RUSKI PRODOR U DONBASU SE NASTAVLJA PALA JASNOBRODOVKA: Žestoke borbe na frontu kod Avdejevke (VIDEO/MAPA)

Предраг Стојковић
Predrag Stojković

09. 07. 2024. u 17:59

U SVOM dnevnom brifingu 9. jula, rusko ministarstvo odbrane je tvrdilo da ima punu rusku kontrolu nad selom Jasnobrodovka u pravcu Avdejevke. Naselje su zauzeli pripadnici grupe snaga Ruski centar.

РУСКИ ПРОДОР У ДОНБАСУ СЕ НАСТАВЉА ПАЛА ЈАСНОБРОДОВКА: Жестоке борбе на фронту код Авдејевке (ВИДЕО/МАПА)

Foto Tanjug/AP

Selo Jasnobrodovka se nalazi na istočnoj obali reke Volčje u blizini Karlovskog rezervoara. Ruske snage su ušle u selo pre tačno mesec dana i počela je bitka za Jasnobrodovku.

Pre nego što je napad počeo, ruska vojska je napredovala severno i južno od sela. Rusi su pobedili zapadno od Umanskog na severu i preuzeli kontrolu nad Netajlovom na jugu.

Uprkos pretnji opkoljavanja, Oružane snage Ukrajine nisu se povukle iz sela i pružile su žestok otpor.

Poslednjih nedelja ruske trupe su ostvarile značajna dostignuća u oblasti akumulacije. Kao rezultat jurišnih operacija na Karlovku, ruske snage su brzo stigle do centra naselja i preuzele kontrolu nad skoro celim gradom.

Istovremeno, uspeli su da prošire zonu svoje kontrole na severnu obalu akumulacije. Kao rezultat toga, rusko napredovanje na južnom krilu Jasnobrodovke primoralo je ukrajinsku vojnu komandu da počne povlačenje glavnog garnizona iz sela.

Stisak klešta je pretio ukrajinskom garnizonu opkoljenjem. Primorani da se žurno povuku, ukrajinski vojnici su počeli da se povlače duž tankog prelaza preko reke Volčje pod kontrolom ruske artiljerije. Zbog toga su Oružane snage Ukrajine pretrpele velike gubitke.

Prvi izveštaji o ruskoj kontroli Jasnobrodovke stigli su sa fronta pre oko nedelju dana. Tada je glavni deo ukrajinskog garnizona napustio svoje položaje i ruske snage su preuzele kontrolu nad grobljem na zapadu sela i stigle do reke Volčje.

Treba napomenuti praksu da se zvanične tvrdnje ruskog Ministarstva odbrane o zauzimanju bilo kog naselja često objavljuju tek kasnije nakon završetka operacija čišćenja, obezbeđenja novih vojnih položaja i odbijanja protivnapada ukrajinskih snaga.

Posle gubitka grada Avdejevke, Oružane snage Ukrajine su se užurbano povlačile na nepripremljene linije odbrane u selima na zapadu. U to vreme je novoimenovani glavnokomandujući Oružanih snaga Ukrajine Sirski prebacio dodatne rezervne jedinice na ovaj pravac u pokušaju da zaustavi rusku ofanzivu.

Pojačanje mu je omogućilo da skoro u potpunosti uspori napredovanje Rusije, ali ne i da ga zaustavi. U nemogućnosti da na brzinu izgrade neophodna utvrđenja u malim naseljima okruženim poljima, Oružane snage Ukrajine u povlačenju koriste prirodne vodene barijere, kao što su Karlovski rezervoar i reka Volčja, da uspore napredovanje Rusije.

U međuvremenu, sve više jedinica se slalo u bitke na položaje, ali one nisu bile u stanju da stabilizuju linije fronta. Prema tvrdnjama ruskog Ministarstva odbrane, Ruska armija preuzela je kontrolu nad Jasnobrodovkom u pravcu Avdejevke.

oruzjeonline.com

BONUS VIDEO - TAJNO ORUŽJE RUSKOG RAKETNOG SISTEMA: JARS izvodi vežbe kamuflaže i kontradiverzije

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Šta donosi nova Samsung Galaxy Z serija uređaja?