EKSPRESAN ODGOVOR KINE: Novi šamar za Ameriku zbog prodaje oružja Tajvanu

Novosti online

12. 07. 2024. u 16:37

KINA je danas uvela sankcije za šest američkih vojno-industrijskih kompanija zbog prodaje oružja Tajvanu, javlja Centralna televizija Kine.

ЕКСПРЕСАН ОДГОВОР КИНЕ: Нови шамар за Америку због продаје оружја Тајвану

Foto: Profimedia/Ilustracija

Kako se navodi u saopštenju kineskog Ministarstva spoljnih poslova, čiji tekst citira TV kanal, SAD su nedavno "obnovile prodaju oružja kineskom regionu Tajvana", čime se ozbiljno krši princip "jedne Kine" i tri zajednička kinesko-američka saopštenja.

Osim toga, predstavlja ozbiljno mešanje u unutrašnje stvari Kine i nanosi štetu kineskom suverenitetu i teritorijalnom integritetu.

U skladu sa zakonima Narodne Republike Kine, "Peking je odlučio da preduzme kontramere protiv niza relevantnih kompanija i višeg menadžmenta".

Prema izveštaju, sankcionisani su "Anduril industris", "Meritajm taktikal sistems", "Pacifik rim defens", AEVEKS "Aerospejs", LKD "Aerospejs", "Sumit tehnolodžis".

Podsetimo, SAD su ranije dodale šest kompanija na listu trgovinskih ograničenja, među kojima i četiri zbog veza sa obukom kineskih vojnih snaga, navodi se u saopštenju vlade u Vašingtonu.

Radi se o po dve kompanije iz Kine i Ujedinjenih Arapskih Emirata, kao i po jednoj iz Južne Afrike i Velike Britanije, prenosi Rojters.

Za kompanije koje su stavljene na spisak poznat kao "Lista entiteta", odnosno pod ograničenje trgovine Ministarstva trgovine, neophodne su dozvole za isporuku američke robe i tehnologije, a takvi zahtevi uglavnom budu odbijeni.

(RIA Novosti)

BONUS VIDEO

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

PRENOS, SRBIJA - SAD: Ovo je nemoguće!