BAJDEN NA TESTU, HARISOVA POD LUPOM: Samit NATO nova provera za DŽoa, dok Kamalu demokrate vide kao favorita za novog kandidata

A.Vojinović

10. 07. 2024. u 06:00

OČI svetske javnosti na samitu NATO-a, koji je juče počeo u Vašingtonu, više nego ikada uperene su u lidera SAD Džozefa Bajdena (81), jer to je i novi test za šefa Bele kuće koji, uprkos apelima i kritikama, ne želi da se povuče iz trke za drugi mandat. Lider demokrata se od neslavne debate sa rivalom, bivšim predsednikom Donaldom Trampom, bori za politički opstanak, pa bi u zavisnosti od toga kako se pokaže pred kolegama mogao da razbukta ili umanji spekualacije o njegovoj potencijalnoj smeni na poziciji demokratskog predsedničkog kandidata.

БАЈДЕН НА ТЕСТУ, ХАРИСОВА ПОД ЛУПОМ: Самит НАТО нова провера за Џоа, док Камалу демократе виде као фаворита за новог кандидата

Tanjug

Samo četiri meseca uoči izbora, svaka greška mogla bi dodatno da ulije vetar u leđa demokratama i donatorima koji ispod žita zagovaraju njegovu smenu, sumnjičavi da će na izborima 5. novembra uspeti da pobedi Trampa. Time je u žižu javnosti minulih dana dospela i potpredsednica Kamala Haris (59), viđena za Bajdenovu zamenu ukoliko on odustane od trke za reizbor.

Poslednje ankete pokazuju da potpredsednica uživa veće poverenje kod birača od svog šefa. Desna ruka američkog predsednika javno, pak, odbija da govori da li bi uskočila u Bajdenove cipele, uporno ga braneći od lavine kritika.Kongresmen iz redova demokrata Adam Šif ocenio je da "Bajden mora da bude u stanju da pobedi Trampa velikom većinom ili mora da preda baklju nekome ko to može".

- Kamala Haris bi mogla da pobedi Trampa - izjavio je Šif za En-Bi-Si.

Tramp: Neće se povući zbog ega

REPUBLIKANSKI predsednički kandidat Donald Tramp izjavio je da očekuje da šef Bele kuće Džo Bajden i dalje ostane u predsedničkoj trci. "Demokrate pokrivaju Bajdena, ali to postaje sve teže. On je i dalje u trci zbog svog ega i ne želi da odustane", rekao je Tramp za "Foks njuz". Tramp je, takođe, ocenio da će, ukoliko Bajden odustane, na njegovo mesto doći Harisova.

Zagovornici ideje da Harisova zameni Bajdena smatraju da bi se ona u hipotetičkom okršaju sa liderom republikanaca bolje snašla od predsednika SAD, te da bi mogla i da privuče mlade i nezavisne birače stavovima oko abortusa, klimatskih promena i kontroli oružja. Takođe, ankete joj daju veće šanse kod ženskih birača, tamnoputih i Latinoamerikanaca. I republikanci smatraju da je Harisova favorit za novog predsedničkog kandidata demokrata. Senator Lindzi Grem iz Južne Karoline upozorio je da republikanci moraju biti spremni za "dramatično drugačiju trku" ako potpredsednica zameni Bajdena.

Deo demokrata, ipak, brine neuspeh koji je aktuelna potpredsednica SAD ostvarila kada se 2020. nominovala za predsedničkog kandidata demokrata. Zamera joj se što se na početku mandata nije pokazala kao da je dorasla poziciji, dok je sve vreme bila u Bajdenovoj senci. Mnogi glasači je smatraju neefikasnom i odsutnom.

Džo nema Parkinsonovu bolest

BELA kuća je saopštila novinarima da Bajden ne boluje od Parkinsonove bolesti, koja može da izazove ukočenost i nejasan govor, kao i da redovnim testovima nisu utvrđeni problemi sa njegovim nervnim sistemom. "Da li se predsednik lečio od Parkinsonove bolesti? Ne. Da li se leči od Parkinsonove bolesti? Ne. Da li uzima lekove za Parkinsonovu bolest? Ne", rekla je sekretarka za štampu Bele kuće Karin Žan Pjer, odgovarajući na pitanje o izveštaju "Njujork tajmsa" u kom se tvrdi da je Kevin Kanard, stručnjak za Parkinsonovu bolest, posetio Belu kuću osam puta od prošle godine.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ALARM U PARIZU! Nadal odustaje od Olimpijskih igara? Oglasio se Špančev trener