AMERIČKI EKSPERT O RUSKIM POTENCIJALIMA: Mi smo iza Rusije i Kine, dok Putin podmornicama „zaključava“ Atlantik i preti „Cirkonima“ (VIDEO)

Предраг Стојковић
Predrag Stojković

10. 07. 2024. u 18:01

PUTIN sprovodi doktrinu ogromnog sveopšteg protivpodmorničkog rata protiv SAD, pošto Pentagon sada obraća pažnju na ruske ratne brodove i podmornice na nuklearni pogon koje su nedavno posetile Kubu.

АМЕРИЧКИ ЕКСПЕРТ О РУСКИМ ПОТЕНЦИЈАЛИМА: Ми смо иза Русије и Кине, док Путин подморницама „закључава“ Атлантик и прети „Цирконима“ (ВИДЕО)

Foto: Printskrin

Američki stručnjak Rebeka Kofler izvestila je da je „pre tri nedelje flotila ruskih ratnih brodova, uključujući i podmornicu na nuklearni pogon, delovala na manje od 30 milja od obale Ki Larga na Floridi, razvoj koji je Pentagon okarakterisao kao „bezopasan“.

Intervju Rebeke Kofler za Foks Njuz prenosimo u celosti: „Kao bivši viši analitičar obaveštajne službe u Odbrambenoj obaveštajnoj agenciji (DIA), moja stručnost je u strategiji ruske borbe i razmišljanju ruskog predsednika Vladimira Putina:

Moja obaveštajna procena, napravljena sa visokim stepenom poverenja, iako Putinov nedavni razvoj nije predstavljao neposrednu opasnost, on je zaista ozbiljna pretnja za SAD.

Kazan, podmornica sa vođenim projektilima klase Jasen-M, nosila je vođene rakete dometa od 1.000 nautičkih milja.

Fregata Admiral Gorškov je sposobna za velike udare i protivpodmornički rat.

Ova pomorska sredstva, koja imaju različita protivbrodska i kopnena oružja, testiraju protivbrodske rakete praktično preko Atlantika protiv ciljeva u dometu većem od 350 milja.

Ruska podmornica i fregata takođe su nosile krstareće rakete 3M-54 Kalibar NK dometa 1.000 milja, protivbrodsku raketu P-800 Oniks i hipersonične krstareće protivbrodske rakete 3M-22 Cirkon.

Cirkon (3M22 Cirkon na ruskom ili SS-N-3 kao NATO oznaka) je supersonična raketa sa scramjet pogonom koja ima domet od 1.000 km (625 mi) i putuje devet puta većom brzinom od zvuka.

Foto: Ministarstvo odbrane Ruske Federacije

Razvijeno po nalogu Vladimira Putina, to je oružje nove generacije dizajnirano sa primarnom svrhom za prevazilaženje američke raketne odbrane. Njegova nadzvučna brzina i sposobnost letenja na maloj visini i sposobnost manevrisanja u letu otežavaju otkrivanje pomoću sistema za upozorenje na rakete – radara ili satelita.

Nesposobnost sadašnjih američkih i zapadnih sistema da presretnu hipersonične rakete poput Cirkona predstavlja ozbiljnu pretnju, dok Sjedinjene Države nemaju sličnu sposobnost.

Rusija i Kina su daleko ispred nas u oblasti hipersoničnih raketa.

Drugi aspekt pretnje je da Rusija ima najtiše podmornice na svetu, koje američki sistemi ne otkrivaju uvek.

Godine 2012., druga ruska jurišna podmornica na nuklearni pogon, klase Akula, delovala je u blizini naših obala u Meksičkom zalivu nekoliko nedelja.

Naoružana krstarećim raketama dugog dometa, ruska podmornica klase Akula isplovila je neotkrivena sve dok nije isplovila iz tog područja.

Patrola ruskog protivpodmorničkog aviona u blizini naših obala razotkrila je nedostatke u sposobnostima i nedostatke u američkoj doktrini protivpodmorničkog ratovanja.

Incident je izazvao ozbiljnu zabrinutost američke komande vazdušno-kosmičke odbrane, čija je misija da zaštiti Sjedinjene Države i Kanadu od stranih raketnih napada.

Takođe sam obavestila više lidere zemlje o rastućoj ruskoj pretnji u to vreme.

Protivpodmornički rat je sastavni deo ruske ratne strategije, koja nastoji da spreči intervenciju SAD u sukobu kao što je Ukrajina.

RUSIJA CILjA AMERIČKU PODVODNU INFRASTRUKTURU U ATLANTIKU

Uništavanje podmorskih kablova, koji se sastoje od optičkih veza koje prenose globalni internet saobraćaj, omogućavajući globalni prenos podataka i komunikacionih signala u realnom vremenu, je primarna misija ruskih podmornica.

Ako digitalne komunikacije budu uništene, neće se ugasiti samo bankomati, već sve ono što se oslanja na internet, pokrivajući skoro svaki aspekt našeg svakodnevnog života, od bankarstva i finansija do transporta, zdravstvene zaštite i hitnih usluga.

Rusija je već izvela operacije ovog tipa u Evropi.

