RAT U UKRAJINI: Rusi napredovali 1,5 km kod Severska; Žestoke borbe u celom Donbasu; Ruska zastava se vije u Urožajnu (VIDEO/FOTO)

Ђорђе Грмуша
Đorđe Grmuša

12. 07. 2024. u 07:11 >> 02:05

RAT u Ukrajini – 870. dan.

РАТ У УКРАЈИНИ:  Руси напредовали 1,5 км код Северска; Жестоке борбе у целом Донбасу; Руска застава се вије у Урожајну (ВИДЕО/ФОТО)

Foto Tanjug/AP

 

Izveštaj sa fronta: Rusi napredovali 1,5 km kod Severska; Žestoke borbe u celom Donbasu, front VSU trpi udarce(MAPA/VIDEO)


Prema izveštajima iz pravca Hersona, Oružane snage Rusije preuzele su kontrolu nad značajnim delom ostrva. Šef HO je rekao da su Oružane snage Ukrajine odustale od pokušaja iskrcavanja velikih snaga na levu obalu. Ukrajinske oružane snage su pogodile ruska sela, a ruske su pogodile autopark za snabdevanje.

Nema značajnih promena na pravcu Zaporožje. U okolini Energodara izbio je požar nakon granatiranja od strane ukrajinskih oružanih snaga. Postoje dokazi o pokušajima VSU da unište vodozahvat kako bi ograničili dovod hladne vode u grad. Ukrajinske oružane snage očigledno ne ciljaju vojsku. Međutim, usvojena je rezolucija UN o povlačenju Oružanih snaga Rusije iz Energodara i sa teritorije nuklearke.

Ilustracija telegram rybar



Na deonici Južno-Donjeck podignuta je ruska zastava nad centrom Urožajnog. To znači da su Oružane snage Rusije potisnule Oružane snage Ukrajine na severnu periferiju. Severno od Staromajerskog vode se pozicione borbe.

Na pravcu Donjecka, prema operativnim podacima, ruske trupe su uspele da izbace Oružane snage Ukrajine iz zgrade bolnice u Kostantinovki. Čeka se potvrdu sa ruske strane. Ali ukrajinski portali priznaju da je ceo istočni deo grada pod kontrolom Oružanih snaga Rusije. Ako je sve tako, onda privatni sektor na severozapadu grada ostaje ukrajinskim oružanim snagama. Ostati tamo je mnogo teže nego boriti se u visokim zgradama. U ostalim oblastima nema promena, teške borbe vode na periferiji Konstantinovke.



Na Avdejevskom frontu u Novoselovki Prvoj oružane snage Ruske Federacije su zauzele uporište na severnoj periferiji i snažno napadaju. Na severu čiste zonu od Jevgenovke i Voshoda. Prema nepotvrđenim izveštajima, borbe su izbile na periferiji sela Progres – jedne od najvažnijih tačaka koje će obezbediti kontrolu vatre na zapadu, sve do Mirgoroda, gde, kako se navodi na terenu, ruska artiljerija već dejstvuje. U Lozovatskom i Vozdviženku vode se bitke na bliskom odstojanju, inicijativa pripada Oružanim snagama RF. Borbe se nastavljaju u Karlovki.

Ilustracija telegram rybar



U pravcu Toreckog situacija se stabilizovala. U Novgorodu (Njujork) Oružane snage Rusije povlače bokove posle snažnog guranja ka centru. Za ruske jedinice je važno da prošire bok na zapad kako bi dodatno razvukli odbranu VSU i stvorili uslove za poluokruženje Torecka sa juga. U blizini Gorlovke glavne bitke se vode u Družbi, Lenjinskom i Kirovu.

Ilustracija telegram rybar



Na pravcu Artjomovska koristi se teška artiljerija. Predviđajući budući napad na Časov Jar, avijacija, artiljerija i TOS napadaju utvrđenja VSU, pokušavajući da nanesu maksimalnu štetu. Na bokovima se vode žestoke borbe – Oružane snage Ukrajine sprečavaju poravnanje fronta duž kanala Severski Donjec-Donbas, a Oružane snage Rusije takođe očajnički pokušavaju da se probiju. Najteže borbe su i dalje u Kalinovki.
Sa Severskog dela izveštavaju o napretku 1,5 km severno od Razdolovke.
 

