"NATO SE BORI ZA SVOJU SUDBINU" Zaharova o Alijansi - Nema čime da se pohvali za ovih 75 godina

Novosti onlajn

12. 07. 2024. u 16:41

NATO nema postignuća kojima može da se pohvali za ovih 75 godina svog postojanja, njegova agresivna retorika i provokacije guraju ga u ćorsokak, tako da Alijansa nema nikakvu perspektivu, poručila je portparol Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova, povodom nedavno održanog NATO samita u Vašingtonu.

НАТО СЕ БОРИ ЗА СВОЈУ СУДБИНУ Захарова о Алијанси - Нема чиме да се похвали за ових 75 година

Foto: Profimedia

Zaharova je ukazala da se Alijansa boji za svoju sudbinu, ukoliko Rusija pobedi u Ukrajini, budući da je NATO poručio da se ta pobeda "ne sme dopustiti i da je Rusija najveća pretnja". Zapad zbog toga, kako kaže, zahteva od Kijeva da nastavi borbe sa Rusijom, bez obzira na gubitke, te nastavlja da koristi Ukrajince kao "potrošni materijal".

- Dugoročni cilj Alijanse ostaje 'strateški poraz' Rusiji. Istovremeno saopšteno je da se na bojnom polju ukrajinskog sukoba rešava 'sudbina demokratije'. Njegov ishod, kažu, 'odrediće' budućnost celokupne globalne bezbednosti. Sve aktivnosti Severnoatlantske alijanse i dalje se svode isključivo na raspirivanje konfrontacije sa Rusijom, koja uništava bezbednost u Evropi - rekla je Zaharova.

S tim u vezi, kako je objasnila, NATO je odobrio dalju militarizaciju evropskog kontinenta, jačanjem kapaciteta vojno-industrijskog kompleksa i vojnog potencijala u blizini ruske granice.

Takođe, Vašington je najavio da će u Nemačkoj biti razmeštene rakete srednjeg i malog dometa, koje su ranije bile zabranjene Dogovorom o likvidaciji raketa srednjeg i malog dometa. Osim toga, podseća Zaharova, na NATO samitu bilo je saopšteno i da će u nemačkom gradu Visbadenu biti osnovan novi centar za pomaganje Ukrajini u oblasti bezbednosti (NATO Security Assistance and Training for Ukraine – NSATU). Najavljeno je i da će se u Kijevu nastaniti stalni predstavnik Alijanse, koji će imati zadatak da ojača veze NATO-a i Ukrajine.

- Sve ovo ukazuje da NATO preuzima ulogu glavnog koordinatora vojne pomoći režimu Vladimira Zelenskog - objašnjava portparolka. 

- Rezultati samita jasno potvrđuju da SAD i njeni saveznici vide NATO kao glavni instrument u borbi za očuvanje svetske hegemonije i pokazuje da oni svim silama nastoje da spreče formiranje multipolarnog sveta. Ambicije da se 'vlada svetom', kako je rekao predsednik SAD, prikrivaju se potrebom da se 'odbrani demokratija' od navodnog 'autoritarnog saveza' Rusije, Kine, Irana i DNRK. U tom cilju, Vašington i njegovi saveznici nameravaju da prošire saradnju sa istomišljenicima, pre svega sa 'pacifičkom četvorkom' – Australijom, Novim Zelandom, Južnom Korejom i Japanom, i da preduzmu korake za jačanje uticaja na Bliskom istoku, u Aziji i Africi - upozorila je Zaharova.

Iz Ministarstva spoljnih poslova Rusije upozoravaju da "EU i NATO krše međunarodno-pravne i političke obaveze, koje su predviđene čitavim nizom međunarodnih dogovora" masovnom isporukom oružja Kijevu, među kojom su i najopasniji, smrtonosni sistemi. Moskva podseća i da zapadne zemlje, koje šalju svoje plaćenike u zonu vojne operacije, snose istu odgovornost, kao i Kijev, za sve vojne zločine protiv ruskih vojnika i civila. MSP podseća da režim Zelenskog "ne prestaje da teroriše civile ruskih gradova i sela uz pomoć oružja koje dolazi sa Zapada".

(RT.RS)

BONUS VIDEO:

EKSPLOZIJA NA ITALIJANSKOM OSTRVU: Uzbuna! Proradio vulkan Stromboli

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ČUDESNA SRBIJA BEZ OLIMPIJSKOG FINALA U KOŠARCI! Orlovi držali u šaci Tim snova, ali su se Amerikanci nestvarno spasili!