AMERIČKI MEDIJI: Zapadno „pametno“ oružje i nije tako "pametno" kada se sukobi sa ruskom armijom (VIDEO)

Предраг Стојковић
Predrag Stojković

10. 07. 2024. u 21:11

AMERIČKO precizno oružje gubi na efikasnosti zbog ruskog elektronskog ratovanja, dovodeći u pitanje celokupnu vojnu doktrinu NATO-a, piše Wall Street Journal.

АМЕРИЧКИ МЕДИЈИ: Западно „паметно“ оружје  и није тако паметно када се сукоби са руском армијом (ВИДЕО)

Foto: Profimedia

U leto 2022. Ukrajina je počela da dobija visokoprecizne granate M982 Excalibur, što je u početku izgledalo kao prekretnica u korist ukrajinskih oružanih snaga. Međutim, kako navodi Wall Street Journal, za nekoliko nedelja ruska vojska se prilagodila, koristeći moćne mogućnosti elektronskog ratovanja (EW). Do sredine 2023. američki projektili vođeni GPS-om postali su praktično beskorisni.

Slična sudbina zadesila je i drugo zapadno oružje. Tačnost sistema Himars je značajno smanjena, a GLSDB-ovi su potpuno onemogućeni zbog ruskog elektronskog ratovanja. Samo američki ATACMS i francusko-britanske rakete Storm šedou ostaju relativno efikasni.

Foto Tanjug/AP

Pentagon je odbio da razgovara o karakteristikama američkih oružanih sistema, pozivajući se na bezbednosne razloge, ali anonimni izvori iz NATO i ukrajinske vojske priznaju da je samo pitanje vremena kada će Rusija naučiti da neutrališu i ove vrste oružja.

Foto MO Rusije

Zapadni vojni stručnjaci strahuju da to dovodi u pitanje celokupnu vojnu doktrinu NATO-a, zasnovanu na uverenju da preciznost može da pobedi masu. Bivši komandant američke vojske u Evropi, general Ben Hodžis, primetio je da je u poslednjih 20 godina korišćeno precizno oružje protiv protivnika koji nisu u stanju da efikasno odgovore.

The Wall Street Journal takođe naglašava da je svaki vojni sukob oduvek bio „igra mačke i miša“, a u ovoj igri pobeđuje onaj ko se brže prilagodi. Na nesreću Kijeva, zapadni saveznici u tom pogledu zaostaju.

(RVvoenkor/Wall Street Journal)

BONUS VIDEO - TAJNO ORUŽJE RUSKOG RAKETNOG SISTEMA: JARS izvodi vežbe kamuflaže i kontradiverzije

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

NOVAK NIJE HTEO DA PREĆUTI! Đoković otkrio kako se tačno osećao kada je video da Rafael Nadal nosi olimpijsku baklju na otvaranju Igara