STOLTENBERG PORUČIO IZ VAŠINGTONA: NATO će isporučiti Ukrajini pet novih PVO sistema

Novosti online

10. 07. 2024. u 15:50

SJEDINjENE Američke Države, Italija, Rumunija, Holandija i još jedna članica NATO-a daće obećanje da će Ukrajini isporučiti još pet novih sistema za protivvazdušnu odbranu, saopštio je generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg, pre osnovnog dela zasedanja samita Alijanse u Vašingtonu.

СТОЛТЕНБЕРГ ПОРУЧИО ИЗ ВАШИНГТОНА: НАТО ће испоручити Украјини пет нових ПВО система

Foto: AP Photo/Efrem Lukatsky

On je takođe rekao da Alijansa trenutno ne vidi „nikakvu direktnu vojnu pretnju“ od Rusije za bilo koga od saveznika NATO-a.

Prema njegovim rečima, Rusija je sada „suviše zauzeta“ vojnom operacijom u Ukrajini, ali je naveo da od Rusije dolazi pretnja od „sajber-napada i sabotaže“.

Stoltenberg je primetio i da će SAD ostati pouzdan saveznik drugih zemalja Alijanse i najjača njena članica bez obzira na rezultate predsedničkih izbora.

Stoltenberg je to objasnio činjenicom da je NATO navodno „jaka alijansa“, a SAD su zainteresovane da imaju više od 30 saveznika. Osim toga, istakao je da većina republikanaca i demokrata podržava NATO. Generalni sekretar je takođe napomenuo da se kritike bivšeg američkog predsednika Donalda Trampa ne odnose na sam NATO, već na neke njegove članice koje su „malo ulagale u odbranu“.

- Ali to se mnogo promenilo. Samo prošle godine videli smo snažan porast rashoda u Evropi i Kanadi - dodao je generalni sekretar.

(Sputnjik)

BONUS VIDEO: UNIŠTEN IZRAELSKI TRANSPORTER U GAZI: Hamas objavio fotografiju na svom telegram kanalu

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

OVO JE NEPRIMERENO! STVARNO NE RAZUMEM! Novak Đoković u čudu posle prvog meča na Olimpijskim igrama