"DOK SE U PALESTINI NE USPOSTAVI MIR" Erdogan: Turska neće odobriti pokušaje saradnje s Izraelom unutar NATO-a

Tanjug

12. 07. 2024. u 11:30

TURSKI predsednik Redžep Tajip Erdogan izjavio je danas da pokušaji saradnje sa Izraelom u okviru NATO-a "nisu prihvatljivi".

ДОК СЕ У ПАЛЕСТИНИ НЕ УСПОСТАВИ МИР Ердоган: Турска неће одобрити покушаје сарадње с Израелом унутар НАТО-а

Foto Tanjug/AP

- Dok se u Palestini ne uspostavi mir, Turska neće odobriti pokušaje saradnje s Izrelom unutar NATO-a - rekao je Erdogan na konferenciji za novinare u Vašingtonu posle samita lidera NATO-a, prenosi Anadolija.

Odbrambeni savez ima 32 članice, ali održava odnose i sa mnogim zemljama koje nisu članice, kao što je Izrael.

Erdogan je dodao da je Turska zadovoljna što se, uprkos pritiscima i pokušajima zastrašivanja, povećava broj zemalja koje priznaju Palestinu.

- Pozivam sve naše saveznike da pojačaju pritisak na (premijer Izraela Benjamin) Netanjahuovu administraciju kako bismo obezbedili prekid vatre i isporuku humanitarne pomoći narodu Gaze, koji gladuje već devet meseci - dodao je Erdogan.

Kada je reč o ratu u Ukrajini, Erdogan je kazao da Turska od prvog dana intenzivno nastavlja svoje diplomatske napore za okončanje rata.

- Ovde (na samitu NATO) sam iskreno izneo svoje stavove u vezi sa činjenicom da NATO nikada ne bi smeo da postane strana u ratu u Ukrajini. Ankara će nastaviti da održava uravnotežen, hladan i fer stav koji je pokazala od prvog dana sukoba - dodao je on.

O svojim razgovorima sa američkim predsednikom Džoom Bajdenom, Erdogan je rekao da je razgovarao o pitanju nabavke borbenog aviona F-16.

Prošlog meseca između Ankare i Vašingtona potpisani su ugovori o nabavci F-16 iz SAD, a trenutno se radi na detaljima ugovora.

Američki Stejt department je 27. januara odobrio prodaju aviona F-16 i opreme za modernizaciju Turskoj vredne 23 milijarde dolara nakon što je Ankara dala zeleno svetlo za članstvo Švedske u NATO.

Odgovarajući na pitanje o kandidaturi Turske za članstvo u Šangajskoj organizaciji za saradnju (ŠOS), Erdogan je rekao da je cilj njegove zemlje da postane stalni član ŠOS-a.

Takođe je kazao da je o tom pitanju razgovarao i sa ruskim i sa kineskim liderima.

Lideri NATO-a okupili su se na samitu u Vašingtonu, koji je trajao od 9. do 11. jula, kako bi obeležili 75. godišnjicu vojnog saveza.

BONUS VIDEO: SAMO NA "NOVOSTIMA": Snimci dronom - pratite kako teku radovi na izgradnji Ekspa

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Znamo gde provesti leto, prijatno i povoljno! Proverite!