"ZLATNA MILIJARDA" KORISTI SILU I UCENE Putin: Zapad želi dominantnu poziciju u svetu

Novosti online

11. 07. 2024. u 14:32

ZAPAD pribegava sili, jednostranim sankcijama i ucenama kako bi sačuvao dominantnu poziciju u svetu, izjavio je predsednik Rusije Vladimir Putin.

ЗЛАТНА МИЛИЈАРДА КОРИСТИ СИЛУ И УЦЕНЕ Путин: Запад жели доминантну позицију у свету

Foto Tanjug/AP

- Oni (Zapad) danas teže da utvrde nekakav poredak. Uprkos principima međunarodnog prava koriste mere prinude, jednostrane sankcije, selektivnu primenu pravila trgovine, ucene - rekao je ruski lider, obraćajući se na 10. Parlamentarnom forumu BRIKS.

Po njegovim rečima, članice BRIKS-a suočavaju se sa otporom država „zlatne milijarde“.

- Napori članica BRIKS-a i drugih zemalja u razvoju nailaze na žestok otpor vladajućih elita država, takozvane „zlatne milijarde - rekao je Putin.

Kako je istakao, one deluju suprotno istorijskoj logici, a često čak i na štetu dugoročnih interesa sopstvenog naroda, nastoje da uvedu određeni poredak na bazi svojih pravila koji niko nije video, niko nikada nije prihvatio, a koji su u interesu onih koji sebe smatraju izuzetnim i sebi prisvajaju pravo da drugima diktiraju svoju volju.

On je istakao da postoji mogućnost da se u budućnosti stvori parlament BRIKS-a.

- Da, BRIKS još nema svoju institucionalizovanu parlamentarnu strukturu, ali verujem da će u budućnosti ova ideja definitivno biti realizovana - rekao je Putin.

Predsednik je podsetio da je ove godine broj učesnika foruma porastao na deset, Rusija, kao predsedavajući, ulaže napore da se nove članice efikasno integrišu u mehanizme BRIKS-a.

Deseti parlamentarni forum BRIKS-a održava se 11-12. jula u Sankt Peterburgu. Tema sastanka je „Parlamentarna dimenzija BRIKS-a: Izgledi za jačanje međuparlamentarne saradnje“.

(Sputnjik)

BONUS VIDEO: IZRAEL RAZMENjUJE VATRU SA HEZBOLAHOM: Naser meta vazdušnog napada

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AUSTRALIJA - SRBIJA: Sjajna bitka pred Olimpijske igre! Jokić opet dominira, ali...