HAMAS SUGERISAO: Posleratnom Gazom i Zapadnom Obalom bi mogla da upravljala nestranačka vlada

Предраг Стојковић
Predrag Stojković

12. 07. 2024. u 18:14

HAMAS je tokom pregovora o prekidu vatre sugerisao da bi nezavisna vlada sastavljena od nestranačkih ličnosti mogla da upravlja posleratnom Gazom i Zapadnom Obalom, rekao je član političkog biroa palestinske militantne grupe Husam Badran, dok je drugi izvor iz Hamasa kazao da bi to otvorilo put palestinskim nacionalnim izborima.

ХАМАС СУГЕРИСАО: Послератном Газом и Западном Обалом би могла да управљала нестраначка влада

Foto: EPA

-Predložili smo da nestranačka vlada upravlja Gazom i Zapadnom Obalom nakon rata, naveo je Badran u saopštenju o tekućim pregovorima između Izraela i Hamasa uz posredovanje Katara, Egipta i Sjedinjenih Američkih Država, preneo je Tajms of Izrael.

Badran tvrdi da je upravljanje Gazom posle rata unutrašnja stvar Palestine bez ikakvog spoljnog mešanja i da oni nećem razgovarati dan posle rata u Gazi ni sa kim sa strane.

Potencijalna vlada će "upravljati poslovima u Pojasu Gaze i Zapadnoj obali u početnoj fazi nakon rata, otvarajući put za opšte izbore", rekao je zvaničnik, koji nije želeo da bude imenovan.

Katarski i egipatski posrednici, uz podršku SAD, pojačali su napore ove sedmice da se zaključi sporazum o prekidu vatre koji ima za cilj okončanje rata u Pojasu Gaze i oslobađanje izraelskih talaca koje drži Hamas.

Predsednik SAD Džozef Bajden je krajem maja detaljno izneo predlog za prekid vatre u tri faze, oslobađanje talaca koje drži Hamas i palestinskih zatvorenika iz Izraela, povlačenje Izraela iz Pojasa Gaze i obnovu enklave.

Hamas je prihvatio ključni deo američkog plana, odustajući od zahteva da se Izrael prvo obaveže na trajni prekid vatre pre potpisivanja sporazuma.

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu insistira na tome da sporazum ne sme da spreči Izrael da nastavi borbe dok se ne ispune njegovi ratni ciljevi, odnosno potpuno uništenje Hamasa.

(Tanjug)

BONUS VIDEO - TAJNO ORUŽJE RUSKOG RAKETNOG SISTEMA: JARS izvodi vežbe kamuflaže i kontradiverzije

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

OD OVOGA SE STREPELO: Novak Đoković objasnio da li je završio karijeru osvajanjem olimpijskog zlata