HRABRE ME EVROPSKI SAVEZNICI: Bajden još u igri i posle NATO konferencije, dok ga 17 demokrata pozvalo da odstupi

A.Vojinović

13. 07. 2024. u 06:00

KONFERENCIJA za novinare lidera demokrata na kraju samita NATO u Vašingtonu nije završila neizvesnu utakmicu u kojoj se nalazi već dve sedmice posle katastrofalne debate sa rivalom Donaldom Trampom, ali ga je odvela u produžetke.

ХРАБРЕ МЕ ЕВРОПСКИ САВЕЗНИЦИ: Бајден још у игри и после НАТО конференције, док га 17 демократа позвало да одступи

Foto Tanjug/AP/Susan Walsh

Bajden je, uprkos sve većim pritiscima, ostao pri stavu da neće okačiti takmičarske cipele o klin, već da će 5. novembra ponovo izaći na megdan lideru republikanaca i, kako je istakao, ponovo ga pobediti.

Bajdenovo poslednje pojavljivanje pred pripadnicima sedme sile, međutim, nije uspelo da razuveri kolege da zaslužuje da ostane na glasačkom listiću. Zapanjeni pogled ukrajinskog predsednika Vladimira Zelenskog pratio je Bajdena kada ga je predstavio kao šefa Kremlja Vladimira Putina. Iako se stanar Bele kuće brže-bolje ispravio, šteta je već bila napravljena.

No, no nije ovo bio jedini gaf koji mu se potkrao, jer je greškom nazvao i potpredsednicu SAD Kamalu Haris bivšim predsednikom Donaldom Trampom.

- Ne bih izabrao potpredsednicu Tramp za potpredsednika da sam mislio da nije kvalifikovana da bude predsednica - rekao je on.

Bajden je ipak insistirao da mu nisu potrebni kognitivni testovi, rekavši da njegovi kritičari ne bi bili zadovoljni ni ako bi otišao na pregled kod "dva ili sedam doktora". Šef Bele kuće je braneći se istakao da strani lideri sa kojima se susreo na samitu nisu izrazili zabrinutost zbog njegovih sposobnosti.

- Do sada mi niko od evropskih saveznika nije prišao i rekao: "Džo, idi". Ono što čujem je kako kažu da moram da pobedim. "Ne možeš dozvoliti da se ovaj tip pojavi, bio bi katastrofa" - rekao je Bajden.

Reagovao i Peskov

PORTPAROL Kremlja Dmitrij Peskov izjavio je da je ceo svet obratio pažnju na "lapsuse" Bajdena na samitu NATO-a.

- Apsolutno je neprihvatljivo da jedan predsednik sa nepoštovanjem priča o drugom šefu države. To je nešto na šta uvek obraćamo pažnju i što je neprihvatljivo - rekao je Peskov.

Da nije uspeo da ubedi saradnike da je na visini zadatka dokazao je najviši demokrata u Komitetu za obaveštajne poslove Predstavničkog doma Džim Hajms, koji je pozvao Bajdena da se povuče. Nedugo nakon Hajmsa, predstavnik demokrata iz Kalifornije Skot Piters je apelovao na lidera da se povuče iz kampanje. Poslanik iz Ilinoisa Erik Sorensen ubrzo je postao 17. demokrata na Kapitol hilu koji je pozvao predsednika da odstupi.

- Godine 2020, Džo Bajden se kandidovao za predsednika sa ciljem da stavi državu iznad partije. Danas tražim od njega da to ponovo učini. Nadam se da će se predsednik Bajden povući - naveo je Sorensen.

O Bajdenovoj poljuljanoj kandidaturi su iza kulisa ragovarali i bivši predsednik SAD Barak Obama i nekadašnja predsedavajuća Predstavničkog doma Kongresa Nensi Pelosi, izvestio je Si-En-En. Oboje su izrazili zabrinutost zbog toga koliko će biti teško Bajdenu da pobedi Trampa.

Orban: Tramp će rešiti rat!

PREMIJER Mađarske Viktor Orban sastao se, u okviru svoje mirovne misije za Ukrajinu, sa bivšim američkim predsednikom Donaldom Trampom u njegovoj rezidenciji Mar-a-Lago na Floridi. Dvojica lidera razgovarala su o izgledima za mir u Ukrajini. "Dobra vest dana: Tramp će to rešiti!", napisao je Orban na "Iksu". Tramp je na svojoj platformi poručio da mir u Ukrajini mora biti brzo uspostavljen, jer je previše ljudi poginulo u ratu koji, kako je naveo, nije trebalo ni da počne.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

OTKRIVEN PAKLENI PLAN OPOZICIJE I STRANIH AGENTURA: Žele Vučićevu glavu na beogradskom Majdanu!