REALNOST RATA: Stoltenberg priznao bolnu istinu

Novosti online

09. 07. 2024. u 21:17

UKRAJINSKI sukob je otkrio značajne propuste u borbenoj gotovosti snaga NATO-a, koje Alijansa mora brzo da popuni, izjavio je generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg, govoreći na forumu vojne industrije na marginama samita u Vašingtonu.

РЕАЛНОСТ РАТА: Столтенберг признао болну истину

Foto: Profimedia

„Realnost rata u Ukrajini pokazala je ne samo da su naše zalihe i proizvodne sposobnosti preniske, već je pokazala i ogromne propuste u interoperabilnosti naših snaga“, rekao je on.

On je kao primer naveo nemačko-holandsku brigadu, koja je trebalo da bude spremna za zajedničko dejstvo, ali zapravo standardna municija kalibra 155 milimetara koju ima Holandija nije pogodna za upotrebu u nemačkim haubicama i obrnuto.

„Ovo je sušta suprotnost kompatibilnosti snaga“, ocenio je on.

Generalni sekretar je istakao da samit ne namerava samo da usvoji odluke o povećanju vojnih rashoda i narudžbine za odbranu u cilju podsticanja vojne industrije, već i da ponudi nove mogućnosti za zajedničku proizvodnju naoružanja različitih zemalja Alijanse.

Stoltenberg je dodao da je NATO potpisao novi ugovor za kupovinu protivvazdušnih raketa „stinger“ u vrednosti od 700 miliona dolara. Takođe je podsetio da je prošle godine Alijansa potpisala ugovore vredne 11 milijardi dolara za proizvodnju granata.

(Sputnjik)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Šta donosi nova Samsung Galaxy Z serija uređaja?