"NADMAŠILI G7" Volodin: BRIKS postao jedan od najvećih ekonomskih centara sveta

Novosti online

11. 07. 2024. u 10:07

ZA 15 godina postojanja grupa BRIKS je postala jedan od najvećih ekonomskih centara sveta – udeo zemalja BRIKS u svetskoj ekonomiji već premašuje udeo zemalja G7 i taj jaz će se samo povećavati, izjavio je predsednik Državne dume Rusije Vjačeslav Volodin.

НАДМАШИЛИ Г7 Володин: БРИКС постао један од највећих економских центара света

Foto: EPA

- Članice BRIKS su uprkos sankcijama i izazovima poboljšale svoje pozicije (prema ažuriranim podacima Svetske banke za 2023. godinu). Rusija je postala četvrta u svetu po paritetu kupovne moći i ostaje prva ekonomija Evrope. Kina je zauzela prvo mesto na rang-listi, Indija – treće. Brazil se popeo na sedmo mesto. Među prvih 25 su i brojne nove članice BRIKS-a: Egipat (17), Saudijska Arabija (18), Iran (22) - navodi Volodin.

Takođe podseća da je udeo država BRIKS u svetskom BDP-u po paritetu kupovne moći porastao na 36,8 odsto, premašivši pokazatelj G7 (29 odsto).

Volodin ocenjuje da su pozicije ekonomija zapadnih zemalja oslabile zbog nezakonitih sankcija i trgovinskih ratova koje su same pokrenule.

- SAD su pale na drugo mesto i godinama ne mogu da povrate svoju pređašnju poziciju. Nemačka je ispala iz top pet, Francuska i Velika Britanija su na ivici da ispadnu iz prvih deset - dodaje predsednik Dume.

Po njegovim rečima, Vašington i Brisel su uradili sve da prekinu međunarodne ekonomske odnose koji su građeni decenijama.

- Njihova politika sankcija i pokretanja trgovinskih ratova dovela je do formiranja novih tačaka rasta u svetu. SAD su, boreći se za svoju hegemoniju, mešajući se u unutrašnje poslove drugih zemalja, primenjujući dvostruke standarde, same stvorile situaciju u kojoj su mnoge zemlje izabrale put zaštite suvereniteta, ravnopravnog dijaloga i međusobne saradnje - poručio je Volodin.

U Sankt Peterburgu počinje jubilarni 10. Parlamentarni forum BRIKS u okviru kojeg je planirano da se razgovara o predlozima i inicijativama koje treba da pomognu u poboljšanju kvaliteta života građana zemalja BRIKS-a.

(Sputnjik)

BONUS VIDEO: UNIŠTEN IZRAELSKI TRANSPORTER U GAZI: Hamas objavio fotografiju na svom telegram kanalu

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ĐOKOVIĆ POSLE MEČA NAŠAO PROVOKATORA! Evo šta je Novak učinio kada se završio derbi sa Nadalom na Olimpijskim igrama!