Rusija je 2022. uništila jedan od dva podmorska optička kabla koji obezbeđuju vitalne komunikacione veze između Norveške i arhipelaga Svalbard u Arktičkom okeanu.

Ruske podmornice su se u to vreme kretale u blizini kablova koji povezuju Sjedinjene Države i Evropu.

 

PENTAGON I BRIGE AMERIČKIH NAJVIŠIH OFICIRA

Nisu svi američki zvaničnici tako nezabrinuti kao Pentagon zbog sve veće sposobnosti Rusije da našu domovinu drži u opasnosti.

Prošle godine, general Glen VanHerck iz američke severne komande nazvao je raspoređivanje ruskih podmornica sa krstarećim raketama kod obale SAD „rastućom zabrinutošću za odbranu domovine“.

General-major David Deptula, iz američkog vazduhoplovstva; je takođe rekao da „zaista, Rusija danas ima sposobnost da pogodi bilo koju američku metu sa značajne udaljenosti, to jest, bez potrebe da ulazi u suvereni vazdušni prostor SAD ili u naše teritorijalne vode“.

Važno je napraviti razliku između sposobnosti i namere Rusije da upotrebi oružje protiv SAD.

Putin ne planira da gađa SAD strateškim oružjem kao što su rakete Cirkon.

Takve mogućnosti su rezervisane samo za ratno vreme. Problem je u tome što Rusija već veruje da je u ratu sa nama, kao zastupnik Ukrajine, koju Moskva smatra delom strateškog bezbednosnog perimetra zemlje.

Foto Tanjug/AP

ŠTA PUTIN PLANIRA DA URADI PROTIV SAD

Putin će verovatno preduzeti ekstremne mere, uključujući rat protiv SAD i prekoračenje nuklearnog praga, kako bi sproveo svoju verziju Monroove doktrine.

Zato sam sklona razmišljanju o najgorem scenariju, Rusija sprovodi doktrinu „SAD stalno u opasnosti“.

Nije slučajno što Moskva raspoređuje pomorska i vazdušna sredstva velikog dometa u blizini naših granica, simulirajući udare po američkim ciljevima.

Putin se priprema za sveobuhvatni rat između SAD i Rusije, koji ruski generalštab, entitet koji sprovodi dugoročne procene pretnji, vidi kao neizbežan.

Moskva svaku akciju SAD kada je u pitanju rat u Ukrajini tumači kroz sočivo ove ocene.

Rusija i SAD su sada na veoma eskalirajućoj putanji, posebno sa Bajdenovom administracijom koja je nedavno ovlastila Ukrajinu da koristi američko oružje za udar duboko u Rusiju.

Opasnost je uveliko povećana dubokim nesporazumom između njih i nespremnošću da direktno razgovaraju jedni s drugima.

Kremlj se ne bavi Bajdenom jer smatra da je on očigledno kognitivno i fizički oštećen kao šef SAD i da nema ovlašćenja da sklapa poslove.

MOGUĆI RAT IZMEĐU SAD I RUSIJE

U međuvremenu, Putin ima plan kako da se bori i pobedi u ratu sa Sjedinjenim Državama.

Pentagon ne samo da nema plan, već se nije potrudio da razvije sposobnost, poput izgradnje hipersoničnih projektila, barem sličnih onima u Rusiji ili Kini, uprkos milijardama američkih poreskih obveznika koji se godišnje upumpaju u budžet Ministarstva odbrane.

Umesto toga, on uliva milijarde u rat u Ukrajini koji ne može da dobije i preusmerava vojnu opremu namenjenu Izraelu i njegovim saveznicima u NATO-u.

Naši lideri su marginalizovali rusku pretnju najmanje deceniju, birajući da se rugaju ruskoj vojsci i da se suprotstave Putinu, ostavljajući otadžbinu ranjivom, umesto da razvijaju protivmere u ruskom arsenalu.

Kao rezultat toga, Putin sada ima strateške sposobnosti koje su smanjile prostor za odlučivanje američkog predsednika u vreme krize na opasno nizak nivo.

A ovo je rezultat onoga što bih nazvala profesionalnim nemarom Pentagona i Bele kuće.

-Bezbednost Amerike počinje izborom kompetentnih donosilaca odluka, zaključila je ona u šokantnoj oceni situacije između SAD i Rusije.

Rebeka Kofler je američki obaveštajni stručnjak ruskog porekla. Radeći sa Odbrambenom obaveštajnom agencijom (DIA) i Nacionalnom tajnom službom Centralne obaveštajne agencije, predvodila je crvene timove tokom ratnih događaja i obaveštavala Pentagon, Belu kuću i NATO o ruskim poslovima.

Američki vojni komandanti su je nazvali nacionalnim bogatstvom, a dobila je Nacionalnu obaveštajnu profesionalnu nagradu. Sada nezavisni konsultant, Rebeka je često istaknuta u Foks Njuzu i u brojnim drugim publikacijama.

oruzjeonline.com

BONUS VIDEO - TAJNO ORUŽJE RUSKOG RAKETNOG SISTEMA: JARS izvodi vežbe kamuflaže i kontradiverzije

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

OVO JE NEPRIMERENO! STVARNO NE RAZUMEM! Novak Đoković u čudu posle prvog meča na Olimpijskim igrama