AMERIKA ŠALJE NAJNOVIJU PODMORNICU U EVROPU: Zbog ovoga je ona jedinstvena u celoj floti SAD (VIDEO)

Предраг Стојковић
Predrag Stojković

11. 07. 2024. u 20:11

DOK Rusi pokreću „stelt“ napade na ukrajinske ciljeve, američka mornarica planira da rasporedi podmornice opremljene dronom u regionu Evrope.

АМЕРИКА ШАЉЕ НАЈНОВИЈУ ПОДМОРНИЦУ У ЕВРОПУ: Због овога је она јединствена у целој флоти САД (ВИДЕО)

Foto: Printskrin Jutjub

U međuvremenu, očekuje se da će podmornica na nuklearni pogon klase Virginia, USS Delaware postati prva podmornica na svetu koja će moći da lansira dronove iz svojih torpednih cevi.

Konkretno, podmornica će moći da lansira podvodno bespilotno vozilo REMOS 600 UUV.

Instalacija će se obaviti u narednim nedeljama i tada će se obaviti prva testiranja. Očekuje se da će dron pomoći u različitim misijama, kao što su deminiranje, hidrografska istraživanja, izviđanje itd.

Na kraju, da naglasimo da je klasa Virdžinija jedna od najmodernijih na planeti, jer ima ogromnu opremu i veoma napredne sisteme. USS Delaware je najnovija u klasi.

USS Delaware (SSN-791) je nuklearna podmornica klase Virdžinija koja pripada Ratnoj mornarici Sjedinjenih Američkih Država.

Podmornica je jedna od najnovijih i najnaprednijih u mornaričkoj floti, dizajnirana za širok spektar misija, uključujući protupodmorničke operacije, obavještajne misije, specijalne operacije, i napade na površinske brodove. USS Delaware je porinuta u more 17. oktobra 2015, a zvanično stupio u aktivnu službu 4. aprila 2020. godine.

Pogon čini nuklearni reaktor S9G koji omogućava neograničen domet uz redovno održavanje. Dužina je otprilike 115 metara, a širina iznosi 10 metara.

USS Delaware je opremljena najsavremenijom tehnologijom za otkrivanje i napad koju poseduju SAD, uključujući napredne solarne sisteme za podvodno otkrivanje i praćenje ciljeva, ali i Tomahavk krstareće rakete, torpeda Mk-48, te kapacitet za lansiranje specijalnih jedinica i gore pomenutih bespilotnih podvodnih vozila.

USS Delaware ima napredne sisteme za elektronsko ratovanje i obaveštajne operacije, što je čini vrlo prilagodljivom različitim borbenim situacijama, a podmornicu je izgradila kompanija Huntington Ingalls Industries-Newport News Shipbuilding.

oruzjeonline.com

BONUS VIDEO - TAJNO ORUŽJE RUSKOG RAKETNOG SISTEMA: JARS izvodi vežbe kamuflaže i kontradiverzije

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

Znamo gde provesti leto, prijatno i povoljno! Proverite!