SVE OČI UPRTE U BAJDENA, DOK DEMOKRATE VAGAJU DŽOOVU KANDIDATURU: Partija predsednika podeljena oko pitanja o smeni lidera

A.Vojinović

11. 07. 2024. u 12:15

AMERIČKI predsednik Džozef Bajden (81) na otvaranju samita NATO u Vašingtonu, kada su u njega bili upereni svi svetski reflektori, imao je bolji nastup nego na nedavnoj debati sa rivalom Donaldom Trampom, koja je pokrenula lavinu kritika da nije sposoban za drugi mandat. Iako je njegov govor na početku skupa bio sigurniji, primetno je bilo da je šef Bele kuće čitao rečenice sa telepromptera i da mu se potkrao novi gaf kada je misleći na Ukrajinu rekao - uran. Za to vreme, njegovi partijski saborci sastali su se iza zatvorenih vrata kako bi diskutovali o njegovoj kandidaturi.

СВЕ ОЧИ УПРТЕ У БАЈДЕНА, ДОК ДЕМОКРАТЕ ВАГАЈУ ЏООВУ КАНДИДАТУРУ: Партија председника подељена око питања о смени лидера

Tanjug

Demokrate su i posle novog sastanka ostale podeljene oko toga da li njihov lider treba da ostane na poziciji predsedničkog kandidata. Lider većine u Senatu Čak Šumer ponovio je svoju podršku Bajdenu, rekavši novinarima "Ja sam uz Džoa", dok je Džim Klajburn iz Južne Karoline rekao "Jurišamo sa Bajdenom".

Dik Durbin iz Ilinoisa rekao je, pak, da još ostaje da se vidi da li će Bajden ostati na glasačkom listiću u novembru. Upitan da li su demokrate na istoj strani, Stiv Koen iz Tenesija je rekao: "Mi čak nismo ni u istoj knjizi", prenela je Al Džazira. Kongresmenka Majki Šeril iz Nju Džerzija je posle razgovora sa kolegama pozvala Bajdena da se povuče:

- Znam da su predsednik Bajden i njegov tim bili istinski javni službenici i da su zemlju i najbolje interese demokratije stavili na prvo mesto u svojim razmatranjima. I pošto znam da je predsedniku stalo do budućnosti naše zemlje, tražim od njega da izjavi da se neće kandidovati za reizbor i da će nam pomoći u procesu sa novim kandidatom.

I Lori Trahan, predstavnica Predstavničkog doma Kongresa za Masačusets, takođe, pridružila se onima koji ne veruju da Bajden može da pobedi Trampa.

- Iako je predsednik Bajden jasno stavio do znanja da oseća da je najbolji kandidat za pobedu na ovim izborima, ništa što se desilo u proteklih 12 dana ne sugeriše da birači vide stvari na isti način - poručila je ona.

Kolege iz sveta, međutim, imaju različite stavove o mentalnom stanju američkog predsednika. Tako je nemački kancelar Olaf Šolc uoči polaska na samit rekao da ne oseća nikakvu zabrinutost za Bajdenovo zdravlje.

- Iz brojnih razgovora koje sam vodio sa američkim predsednikom znam da je ovaj samit pripremio veoma dobro i veoma precizno zajedno sa nama - rekao je Šolc.

Zamenik premijera Italije Mateo Salvini rekao je, nasuprot, da mu se Bajdenovo zdravstveno stanje "ne čini baš dobrim". Ijan Bžežinski, viši saradnik u vašingtonskom istraživačkom centru Atlantski savet, ocenio je da Bajden treba da iskoristi samit "kako bi značajno preokrenuo utisak koji je ostavio svojim lošim učinkom u debati".

Tramp: Kamila kao polisa

REPUBLIKANSKI predsednički kandidat Donald Tramp pojačao je kritike prema rivalu Džou Bajdenu i potpredsednici SAD Kamali Haris na mitingu u blizini Majamija. "Šta god da se još može reći o pokvarenom Džou Bajdenu, morate mu odati priznanje za jednu briljantnu odluku, verovatno najpametniju odluku koju je ikada doneo, kada je odabrao Kamalu Haris za svoju potpredsednicu, zato što je to bila polisa osiguranja. Da je Džo odabrao nekog čak i napola kompetentnog, uklonili bi ga sa funkcije pre mnogo godina, ali ne mogu jer ona mora da bude njihov drugi izbor", dodao je Tramp.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

DA LI JE MOGUĆE?! Ruskinja u Rusiji otplivala brže nego što je olimpijska šampionka u Parizu, evo šta će joj se desiti!