"RASPIRUJU RATNU PSIHOZU" Antonov: Mnoge države se suočavaju sa osvajačkom politikom Zapada - kroz to je prošla i bivša Jugoslavija

Novosti online

10. 07. 2024. u 09:05

SAD i njihovi sateliti na samitu NATO-a u Vašingtonu pokušavaju da rasplamsaju ratnu psihozu i demonizuju Rusiju, zalažu se za militarizam i ekspanziju, izjavio je ambasador Rusije u Vašingtonu Anatolij Antonov.

РАСПИРУЈУ РАТНУ ПСИХОЗУ Антонов: Многе државе се суочавају са освајачком политиком Запада - кроз то је прошла и бивша Југославија

Foto: Printskrin

- Prvi dan samita NATO-a potvrdio je agresivnu prirodu Alijanse. SAD i njihovi sateliti nastavili su da propovedaju militarizam i vojnu ekspanziju - istakao je diplomata.

Po njegovim rečima, zapadne zemlje, koje se maskiraju u demokratije, ponovo su pokazale želju da svetu nametnu autoritarne poretke koji podrazumevaju pravila, pogodna „zlatnoj milijardi“.

- Mnoge države globalne većine svakodnevno se suočavaju sa osvajačkom politikom kolektivnog Zapada i iz sopstvenog iskustva znaju za manire neokolonijalista: čim je pred tobom slabiji, zahtevaj od njega teritoriju za vojnu bazu, nateraj ga da uđe u blokove, diktiraj šta da radi u zemlji i van nje. A ako se neko protivi, mogu se poslati i trupe da se oružjem nametne svoja volja - navodi Antonov.

Po njegovim rečima, najupečatljiviji primer takvog pristupa je bivša Jugoslavija.

- U očaju zbog svoje nesposobnosti da slome Rusiju pomoću udarne pesnice u vidu Ukrajine, zemlje NATO-a slepo idu putem eskalacije i u suštini utiru put trećem svetskom ratu. Tokom događaja u Vašingtonu nismo čuli nijednu reč o miru, samo raspirivanje vojne psihoze i besnu demonizaciju naše zemlje - zaključio je Antonov.

Samit NATO-a se održava u Vašingtonu od 9. do 11. jula.

(Sputnjik)

BONUS VIDEO: Holandska policija u Hagu vodenim topovima izmlatila Gretu Tunberg i lažne ekologe

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Last Minute AKCIJA Popust čak do 380 evra! Iskoristite akciju i rezervišite letovanje na najpopularnijoj destinaciji ove sezone