SVAKO VODI SVOJU POLITIKU: Melonijeva i Starmer ne vide ništa sporno sa Bajdenovim stanjem - "Dobro je..."

Novosti online

12. 07. 2024. u 18:48

ZA novog premijera Velike Britanije Kira Starmera besmislena je briga zbog starosti i kognitivnih sposobnosti predsednika SAD Džozefa Bajdena, štaviše pohvalio je njegove liderske sposobnosti nakon bilateralnog sastanka u Vašingtonu, gde su razgovarali o sukobima u Ukrajini i Gazi, kao i o trgovini i klimatskim promenama.

СВАКО ВОДИ СВОЈУ ПОЛИТИКУ: Мелонијева и Стармер не виде ништа спорно са Бајденовим стањем - Добро је...

Foto: Tanjug/AP

Na pitanje Bi-Bi-Sija da li misli da je Bajden senilan, Starmer je odgovorio odrečno.

- Imali smo zaista dobar sastanak. Trebalo je da razgovaramo 45 minuta, ali smo nastavili diskusiju. Brzo smo pretresali veliki broj pitanja - rekao je britanski premijer, te dodao da je Bajden zapravo bio u zaista dobroj formi, i u toku sa svim detaljima.

Razgovor je bio produktivan, konstatovao je Starmer, tvrdeći da je Bajden pokazao "neverovatno liderstvo".

Međutim, predsednik Amerike je već sledećeg dana napravio novi vrlo nezgodan gaf kada je na NATO samitu na bini među okupljenim liderima Vladimira Zelenskog predstavio kao "predsednika (Rusije Vladimira) Putina".

Aktuelni šef Bele kuće je potom, na konferenciji za novinare, pobrkao potpredsednicu SAD Kamalu Haris sa svojim glavnim rivalom za reizbor, bivšim predsednikom Donaldom Trampom.

Ipak, Starmer je na kraju samita još jednom odbacio zabrinutost za Bajdenovo zdravlje, rekavši da on "zaslužuje pohvalu" što je bio domaćin NATO okupljanja u Vašingtonu, te da "svi treba da saberu šta je sve postignuto u samo dva dana".

Takođe na kraju samita, premijerka Italije Đorđa Meloni se pridružila Starmerovoj oceni – i na nju je Bajden ostavio isti, dobar utisak i pored toga što ga je upravo ona na nedavnom samitu G7 odlutalog vratila među okupljene lidere.

- Videla sam da je dobro. Razgovarala sam s njim. On odaje utisak predsednika SAD koji dobro radi svoj posao, a organizovao je sjajan sastanak - odgovorila je Melonijeva na pitanje italijanskih novinara o njegovom stanju, prenela je agencija "Askanjuz".

Inače, Bajden je pod velikom prismotrom javnosti posle katastrofalnog nastupa na prvoj predsedničkoj debati nakon koje je više demokrata, kongresmena, finansijera Demokratske partije, ali i holivudskih zvezda pozvalo predsednika da se povuče iz izborne trke, što je ovaj pak odbio rečima da će to učiniti ako mu Gospod Bog tako kaže.

(RT Balkan)

BONUS VIDEO: UNIŠTEN IZRAELSKI TRANSPORTER U GAZI: Hamas objavio fotografiju na svom telegram kanalu

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

SAZNAJEMO: Zaista Marsa Matrouh, ili Egipatski Maldivi, najtraženija ovog leta!