KINA IZAZVALA GLOBALNI ŠOK: Peking prikazao revolucionarni fotonski radar sposoban da prati 10 hipersoničnih raketa simultano (VIDEO)

Предраг Стојковић
Predrag Stojković

12. 07. 2024. u 20:11

KINA je napravila impresivno i veoma zanimljivo otkriće u oblasti vojnih radara. Kineski cilj je očigledan. Ideja je suprotstaviti se američkim i NATO hipersoničnim projektilima čak pre nego što oni budu zvanično operativni.

КИНА ИЗАЗВАЛА ГЛОБАЛНИ ШОК: Пекинг приказао револуционарни фотонски радар способан да прати 10 хиперсоничних ракета симултано (ВИДЕО)

Foto: Pang Xinglei/Xinhua via AP

Podsetimo, NATO (SAD) idalje nema operativne hipersonične projektile. Revolucionarni novi radar u Pekingu može da otkrije i prati rakete sa maksimalnom brzinom od čak 20 maha, a koje lete u radijusu od 600 km.

RADAR KOJI DETEKTUJE HIPERSONIČNE RAKETE

Tačnije, prema izveštajima South China Morning Post, kineski istraživači su predstavili radarski sistem koji je toliko napredan da može istovremeno da otkrije i prati ne jedan, već 10 hipersoničnih projektila.

Još impresivnija je činjenica da ovaj radar može da prati kurs projektila čak i ako lete brzinom od 20 maha, što je 20 puta brže od brzine zvuka.

Primera radi, jedina dokazana na svetu u realnim borbenim uslovima, čuvena hipersonična ruska raketa može da leti brzinom od oko 10 maha.

Kineski tim koji je razvio ovaj revolucionarni radarski sistem dodaje je da uređaj čak može reći da li je meta stvarna ili lažna, dakle neprijateljska mamac.

Foto: Jutjub/CNA

DOMET DETEKCIJE 600 KILOMETARA

Istovremeno, domet detekcije dostiže neverovatnu udaljenost od 600 kilometara. Ne samo da može da otkrije pretnje na velikoj udaljenosti, već je i dizajn radara navodno kompaktan i lagan. Zapravo tvrdi se da je radar toliko mali da se može montirati na rakete protivvazdušne odbrane ili avione.

Tim kineskih stručnjaka je konstruisao kompletan radarski sistem i verifikovao njegove performanse u laboratoriji koristeći instrumente koji simuliraju kretanje hipersoničnih ciljeva u atmosferi. Ovo otkriće bi mogao značajno uticati na dalji razvoj hipersoničnog oružja i odbrambenih sistema širom sveta.

Simulacije na zemlji urađene u Kini dokazale su da je sistem veoma efikasan. Radar je pokazao ogromnu preciznost, pošto je tokom testova pratio rakete koje lete brzinom od 7 km/sekundi sa tačnošću od 28 cm (marginalne greške).

Istovremeno, radar je procenio sa tačnošću od 99,7% brzinu neprijateljskog projektila, postigavši nivo tačnosti koji se ranije smatrao apsolutno nedostižnim.

KAKO SU KINEZI SVE TO POSTIGLI I ZAŠTO SE OVAJ RADAR SMATRA REVOLUCIONARNIM IZUMOM?

Novi kineski sistem daleko prevazilazi mogućnosti tradicionalnih radara navodno zbog upotrebe “laserskih” zraka. Ovi snopovi prenose informacije između kritičnih komponenti brzinom svetlosti. U tradicionalnim radarskim sistemima ovaj prenos se postiže uz pomoć elektrona koji se veoma brzo kreću.

Koristeći prednosti bržih fotona (laserskih zraka), kineski istraživači su uspeli da stvore izuzetno inovativan radar koji može da obrađuje složenije mikrotalasne signale, omogućavajući tako po prvi put precizno izračunavanje brzine letećih objekata.

Još jedan problem u stvaranju efektivnih odbrambenih sposobnosti protiv brzih pokretnih ciljeva je to što oni ponekad stvaraju fantomske slike na radarskim ekranima, a ove „lažne mete“ često nadmašuju stvarne.

Istraživački tim je rešio ovaj problem korišćenjem laserske tehnologije koja omogućava radaru da šalje tri različita mikrotalasna opsega, istovremeno poboljšavajući preciznost detekcije, kao i algoritam koji eliminiše lažne smetnje cilja upoređivanjem signala različitih frekvencija.

Na ovaj način, i ako sve bude išlo po planu za Kineze, Peking će imati sistem sposoban za rano i efikasno otkrivanje budućih američkih hipersoničnih projektila.

Ako su ove tvrdnje zaista tačne, one bi omogućile sistemu da proizvodi i analizira složene mikrotalasne signale i precizno meri objekte ultra velike brzine. Da li će Amerikanci prvi ponuditi sredstvo za napad ili Kinezi rešenje za odbranu, ostaje da vidimo.

Prema brojnim stručnjacima iz oblasti, ovo se smatra ključnom tehnologijom za sledeću generaciju radara za kontrolu vatre, što će se pokazati kritičnim kada zapad sastavi kraj sa krajem i zvanično uvrsti svoje prvo hipersonično oružje u NATO snage.

Podsetimo, Amerikanci su u martu mesecu ove godine “spontano” prikazali bombarder B-52H naoružan hipersoničnim AGM-183A ARRW oružjem u vazduhoplovnoj bazi Andersen na ostrvu Guam u Tihom okeanu.

Foto:profimedia/Jutjub printskrin/Tech Insider/Defense Flash News

Kao odgovor, Severnokorejci i Kinezi su već nagovestili na neka oružja koje će sigurno biti upotrebljena protiv američke baze na Guamu.

Američka pomorska baza i baza vazduhoplovnih snaga na Guamu dugo se smatraju prioritetnim ciljevima za kineske i severnokorejske napade u slučaju da izbije rat u regionu.

Tako su kineske rakete „DF-26“ [nadimak „Guam ubica“] i severnokorejske „Hvasong-18“ vrh njihovog impresivnog arsenala, koji se sastoji od novih brodova i krstarećih raketa koje se lansiraju iz vazduha, ali i hipersoničnog naoružanja.

oruzjeonline.com

BONUS VIDEO - TAJNO ORUŽJE RUSKOG RAKETNOG SISTEMA: JARS izvodi vežbe kamuflaže i kontradiverzije

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

ĐOKOVIĆ RAZBIO NADALA! Ne pomaže ni bezobrazluk sudije, Novak deklasirao kralja šljake - ide po olimpijsko zlato!