno podrške da postanu zvanična grupacija u EP pošto je belgijska stranka Flamanski interes saopštila da se pridružuje tom savezu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ZABORAVLJENA SRPSKA IMENA: Pogledajte kako su se zvali naši preci prema turskom popisu iz 1455. godine (FOTO)