PREMAŠILI BUDŽET ZA 81 ODSTO: Program američkog nuklearnog naoružanja košta više od 141 milijarde dolara

Предраг Стојковић
Predrag Stojković

09. 07. 2024. u 21:35

NOVI program američkog nuklearnog naoružanja Sentinel je premašio budžet za 81 odsto i sada se procenjuje da košta skoro 141 milijardu dolara.

ПРЕМАШИЛИ БУЏЕТ ЗА 81 ОДСТО: Програм америчког нуклеарног наоружања  кошта више од 141 милијарде долара

Foto: Printskrin

Uprkos tome, Pentagon je saopštio da nastavlja program, jer kako tvrdi, nema izbora usled kineske i ruske pretnje.

Program "Northrop Grumman Sentinel" je prva velika nadogradnja zemaljske komponente nuklearne trijade za više od 60 godina i zameniće zastarelu interkontinentalnu balističku raketu Minutmen 3 (Minuteman III).

To uključuje ne samo izgradnju nove rakete, već i modernizaciju 450 silosa u pet država, centara za kontrolu lansiranja, tri baze nuklearnih projektila i nekoliko drugih objekata za testiranje, prenosi Rojters.

Zvaničnici zaduženi za vojni budžet u ponedeljak su rekli da, kada su uradili procenjene troškove programa, nisu u potpunosti bili upoznati sa potrebama neophodne modernizacije.

Njihovo znanje "nije bilo dovoljno u retrospektivi da bi imali visokokvalitetnu procenu troškova", rekao je novinarima Bil LaPlante, zamenik ministra odbrane za nabavku i održavanje.

Prekoračenje visokih troškova pokrenulo je ono što je poznato kao Nan-MekKurdi kršenje, koje se dešava ako se troškovi razvoja novog programa povećaju za 25 odsto ili više.

Prema statutu, podsekretar odbrane za nabavku u tom slučaju mora da izvrši rigoroznu reviziju programa kako bi utvrdio da li treba da se nastavi, a u suprotnom program mora biti prekinut.

-U potpunosti cenimo veličinu troškova, ali takođe razumemo rizike manjka modernizacije naših nuklearnih snaga i rešenja stvarnih pretnji sa kojima se suočavamo, rekao je LaPlante.

Povećani troškovi će takođe na kraju biti nadoknađeni smanjenjem drugih programa, ali Vazduhoplovstvo procenjuje da će se većina povećanja troškova programa Sentinel desiti van narednih pet fiskalnih godina planiranja budžeta, što znači da neće biti potrebno odmah donositi teške odluke o smanjenju obima programa.

Tanjug

BONUS VIDEO - TAJNO ORUŽJE RUSKOG RAKETNOG SISTEMA: JARS izvodi vežbe kamuflaže i kontradiverzije

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

TUŽNE VESTI: Preminuo nekadašnji kapiten Crvene zvezde