ERDOGAN SUMIRAO UTISKE: Otkrio da li vidi rizik od trećeg svetskog rata nakon učešća na poslednja dva velika međunarodna samita

Novosti online

12. 07. 2024. u 21:48

ZAPAD nije postigao očekivani rezultat u Ukrajini, uprkos svakoj vrsti podrške, kaže turski predsednik Redžep Tajip Erdogan po povratku sa Samita NATO u Vašingtonu.

ЕРДОГАН СУМИРАО УТИСКЕ: Открио да ли види ризик од трећег светског рата након учешћа на последња два велика међународна самита

Foto: AP Photo/Stephanie Scarbrough

Upitan da li vidi rizik od trećeg svetskog rata nakon učešća na poslednja dva velika međunarodna samita - ŠOS-a i NATO-a, Erdogan je poručio da "moramo da govorimo o miru, a ne o ratu", prenose RIA Novosti.

- Iskren da budem, ja ne vidim takav rizik i ne želim da vidim. Ako se setimo razloga koji su doveli svet do ratova, i mera koje nisu preduzete, onda je očigledno da sada moramo da ih preduzmemo. Pazite da ne danas ne ponovimo te greške - rekao je turski lider.

Turska je na samitu NATO-a pokrenula pitanje potrebe priprema osnova za pregovore o Ukrajini i spremna je da nastavi Istanbulski proces, dodao je Erdogan napominjući da Turska pregovara sa Rusijom i Ukrajinom o obnavljanju "sporazuma o žitu". 

On je napomenuo da očekuje da će njegovi kontakti sa ruskim i kineskim kolegama Vladimirom Putinom i Si Đinpingom "uroditi plodom" u pitanju približavanja zemlje Šangajskoj organizaciji za saradnju (ŠOS).

Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan rekao je da planira da poseti Kinu posle sastanka 79. zasedanja Generalne skupštine UN u septembru, a očekuje i uzvratnu posetu predsednika Kine Si Đinpinga 2025. godine.

(RT Balkan)

BONUS VIDEO: TAJNO ORUŽJE RUSKOG RAKETNOG SISTEMA: JARS izvodi vežbe kamuflaže i kontradiverzije

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ISPLIVAO HIT SNIMAK: Novak Đoković je ovako proslavio zlatnu medalju na Olimpijskim igrama (VIDEO)