KINA DEMANTUJE NAVODE ZAPADA: "Ne dolivamo ulje na vatru!"

Дејана Калинић
Dejana Kalinić

11. 07. 2024. u 15:35

KINA nikada neće dolivati ulje na vatru ukrajinske krize, a još manje snabdevati oružjem jednu ili drugu stranu u sukobu, izjavio je portparol kineskog ministarstva spoljnih poslova Lin Đian.

КИНА ДЕМАНТУЈЕ НАВОДЕ ЗАПАДА: Не доливамо уље на ватру!

Foto: AP photo

On je napomenuo da Kina niti je pokretač niti strana u ukrajinskom sukobu. Istovremeno, Peking nije ni ravnodušni posmatrač i aktivno promoviše mirovne pregovore, kao i političko rešenje.

- Kina nikada neće dolivati ulje na vatru i iskoristiti priliku da se okoristi, a još manje da isporuči oružje bilo kojoj strani u sukobu. Ovaj stav je jasan i dosledan - rekao je portparol kineskog ministarstva spoljnih poslova na brifingu.

Istovremeno, kineska preduzeća ostvaruju trgovinsko-ekonomsku saradnju sa svim zemljama, uključujući Rusiju i Ukrajinu, u skladu sa pravilima Svetske trgovinske organizacije i tržišnim principima, dodao je diplomata.

On je takođe pozvao SAD da razmisle o osnovnim uzrocima krize i preduzmu stvarne korake za postizanje mira.

Zapad je u više navrata izražavao pritužbe protiv Kine, optužujući je da isporučuje robu dvostruke namene i druge vrste pomoći Ruskoj Federaciji, koju ona navodno koristi u Specijalnoj operaciji u Ukrajini. Peking je više puta odbacio ove optužbe, pozivajući Vašington da ne eskalira retoriku i da se uzdrži od neosnovanih optužbi na njegov račun.

(RIA Novosti)

BONUS VIDEO: UNIŠTEN IZRAELSKI TRANSPORTER U GAZI: Hamas objavio fotografiju na svom telegram kanalu

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

NADAL POSLE PORAZA: Rafa otvorio dušu nakon što je izgubio od Novaka Đokovića