AMERIKA TRAŽI JEFTIN I POUZDAN PROJEKTIL: Mora da ima domet od 460 km i da može da se koristi u Ukrajini

Предраг Стојковић
Predrag Stojković

12. 07. 2024. u 21:01

SJEDINjENE Države trenutno razvijaju vođenu vazdušnu municiju ERAM (Extended-Range Attack Munition) za Ukrajinu.

АМЕРИКА ТРАЖИ ЈЕФТИН И ПОУЗДАН ПРОЈЕКТИЛ: Мора да има домет од 460 км и да може да се користи у Украјини

Foto USAF

 Zamislite to kao mešavinu između vođene bombe i mini krstareće rakete, na osnovu njenih jedinstvenih karakteristika.

Ovo napredno oružje ima bojevu glavu od 260 kilograma, koja je dostupna iu oklopnoj i visokoeksplozivnoj konfiguraciji. Iako je ukupna težina još uvek nepoznata, poznato je da leti do 463 kilometra brzinom od 763 km/h.

ERAM je dizajniran za impresivnu preciznost, pogađajući unutar 10 metara od svoje mete. Ono što ga čini još izuzetnijim je njegov sistem navođenja, projektovan da deluje pouzdano čak i usred aktivnih protivmera elektronskog ratovanja od strane neprijatelja.

Glavni izvor ovih informacija je američki portal Aviation Week. Autori su istakli pojavu relevantnih dokumenata u javnom pristupu. Specifičnosti su ograničene: naručilac ovih radova je Vazduhoplovstvo SAD, a zahtev za razvoj je podnet 31. januara 2024. Međutim, inicijator ovog zahteva ostaje neodređen.

Najkonkretniji deo ovog izveštaja leži u očekivanim rokovima i stopi proizvodnje: očekuje se da proizvodnja počne u roku od 24 meseca nakon dodele ugovora, sa procenjenim obimom do 1.000 jedinica godišnje.

Zanimljivo je da nema detalja o tome za koje tipove aviona se ERAM razvija, bilo za sovjetske modele ili zapadne F-16. S obzirom na očekivane vremenske rokove i stope proizvodnje, ovaj detalj izgleda relativno mali.

Foto US DoD

Bojeva glava Mk 82 za novi ERAM projektil

Plan da se postigne rok od „ne kasnije od 24 meseca“ i proizvede 1.000 jedinica godišnje je zaista ambiciozan, posebno imajući u vidu da SAD već poseduju slične tehnologije koje bi mogle da se povećaju u korist Ukrajine. Ovo nije projekat koji počinje od nule, jer su mnogi od ovih razvoja u toku godinama.

Iako su konkretni detalji o ovom projektu u SAD oskudni, vredi napomenuti da su se u oktobru prošle godine pojavile informacije o još jednom značajnom projektu. Konkretno, Boing je otkrio da nastavlja rad na projektu Powered JDAM. Ova inicijativa, koja je započeta pre 13 godina, ima za cilj da obezbedi isplativu alternativu krstarećim raketama za američko vazduhoplovstvo prilagođavanjem mlaznog motora vazdušnoj bombi navođenoj JDAM, čime se značajno povećava njen domet leta.

Boing je takođe obezbedio izvođača za proizvodnju elektrane za Powered JDAM. Kompanija Kratos Defense & Security Solutions će proizvesti gasnoturbinski motor TDI-J85, koji je težak nešto manje od 20 kilograma, za pogon ove municije.

Implementacija ove nove elektrane nudi dvostruku prednost: stvaranje revolucionarnog načina ciljanja avijacije uz istovremeno smanjenje ukupnih troškova projekta.

orporacija Boing planira da ponudi Powered JDAM ne samo američkom vazduhoplovstvu već i 35 zemalja koje trenutno koriste tradicionalne vođene JDAM bombe.

Programeri su optimistični u pogledu ovog „hibridnog“ oružja, koje kombinuje karakteristike vođene bombe i krstareće rakete kako bi efikasno pogodilo i stacionarne kopnene ciljeve i pokretne mete na moru.

Motor TDI-J85, predviđen za upotrebu u Powered JDAM-u, može da se pohvali visokim mogućnostima potiska i kompatibilan je sa širokim spektrom goriva za komercijalnu i vojnu avijaciju.

bulgarianmilitary.com

BONUS VIDEO - TAJNO ORUŽJE RUSKOG RAKETNOG SISTEMA: JARS izvodi vežbe kamuflaže i kontradiverzije

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

Otkrijte RAJ na plažama Marsa Matruh: Egipatska oaza na obali Sredozemnog mora!