PISTORIJUS I ŠOLC O AMERIČKIM RAKETAMA: Ključne za nacionalnu bezbednost Nemačke

Предраг Стојковић
Predrag Stojković

11. 07. 2024. u 22:05

RAZMEŠTANjE američkih raketa dugog dometa omogućiće Nemačkoj da razvije sopstvene slične sisteme, rekao je ministar odbrane ove evropske države Boris Pistorijus.

ПИСТОРИЈУС И ШОЛЦ О АМЕРИЧКИМ РАКЕТАМА: Кључне за националну безбедност Немачке

Foto AP

Podsećanja radi, Berlin i Vašington su na NATO samitu najavili da će američke krstareće rakete biti raspoređene u Nemačkoj od 2026. godine. Razmeštanje takvog naoružanja je protivno Ugovoru o nuklearnim snagama srednjeg dometa iz kog su se SAD povukle 2019. godine.

Govoreći za "Dojčlandfunk", Pistorijus je izrazio olakšanje što će američke rakete dugog dometa biti raspoređene u Nemačkoj, tvrdeći da bi to pomoglo da se popuni "ozbiljna rupa" u odbrani. On je takođe izrazio uverenje da buduće američke administracije neće poništiti odluku.

Međutim, budući da će američke rakete "doći u Nemačku na rotacionoj osnovi", potpuno je jasno da Vašington očekuje od Berlina da "uloži u razvoj i nabavku naoružanja dugog dometa te vrste", rekao je nemački ministar odbrane.

Prema njegovim rečima, razmeštanje će "dati dovoljno vremena da se tako nešto uradi", navodeći da je ovo ključan potez za nacionalnu bezbednost Nemačke.

Slično mišljenje izneo je i nemački kancelar Olaf Šolc koji je ocenio da je najavljeno raspoređivanje američkih raketa dugog dometa u Nemačkoj, neophodan korak za bezbednost zemlje.

-Dugo se borimo sa pitanjem kako možemo da osiguramo sredstvo odvraćanja koje konvencionalnim naoružanjem obezbeđuje teritoriju Alijanse, ali i Nemačku. Ova odluka je dugo bila u procesu razmatranja i ne predstavlja iznenađenje za bilo koga ko je uključen u bezbednosnu i mirovnu politiku, rekao je Šolc novinarima u Vašingtonu, prenosi "Bi-Bi-Si".

Kako se navodi u zajedničkom saopštenju SAD i Nemačke, koji je objavila Bela kuća, među naoružanjem koje će biti razmešteno na nemačkoj teritoriji nalaze se rakete zemlja-vazduh SM-6, dometa do 460 km, kao i krstareće rakete "tomahavk", dometa do 2.500 km.

Osim toga, Vašington je najavio da planira razmeštanje "hipersoničnog naoružanja u razvoju" u Evropi, koje se može pohvaliti "znatno većim dometom u odnosu na rakete koje se lansiraju sa kopna", trenutno postavljene na ovom kontinentu.

Zamenik ruskog ministra spoljnih poslova Sergej Rjabkov, poručio je na desetom Parlamentarnom forumu BRIKS-a da Rusija priprema vojni odgovor na razmeštanje američkih raketa u Nemačkoj.

(rt.rs)

BONUS VIDEO - TAJNO ORUŽJE RUSKOG RAKETNOG SISTEMA: JARS izvodi vežbe kamuflaže i kontradiverzije

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ŠTA ĆE REĆI NOVAK ĐOKOVIĆ KAD IH VIDI? Ovako su australijski plivači došli u Pariz na Olimpijske igre (VIDEO)