PANIKA U KIJEVU I NA ZAPADU: Stiže nova ruska krstareća raketa „Izdelije 720“ (VIDEO)

Предраг Стојковић
Predrag Stojković

11. 07. 2024. u 18:01

GENERALNI direktor ruske kompanije za razvoj krstarećih raketa JSC GosMKB Raduga Sergej Bogatikov najavio je da će se u njihovoj ponudi uskoro pojaviti najnovija visokoprecizna municija, Izdelije 720 (Proizvod 720).

ПАНИКА У КИЈЕВУ И НА ЗАПАДУ: Стиже нова руска крстарећа ракета „Изделије 720“ (ВИДЕО)

Foto. Printskrin Youtube/Lampa zananja

Karakteristike rakete se i dalje čuvaju u tajnosti, ali su u njoj skoncentrisana sva najsavremenija dizajnerska dostignuća, tvrde ruski izvori.

Prema rečima programera, novi „Proizvod 720“ kombinuje već dokazana tehnička rešenja i iskustvo u korišćenju postojećih raketa tokom sukoba u Ukrajini.

-Kombinuje proverena tehnička rešenja, prethodno primenjena u krstareće rakete dugog dometa, i najnovija dizajnerska dostignuća, uzimajući u obzir iskustvo borbene upotrebe raketa tokom SVO, rekao je Sergej Bogatikov za časopis Nacionalna odbrana.

Tačne karakteristike najnovije municije su još uvek poverljive za medije. U fazi razvoja, raketa je dobila oznaku „Izdelije 715“ ili H-50.

Njena dužina će biti do 6 metara, a težina leta procenjena je na 1600 kg. „Proizvod 720“ će navodno imati najsavremenije stelt tehnologije i moći će da gađa ciljeve na udaljenosti do 1.500 km.

Napomenimo da je navodno prisutna panika u ukrajinskim medijima oko skorog pojavljivanja nove visokoefikasne rakete u službi Oružanih snaga Rusije počela u aprilu prošle godine.

Kijev glavnom opasnošću nove rakete naziva činjenicu da njen nosač može biti bilo koji ruski avion strateške avijacije.

U Kijevu se smatralo da će, zahvaljujući malim dimenzijama i težini, bombarder dugog dometa Tu-22M3 moći da preuzme 8 komada takve municije odjednom, a strateški raketni nosač Tu-95MSM može da se ponese do čak 14 Izdelije 720.

Dodatna prednost biće očekivana niža cena municije u poređenju sa snažnijom raketom H-101, obećavaju ruski izvori vesti.

Sergej Bogatikov je takođe primetio da proizvodnja ruskih krstarećih raketa radi non-stop i sedam dana u nedelji.

Generalni direktor je ukazao da u cilju ispunjavanja ruskog državnog odbrambenog naloga preduzeća GosMKB Raduga ad rade u tri smene šest dana u nedelji, a po potrebi proizvodni proces ide sedam dana u nedelji.

Podsetimo, Rusija je, prema proračunima Fajnenšel tajmsa, 8 puta povećala proizvodnju krstarećih raketa u odnosu na 2021. godinu. Navodi se da veliki broj potrebnih komponenti i dalje dolazi od zapadnih proizvođača.

RUSIJA PROIZVELA VIŠE OD 400 RAKETA H-101 ZA GODINU DANA

Naime, Rusija je 2023. godine proizvela 420 krstarećih raketa vazduh-zemlja H-101, osam puta više nego 2021. godine, kada je proizvela samo 56 takvih raketa, piše Fajnenšel tajms.

Prema navodima publikacije, rakete H-101 mogu da koriste više od 50 različitih delova strane proizvodnje, koje Moskva kupuje na otvorenom tržištu, uprkos sankcijama koje su joj uvedene.

FT je istakao da su fragmenti H-101 pronađeni u Kijevu u januaru. Dve komponente nose oznake švajcarske kompanije STMicroelectronics, ostale su označene američkim proizvođačima čipova, uključujući Texas Instruments, Analog Devices i Intel.

U publikaciji se naglašava da su 2023. godine ruske kompanije uspele da nabave delove identične onima koji su korišćeni u januarskom H-101. Ruska Federacija ih je jednostavno kupovala na otvorenom tržištu i uvozila preko Kine.

Ranije je saopšteno da ruska vojska nastavlja da eksperimentiše tokom SVO. Rusi su 8. jula izveli masivan napad na ukrajinske ciljeve, koji je zamišljen da izazove maksimalnu štetu i zaslužuje pažljivo razmatranje, saopštio je Američki institut za proučavanje rata (ISW).

Prema njihovim stručnjacima, sada će protivvazdušna odbrana Oružanih snaga Ukrajine morati da nauči da odgovara na novi nivo opasnosti.

oruzjeonline.com

BONUS VIDEO - TAJNO ORUŽJE RUSKOG RAKETNOG SISTEMA: JARS izvodi vežbe kamuflaže i kontradiverzije

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ŠTA ĆE REĆI NOVAK ĐOKOVIĆ KAD IH VIDI? Ovako su australijski plivači došli u Pariz na Olimpijske igre (VIDEO)