Na lokaciji kod Kupjanska, prema preliminarnim podacima, ruske snage su uspele da preuzmu kontrolu nad značajnim delom Peščana.

Foto Tanjug/AP



Nema primetnih promena u pravcu Harkova. Intenzivne borbe u Volčansku i Glubokom, bez promena i kretanja.

 

 

Sirene za uzbunu u celoj Ukrajini

Vazdušna opasnost proglašena je na čitavoj teritoriji Ukrajine.

U ruskim napadima na region Donjecka poginulo šest, povređeno 13 osoba

Najmanje šest osoba danas je poginulo, a 13 je povređeno u ruskim napadima na region Donjecka, saopštili su regionalni tužioci.

Ruska raketa pala je u blizini administrativne zgrade i autobuske stanice u gradu Mirnograd, severozapadno od grada Donjecka, pri čemu su četiri osobe poginule, a 10 je povređeno, preneo je Rojters.

Ukrajinski vojnici , Foto AP

Guverner Donjecke oblasti Vadim Filaškin objavio je slike sa mesta udara na kojima se vide teško oštećene fasade zgrade i autobus sa razbijenim prozorima.

Zapaljen je i automobil koji je izgleda odbačen u stranu od eksplozije.

U odvojenom napadu na preduzeće u gradu Kostjantinovka, severozapadno od Bahmuta, koje su ruske snage zauzele prošle godine posle višemesečnih borbi, poginula su dva civila, a tri su povređena.

U napadu na grad Lajman, nešto severnije, povređeno je sedam osoba.

Ruska vojska istakla je zastavu u centru Urožajnog, oslobađajući polovinu sela (MAPA)

U pravcu južnog Donjecka, borci 37. brigade 36. armije grupe Vostok napredovali su sa borbama i podigli rusku zastavu na zgradu u centru Urožajnoje, demonstrirajući kontrolu nad značajnim delom sela.

Ruska vojska istakla je zastavu u centru Urožajnog

-Velikonovoselkovski pravac. Rusi su postavili zastavu u centralnom delu Urožajnog, koja ide do 450 metara dubine, pišu ukrajinski analitičari, geolocirajući video.

Iza susednog Staromjorskog, naše trupe takođe napreduju ka Makarovki, izbacivajući Oružane snage Ukrajine iz snaga podrške u desantima između sela.

 

Poljski ministar: Nema dovoljno saglasnoti za prijem Kijeva u NATO

Ministar spoljnih poslova Poljske Radoslav Sikorski priznao je da među državama članicama NATO u ovom trenutku nema dovoljno raspoloženja za prijem Ukrajine u savez.

-Alijansa nema apetita za to u ovom trenutku, rekao je on.

Foto: EPA

Najvažnije iz nedeljnog brifinga ruskog MO: VSU izgubio više od 14.000 vojnika, 9 PVO i 7 HIMARS sistema i 300 dronova

Ruske snage izvele su 39 napada visokopreciznim oružjem i dronovima, uništene su avionske baze, preduzeća vojno-industrijskog kompleksa Ukrajine;

Grupa snaga „Centar“ oslobodila je četiri naselja u DNR, Oružane snage Ukrajine izgubile su gotovo 2.785 vojnika, 2 tenka, uključujući „abrams“;

Ruska PVO sredstva oborila su četiri rakete „atakams“, tri rakete „storm šedou“ i 17 avionskih bombi „hamer“;

Oružane snage Rusije uništile su sedam sistema „hajmars“, koji su bili pripremljeni za napade na Krim, zajedno sa stranim operaterima;

Grupa „Zapad“ poboljšala je taktički položaj i odbila tri kontranapada Oružanih snaga Ukrajine, protivnik je izgubio gotovo 3.440 pripadnika;

Grupa snaga „Sever“ poboljšala je položaj duž linije fronta, odbila 26 kontranapada, Oružane snage Ukrajine izgubile su gotovo 1,8 hiljada vojnika, 2 tenka;

Ruska PVO sredstva uništila su 308 ukrajinskih dronova;

Tokom nedelje 22 ukrajinska vojnika su se predala ruskoj vojsci;

Grupa snaga „Dnjepar“ uništila je sedam ukrajinskih brigada, protivnik je izgubio gotovo 685 vojnika;

Oružane snage Ukrajine u zoni odgovornosti grupe „Jug“ izgubile su gotovo 4.380 vojnika, 3 tenka, 59 oruđa terenske artiljerije i 29 skladišta municije;

U zoni odgovornosti grupe „Istok“ Oružane snage Ukrajine izgubile su gotovo 980 vojnika,Oružane snage Rusije uništile su devet lansera sa radarom PVO sistema S-300P, „houk“, „patriot“.

