UZBUNA KOD OBALA AMERIKE: Primećeni kineski vojni brodovi

Tanjug

11. 07. 2024. u 08:13

AMERIČKA obalska straža saopštila je danas da je njen čamac, tokom rutinske patrole u Beringovom moru, naišao na nekoliko kineskih vojnih brodova u međunarodnim vodama, ali unutar ekskluzivne ekonomske zone SAD.

УЗБУНА КОД ОБАЛА АМЕРИКЕ: Примећени кинески војни бродови

Foto Kineska vojska

Kako se navodi, posada je otkrila tri broda oko 200 kilometara severno od prolaza Amčitka na Aleutskim ostrvima, a malo kasnije, posada helikoptera iz vazdušne stanice obalske straže Kodijak primetila je četvrti brod, oko 135 kilometara severno od prolaza Amukta.

- Sva četiri broda Narodne Republike Kine plovila su u međunarodnim vodama, ali unutar ekskluzivne ekonomske zone SAD, koja se proteže 200 nautičkih milja (370 kilometara) od obale SAD - navodi se u saopštenju, prenosi AP.

Komandant 17. okruga obalske straže Megan Din rekla je da je kinesko prisustvo delovalo u skladu sa međunarodnim pravilima i normama, ali da su se američka plovila približila da bi obezbedila da "ne bude poremećaja u interesima SAD u pomorskom okruženju oko Aljaske".

Ovo nije prvi put da kineski brodovi plove u blizini voda Aljaske, nakon što je u septembru 2022. u Beringovom moru primećena krstarica sa vođenim raketama iz Kine, dok su godinu dana ranije uočeni kineski brodovi oko 80 kilometara od Aleutskih ostrva.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ŠTA ĆE REĆI NOVAK ĐOKOVIĆ KAD IH VIDI? Ovako su australijski plivači došli u Pariz na Olimpijske igre (VIDEO)