MOSKVA IZNELA JASAN STAV: Ulazak Ukrajine u NATO neprihvatljiva pretnja po bezbednost Rusije

Ђорђе Грмуша
Đorđe Grmuša

11. 07. 2024. u 14:04

ŠIRENjE Severnoatlantske alijanse na Ukrajinu je neprihvatljiva pretnja bezbednosti Rusije, izjavio je danas portparol ruskog predsednika Dmitrij Peskov povodom deklaracije samita NATO-a u kojoj su članice Severnoatlantske alijanse nazvale nepovratnim ulazak Ukrajine u NATO.

МОСКВА ИЗНЕЛА ЈАСАН СТАВ: Улазак Украјине у НАТО неприхватљива претња по безбедност Русије

Foto: Profimedia/Ilustracija/Vikipedija

- Od samog početka smo govorili da je širenje NATO-a na Ukrajinu neprihvatljiva pretnja našem postojanju, našoj bezbednosti. Sada vidimo da NATO usvaja dokument koji kaže da će Ukrajina definitivno ući u NATO - rekao je on novinarima.

Peskov je podsetio da Rusija neće razgovarati o bezbednosnim elementima koji su izvučeni iz opšteg konteksta. 

Kako je objasnio, Rusija je spremna da sveobuhvatno razmotri sve aspekte koji se odnose na bezbednost Rusije i kontinenta, kao i na garantovanje bezbednosti drugim državama.

Peskov je istakao da Rusija treba da razmisli o kontramerama kako bi obuzdala NATO u potpunosti, napominjući da se vojna infrastruktura NATO-a progresivno kreće ka ruskim granicama. 

- Očigledno je da Alijansa sledi jedan od svojih glavnih ciljeva – potiskivanje Rusije, nanošenje strateškog poraza Rusiji. To nas obavezuje da veoma duboko analiziramo donete odluke i rasprave koje su se vodile i veoma pažljivo analiziramo tekst deklaracije. Ovo je veoma ozbiljna pretnja po nacionalnu bezbednost naše zemlje. Sve ovo će zahtevati od nas da preduzmemo promišljene, koordinisane, efikasne mere odgovora na odvraćanje NATO-a - rekao je Peskov, prenosi Izvestija.

Istovremeno, on je istakao da su u toku razgovori oko korekcije ruske nuklearne doktrine kao odgovor na akcije Severnoatlantske alijanse. 

- Međutim, odvraćanje na ovaj način nije jedina mogućnost - naveo je Peskov.

On je naglasio da je zapadni blok de fakto uključen u sukob oko Ukrajine i da je "vreme da se svi procesi nazovu pravim imenom".

Peskov je takođe primetio da je vojnopolitički blok potvrdio svoju suštinu budući da je nastao u eri konfrontacije sa ciljem da održi taj sukob. 

U vezi sa samitom NATO-a, on je istakao da Alijansa ispunjava svoje funkcije i da "napetost eskalira na evropskom kontinentu".

Samit NATO-a u Vašingtonu, posvećen 75. godišnjici organizacije, održava se od 9. do 11. jula.

BONUS VIDEO: UNIŠTEN IZRAELSKI TRANSPORTER U GAZI - Hamas objavio fotografiju na svom telegram kanalu

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

BEZ GRUDNJAKA: Vimbldon je uvek spektakl, ali ono što je uradila Ana Ivanović niko ne može da zaseni (FOTO)