NATO OJAČAVA ISTOČNO KRILO : Uoči skupa, SAD odobrile Poljskoj zajam od dve milijarde dolara

I. Stanojević

09. 07. 2024. u 16:08

VAŠINGTON je, uoči jučerašnjeg početka trodnevnog samita NATO kome je domaćin, odobrio Poljskoj drugi zajam od dve milijarde dolara kao strano vojno finansiranje za jačanje istočnog krila NATO alijanse. Varšava sprovodi veliki program vojne modernizacije, uključujući kupovinu američke odbrambene opreme kao što su avioni F-35, raketni sistemi Patriot i borbeni tenkovi Abrams, saopštio je Stejt Department.

НАТО ОЈАЧАВА ИСТОЧНО КРИЛО : Уочи скупа, САД одобриле Пољској зајам од две милијарде долара

Foto Arhiva


Poljska trenutno drži rekord među članicama NATO, trošeći četiri odsto BDP na odbranu. Trend novijeg datuma je da i drugi saveznici počinju da troše više za odbranu. Posle godina rezova, članice NATO su se obavezale da povećaju nacionalne budžete za odbranu. Cilj je bio dva odsto BDP za deset godina, a pre godinu dana, složili su se da dva odsto budu donji deo potrošnje, a ne plafon.Očekuje se da će blizu cilja potrošnje ove godine biti rekordne 23 zemlje, u odnosu na samo tri, koliko ih je bilo pre deceniju.

Već je jučerašnji, prvi dan samita NATO potvrdio da će se saveznici fokusirati na iznalaženje načina da uvere Ukrajinu u njihovu trajnu i nepokolebljivu podršku. Istovremeno, zvaničnici poručuju da Alijansa ostaje posvećena očuvanju mira u Evropi i Severnoj Americi i da to znači da neće biti uvučena u širi rat sa nuklearno naoružanom Rusijom.

SAD i saveznici, najavili su nove korake na jačanju ukrajinske protivvazdušne odbrane. Zapadni mediji ističu, međutim, da NATO ne naoružava Kijev, nego da to čine članice same ili organizovane u grupe. Savez, sa svoje strane, "pruža nesmrtonosnu pomoć u vidu goriva, obroka, medicinskog materijala i pancira, te opreme za suzbijanje dronova i mina".

Saveznici razgovaraju i o jačanju odvraćanja i odbrane, povećanju vojne proizvodnje i industrijske baze, unapređenju partnerstava Alijanse i ulaganju u sopstvenu i kolektivnu odbranu članica.

NATO, koji je činilo 12 zemalja kad je osnovan 1949. godine, dok sada broji 32 članice, pomaže oružanim snagama Ukrajine da pređu sa vojne doktrine iz sovjetskog doba na moderno razmišljanje, piše AP i dodaje da Alijansa radi na jačanju odbrambenih i bezbednosnih institucija Ukrajine. Očekuje se, tako, da lideri NATO podrže novi plan za koordinaciju isporuke opreme Ukrajini i obuku njenih oružanih snaga. Lideri će, takođe, potvrditi stav da će se Ukrajina pridružiti Alijansi, ali ne dok je u ratu.

NATO se često smatra zbirom svih odnosa SAD sa evropskim partnerima, od uvođenja sankcija i drugih troškova Rusiji do slanja oružja i municije, poručuju iz vrha saveza i dodaju da je zadatak organizacije ograničen na odbranu vojnim sredstvima 32 zemlje članice i posvećenost da se pomogne u očuvanju mira.

Dok su neki saveznici ostavili otvorenu mogućnost slanja vojnog osoblja u Ukrajinu, vrhuška NATO to ne planira. Savez ima 500.000 vojnika u visokoj spremnosti da se suprotstavi svakom napadu na kopnu, moru, vazduhu, ili sajber prostoru. Udvostručen je broj borbenih grupa duž istočnog krila, na granici sa Rusijom i Ukrajinom. Saveznici gotovo neprekidno izvode vojne vežbe. Jedan od njih ove godine, Stedfast Defender, uključivao je oko 90.000 vojnika koji su delovali širom Evrope.

Erdogan: Gaza u dnevni red!

TURSKI predsednik Redžep Tajip Erdogan izjavio je da će na dnevni red staviti i "masakre protiv palestinskog naroda u Gazi". Erdogan je pre odlaska u Vašington podsetio da su u Dohi bili veoma ozbiljni pregovori o prekidu vatre u Gazi. "Ti koraci nisu završeni. Naravno, mi strpljivo pratimo proces. Za kratko vreme ćemo dobiti rezultat koji očekujemo", rekao je Ergdogan.

Period tranzicije

Savetnik u Američkom institutu za mir Donald Jensen navodi da su pred članicma velika bezbednosna pitanja. "Mi smo u periodu tranzicije, rivalstva velikih sila i u periodu kad se razvija novo, veoma moćno oružje sa narušenom bezbednosnom arhitekturom. NATO mora da razmatra sva ova pitanja" ocenjuje on.

Ukrajina i gosti

ČLANICAMA Alijanse, pridružiće se Ukrajina na sastanku Savet NATO-Ukrajina, kao i lideri Australije, Japana, Novog Zelanda i Južne Koreje, koji dolaze na Samit radi produbljivanja saradnje. U saopštenju se navodi da će se, na marginama samita, američki predsednik Džozef Bajden sastati sa ukrajinskim liderom Vladimirom Zelenskim i drugim saveznicima.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

NAJVEĆA TRANSFORMACIJA Kako je Fahreta postala Brena - Saša doživeo šok kad ju je video: Ovo neće valjati...