"PRISTALICE RATA KRENULE U NAPAD": Orbana nisu pozvali na sednicu Evropskog parlamenta

Novosti online

12. 07. 2024. u 14:57

PREMIJER Mađarske Viktor Orban, čija zemlja predsedava u Savetu EU, nije pozvan da se tradicionalno obrati na prvoj plenarnoj sednici Evropskog parlamenta u novom sazivu koja se otvara sledeće sedmice, saopštila je evropska poslanica iz frakcije „Renew“ Klada de Melo.

ПРИСТАЛИЦЕ РАТА КРЕНУЛЕ У НАПАД: Орбана нису позвали на седницу Европског парламента

Foto: Tanjug/AP

- Kao što ste primetili, Orban nije na dnevnom redu za sledeću sedmicu. Svi ste bili svedoci njegovih postupaka nakon što je predsedavanje u Savetu EU prešlo na Mađarsku. On ne poštuje ulogu i pravila kako funkcioniše EU i zato nije pozvan na ovu plenarnu sednicu - kazala je De Melo na pres-konferenciji u Briselu.

Po pravilu, lider zemlje koja preuzima šestomesečno predsedavanje Savetu EU obraća se poslanicima kako bi predstavio program predsedavanja. Ranije je Evropska komisija saopštila da je tradicionalna poseta evropskih komesara u prestonicu predsedavajuće zemlje takođe upitna nakon Orbanove posete Moskvi.

Nakon toga se oglasila Vlada Mađarske, koja je saopštila da pristalice rata u Briselu napadaju mirovnu misiju Mađarske i njenog premijera, ali da je mir neophodan.

- Pristalice rata u Briselu istupaju protiv mađarske mirovne misije i zato sada napadaju predsedavanje Mađarske u EU i premijera Mađarske. Mir je neophodan i mi moramo delovati zarad mira - saopštila je Vlada Mađarske.

Orban je ranije posetio Ukrajinu, Rusiju i Kinu. Poseta Moskvi i sastanak sa predsednikom Rusije Vladimirom Putinom izazvali su oštre kritike na Zapadu.

(Sputnjik)

BONUS VIDEO: EKSPLOZIJA NA ITALIJANSKOM OSTRVU: Uzbuna! Proradio vulkan Stromboli

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

U TOKU JE AKCIJA POD KODNIM IMENOM PAD ZIDA - CILJ RUŠENJE VUČIĆA: U svemu učestvuje vrh SPS i Nova DSS (FOTO)