ZEMLJE EU ODLUČILE KAKO DA "KAZNE" ORBANA: Razbesneli ih sastanci sa Putinom i Si Đinpingom

Novosti online

11. 07. 2024. u 10:11

ZBOG poseta mađarskog premijera Viktora Orbana Moskvi i Pekingu, zemlje EU nameravaju da "kazne" Budimpeštu bojkotom ministarskih neformalnih sastanaka tokom mađarskog predsedavanja Savetu EU, piše italijanski list Republika.

ЗЕМЉЕ ЕУ ОДЛУЧИЛЕ КАКО ДА КАЗНЕ ОРБАНА: Разбеснели их састанци са Путином и Си Ђинпингом

Foto: Profimedia/Ilustracija

Prema pisanju lista, većina zemalja EU izrazila je oštro nezadovoljstvo Orbanovim diplomatskim aktivnostima, zbog čega se oko Budimpešte razvlači još jedan „sanitarni kordon“, što će mađarskog lidera učiniti irelevantnim za odluke u Evropi.

Cilj ovih inicijativa je da se „sterilizuje“ rukovodstvo Mađarske i da se njeno liderstvo u Savetu EU učini „bezopasnim i beznačajnim“, s obzirom na to da se procedura za okončanje mađarskog predsedavanja Evropi pokazala predugačkom i komplikovanom, smatra Republika.

Foto: Profimedia

- U suštini, svi neformalni evropski saveti će biti ignorisani i dekvalifikovani. Ministri će biti prisutni u ograničenom broju. Premijeru Mađarske neće biti dodeljivane nikakve političke odgovornosti osim izvršavanja formalne procedure vezane za polugodišnje predsedavanje. Nikada, kao u ovom trenutku, ova funkcija neće biti čisto formalna - kaže se u članku.

Orban je sa delegacijom stigao u Moskvu 5. jula i održao sastanak sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom.

Foto: Tanjug/ AP

Orban je u ponedeljak posetio Peking, gde je rekao da je Mađarska protiv konfrontacije sa Kinom i za saradnju EU i Kine. Nakon Pekinga, Orban je otišao u Vašington na samit NATO-a.

Pres-sekretar ruskog predsednika Dmitrij Peskov rekao je da je mađarski premijer pokazao političku volju za dijalogom, Moskva to smatra veoma pozitivnim i korisnim.

Podsetimo, mađarski premijer prvo je boravio u poseti Kijevu.

On je nakon svoje turneje, koju je nazvao "mirovnom misijom", otkrio šta su mu rekli Zelenski i Putin.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ĐOKOVIĆ POSLE MEČA NAŠAO PROVOKATORA! Evo šta je Novak učinio kada se završio derbi sa Nadalom na Olimpijskim igrama!