Prodor ruskih snaga u DNR se nastavlja

Ruske snage napreduju u pravcu Jevgenovke i Novoselovke Prve u DNR, aktivne borbe se vode na časovojarskom, toreckom i pokrovskom pravcu u DNR, saopštio je savetnik šefa regiona Igor Kimakovski za „Prvi kanal“.

Ukrajinski robijaši poslati u Hersonsku i Nikolajevsku oblast

Oružane snage Ukrajine u Nikolajevskoj i Hersonskoj oblasti zamenjuju vojnike u redovnim jedinicama sa zatvorenicima, rekao je za Sputnjik koordinator nikolajevskog pokreta otpora Sergej Lebedjev.

-Ukrajinske vojnike iz Nikolajevske i Hersonske oblasti su premestili, verovatno, u Harkovsku i Sumsku oblasti, a na njihovo mesto su doveli zatvorenike, rekao je on.

Stanovnik iz Stepovog iz Nikolajevske oblasti je rekao Lebedjevu da su većinu vojnika odveli, da su ostali samo oni u bolnici, ali da su stigli zatvorenici. Kako je istakao, njihov broj se ne zna, ali već hodaju po selu potpuno opremljeni i sa automatskim puškama.

 

Berlin: Mađarsko predsedavanje EU već nanosi štetu

Mađarski premijer Viktor Orban već je naneo veliku štetu tokom prvih 12 dana rotirajućeg predsedavanja svoje zemlje EU, saopštilo je nemačko ministarstvo spoljnih poslova.

- Moramo da vidimo kako će se nastaviti predsedavanje mađarskog saveta - rekao je portparol ministarstva na pitanje kako Berlin planira da odgovori na Orbanove nedavne diplomatske posete, uključujući Kinu i Rusiju.

- Sada smo na 12. danu i to je već izazvalo veliku štetu - dodao je portparol.

"Mirovna misija za Ukrajinu" Viktora Orbana je danas nastavljena sastankom sa bivšim američkim predsednikom Donaldom Trampom, saopštila je Orbanova pres-služba.

(Reuters)

Borelj: Kinesko partnerstvo sa Rusijom i vojna podrška Severne Koreje podstiče agresiju na Ukrajinu

Visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borelj izjavio je da bezgranično partnerstvo Kine sa Rusijom i vojna podrška Severne Koreje "podstiče agresiju Ruske Federacije protiv Ukrajine" i podriva Povelju UN.

- Razgovarali smo sa NATO saveznicima i indo-pacifičkim partnerima o našim zajedničkim bezbednosnim izazovima. Naša bezbednost je međusobno povezana - napisao je Borelj na Iks-u.

Borelj je ranije na samitu NATO u Vašingtonu rekao da EU podržava samo jedan mirovni plan za Ukrajinu - formulu mira predsednika Volodimira Zelenskog.

Razoran napad ruske avijacije

Ukrajinske vazduhoplovne snage saopštile su da su oborile svih pet krstarećih raketa i 11 od 19 dronova koje je lansirala Rusija.

Više o tome pročitajke klikom OVDE

Foto: Profimedia

 

Antonov: NATO nepovratno krenuo putem konfrontacije i pripreme za rat

Ambasador Rusije u SAD Anatolij Antonov ocenjuje je da je samit NATO-a u Vašingtonu pokazao da su zemlje Alijanse – "neopozivo krenule putem konfrontacije i materijalne pripreme za rat".

- Sjedinjene Države i njihovi sateliti mobilišu maksimalne resurse da očuvaju svoju hegemoniju, koja je u kolapsu - rekao je ambasador Rusije, prenose RIA Novosti.

