AMERIČKA FLOTA VIŠE NIJE VLADAR MORA: Glavni aduti bili bi potopljeni u sudaru sa jednom moćnom silom (VIDEO)

Предраг Стојковић
Predrag Stojković

09. 07. 2024. u 20:20

JAČANjE kineskih sistema za zabranu pristupa, bolje poznatih po akronimu A2/AD (anti-access/area denial) dovodi do sve većih pretnji sa kojima se mogu suočiti američki nosači aviona poput naprednih protivbrodskih i hipersoničnih raketa, prenosi "Nešenel interest".

АМЕРИЧКА ФЛОТА ВИШЕ НИЈЕ ВЛАДАР МОРА: Главни адути били би потопљени у судару са једном моћном силом (ВИДЕО)

Foto Tanjug/AP

Pod pomenutom skraćenicom podrazumeva se čitava odbrambena mreža sistema sastavljena od protivbrodskih, krstarećih i balističkih raketa, borbenih aviona, sistema za elektronsko ratovanje, mina, obalske artiljerije, priobalnih brodova i podmornica.

Kako se navodi, tokom Drugog svetskog rata pojava nosača aviona posmatrana je kao revolucija za tadašnji koncept ratovanja, a nakon toga američka mornarica je prepoznala ofanzivnu stratešku vrednost ovih plovila i učinila ih, umesto teških krstarica i bojnih brodova, osloncem svoje pomorske sile.

U periodu od 80 godina, prednosti u tehnologiji nosača aviona Ratne mornarice SAD - i strateške prednosti koje su ovi sistemi davali američkoj mornarici - učinili su je hegemonom otvorenog mora.

Međutim, 80 godina je dug period da se zavisi od jednog sistema - čak tako kompleksnog i masivnog kao što su nosači aviona, piše američki list, jer će se na kraju pojaviti "izazivač" sa ciljem da porazi strategiju SAD i uništi neka od njenih najmoćnijih naoružanja.

Prema mišljenju autora, Kina je ta koja trenutno vodi u proizvodnji sofisticiranih, relativno jeftinih (barem u poređenju sa cenom američkih nosača) protivbrodskih i hipersoničnih raketa, koje poništavaju mnoge, ako ne i sve prednosti koje su nosači aviona nekada pružali.

KINESKA STRATEGIJA U BORBI SA NOSAČIMA AVIONA

U protekloj deceniji, oružane snage država poput Kine i Rusije, su svoj fokus sa razvoja ofanzivnih sredstava za projekciju moći, u velikoj meri preusmerile na stvaranje domaćih odbrambenih metoda kako bi sprečile aktivnosti SAD u njihovim interesnim sferama.

Foto: Printscreen/Jutjub/CGTN

Stoga bi glavni cilj kineske vojske, u slučaju sukoba sa SAD, bio da namame američku mornaricu da uplovi u oblast gde postoje A2/AD "džepovi" - uspostavljeni sa namerom da se Amerikancima onemogući pristup ovim regionima, a gde bi ključne američke vojne platforme, poput skupih nosača aviona, bile ugrožene piše američki list.

Naravno, američki nosači aviona imaju niz samoodbrambenih sposobnosti dizajniranih da spreče njihovo potapanje protivbrodskim raketama ili oštećenje palube, a uz to uvek imaju pratnju borbene grupe sastavljene od podmornica, razarača i drugih brodova koji takođe mogu doprineti odbrani nosača.

Foto Tanjug/AP

Ipak, Kina je godinama postavljala temelje za izgradnju sopstvenih odbrambenih sistema, posebno usmerenih na uništavanje američkih nosača aviona. Zbog toga je Kina u prednosti u odnosu na SAD (dok je Rusija u prednosti u odnosu na obe države) kada je u pitanju hipersonično naoružanje.

Kakvu god odbranu da poseduju američki nosači aviona i brodovi njihovih borbenih grupa, američka vojska nije sposobna da se odbrani od napada hipersoničnim raketama.

Da stvar bude gora po Amerikance, kako navodi "Nešenel interest", pozivajući se na knjigu Bila Gerca "Neprijatelji: Kako su američki neprijatelji ukrali naše ključne tajne i kako smo to dozvolili", devedesetih godina kineski obaveštajci su od američke mornarice ukrali poverljive planove o tome kako mornarica obučava svoje mornare da održe brod na površini čak i nakon neprijateljskog pogotka.

Stoga se smatra da su kineski vojni stratezi imali gotovo tri decenije da razviju naoružanje i taktiku za dejstvo po američkim brodovima, na takav način da njihove posade ne budu u stanju da ih sačuvaju.

-Peking je spreman da desetkuje američku flotu nosača, dok nosači američke mornarice nemaju mogućnost da se odbrane od sistema koje su Kina (i njeni saveznici) proizveli kako bi umanjili moć američkih nosača aviona, piše američki list.

AMERIČKI NOSAČI AVIONA MORAJU DA SE DRŽE DALjE OD SISTEMA A2/AD

Za sada, američke nosače aviona treba držati podalje od tih "džepova". Pošto je toliko novca potrošeno na izgradnju i održavanje ovih ratnih levijatana, oni bi i dalje trebalo da se koriste, ali ne i za sukob sa velikim rivalima, posebno Kinom, sa opasnim arsenalom A2/AD sistema koji je u stanju da uništi nosače aviona.

Zbog toga, američki list smatra da je neophodno modifikovati flotu nosača aviona, kako bi im se dala realna šansa da prežive nalet kineskih balističkih protivbrodskih i hipersoničnih raketa.

To podrazumeva ugradnju naoružanja većeg dometa i postavljanje bespilotnih letelica, ne samo na nosače, već i na sve brodove unutar borbene grupe koji imaju dovoljno veliku ravnu palubu, što bi omogućilo projekciju moći u rizičnim oblastima i istovremeno umanjilo pretnju nosačima.

Dok se ove modifikacije ne izvrše, nosači aviona Ratne mornarice SAD bi u slučaju potencijalnog sukoba sa Kinom, npr. oko Tajvana, više bili breme (čitaj slabost) nego prednost, zaključuje "Nešenel interest".

(rt.rs)

BONUS VIDEO - TAJNO ORUŽJE RUSKOG RAKETNOG SISTEMA: JARS izvodi vežbe kamuflaže i kontradiverzije

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

TUŽNE VESTI: Preminuo nekadašnji kapiten Crvene zvezde