Prema oceni Antonova, neke trezvene misli iznete na samitu u korist političkog i diplomatskog rešenja ukrajinskog sukoba bile su "prigušene" rusofobičnom retorikom.

(Tanjug)

U ukrajinskim napadima na pogranični region Belgoroda jedna osoba je poginula, 30 je povređeno u jednom danu

 

Jedna osoba je poginula, a 30 povređeno u posledicama ukrajinskih napada na pogranični region Belgoroda u protekla 24 sata, napisao je guverner Vjačeslav Gladkov u Telegramu.

- Tokom proteklog dana ranjeno je 30 civila, jedna osoba je poginula. Petoro dece je ranjeno u ukrajinskom napadu na igralište u Šebekinu -  rekao je on.

Guverner je potvrdio da je dvoje dece i dalje u teškom stanju. Sada su u toku pripreme za odvođenje jednog od njih u Moskvu na lečenje.

Australija najavljuje najveći pojedinačni paket vojne pomoći Ukrajini

Vlada Australije objavila je svoj najveći pojedinačni paket vojne pomoći Ukrajini, vredan skoro 250 miliona dolara.

Ministarstvo odbrane zemlje saopštilo je da će uključiti rakete protivvazdušne odbrane, oružje vazduh-zemlja (uključujući vođeno oružje) i protivtenkovsko oružje, kao i artiljerijske granate i municiju za minobacače, topove i malokalibarsko oružje.

Ovo saopštenje povećava ukupnu vojnu pomoć Australije Ukrajini na više od 1,1 milijardu dolara, prenela je agencija TASS.

Stoltenberg: Mere dogovorene u Vašingtonu učiniće Ukrajinu jačom


Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg izjavio je da će mere podrške koje su dogovorene na samitu u Vašingtonu učiniti Ukrajinu "jačom" i postaviti temelje da Ukrajina "nadjača".

Saveznici su se složili, dodao je on na završnoj konferenciji samita NATO-a, da će, kako Ukrajina bude nastavila sa "neophodnim reformama", NATO pružiti podršku Kijevu na njegovom "nepovratnom putu" ka članstvu, preneo je Bi-Bi-Si.

- Ukrajina može da računa na Alijansu sada i na duže staze - istakao je on.

Odgovarajući na pitanje o nedavnim vojnim vežbama koje su zajedno sprovele Belorusija i Kina u blizini poljske granice, on je rekao da su vežbe "deo obrasca" koji potvrđuje kako se autoritarni režimi "sve više i više" usklađuju i približavaju NATO-u u Evropi, Africi, na Arktiku i drugim područjima.

On je dodao da se to, takođe, uklapa u obrazac da "autoritarne zemlje rade zajedno na podršci ruskoj agresiji protiv Ukrajine".

 

Peskov: Odluka SAD da razmeste oružje dugog dometa u Nemačkoj vodi ka hladnom ratu

Odluka SAD da razmesti oružje dugog dometa u Nemačkoj vodi ka hladnom ratu, izjavio je portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

"Krećemo se sigurnim koracima ka hladnom ratu, sve se to već dogodilo", rekao je Peskov u razgovoru koji je vodio novinar Pavel Zarubin, a koji je objavljen na Telegram kanalu Zarubina, prenosi RIA Novosti.

Zamenik ministra spoljnih poslova Rusije Sergej Rjabkov prethodno je ocenio da Sjedinjene Američke Države odlukom da raspoređuju rakete dugog dometa u Nemačkoj neće naterati Rusiju da uđe u skupu trku u naoružanju.

Pentagon je u sredu saopštio da će SAD početi da raspoređuju oružje dugog dometa na teritoriji Nemačke od 2026. godine.

Reč je o protivvazdušnim sistemima SM-6, krstarećim raketama "tomahavk" i hipersoničnom oružju.

Nemački ministar odbrane Boris Pistorijus izjavio je juče da će Sjedinjene Američke Države raspoređivati sisteme dugog dometa u Nemačkoj na rotacionoj osnovi i dodao da će odluka Vašingtona "zatvoriti ozbiljan jaz u sposobnostima u Evropi".

BONUS VIDEO: UNIŠTEN IZRAELSKI TRANSPORTER U GAZI: Hamas objavio fotografiju na svom telegram kanalu

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (2)

KAĆUŠE POLETELE: Raketirana američka baza