MASK “OTKAČIO” EU: Iksu su ponudili tajni sporazum o cenzuri, ali smo je odbili

Предраг Стојковић
Predrag Stojković

12. 07. 2024. u 22:00

AMERIČKI milijarder i vlasnik društvene mreže Iks Ilon Mask napisao je da je Evropska komisija (EK) njegovoj kompaniji ponudila tajni sporazum, prema kom bi oni tajno cenzurisali govor na toj platformi, u zamenu za "dobru volju" Brisela.

МАСК “ОТКАЧИО” ЕУ: Иксу су понудили тајни споразум о цензури, али смо је одбили

Foto Tanjug/AP

Međutim, Iks je takvu ponudu odbio, saopštio je Mask, dodajući da su je druge društvene mreže prihvatile.

Izvršna potpredsednica EK za digitalno doba i konkurenciju Margaret Vestager ranije je napisala da Iks "ne poštuje Zakon o digitalnim uslugama (DSA)", tvrdeći da on "obmanjuje korisnike" i da "nije dovoljno transparentan".

Mask je evropskoj komesarki odgovorio da je "DSA dezinformacija".

Vestager je napisala i da Iks "istraživačima ne dozvoljava pristup javnim podacima", na šta je odgovorio nekadašnji zvaničnik Stejt departmenta zadužen za sajber bezbednost Majk Benc, koji je napisao da "to nisu istraživači, nego cenzori i politički aktivisti".

-To nisu istraživači. Oni su aktivisti-cenzori i politički operativci. Ovo je bio njihov plan sve vreme — da iskoriste DSA da nateraju Iks da ponovo angažuje tim za cenzuru koji je otpušten kada je Ilon preuzeo vlast, napisao je on.

Tu društvenu mrežu kritikovao je i komesar za zajedničko tržište Tjeri Breton, koji je na Iksu napisao da su "plave kvačice nekada označavale pouzdane izvore informacija", ali da to više nije slučaj.

Ilon Mask je, nakon što je kupio tadašnji Tviter 2022. godine, omogućio korisnicima da kupe mesečnu pretplatu za "plave kvačice", koje su ranije bile rezervisane samo za potvrđene korisnike koji bi tu oznaku dobili od same društvene mreže.

(rt.rs)

BONUS VIDEO - TAJNO ORUŽJE RUSKOG RAKETNOG SISTEMA: JARS izvodi vežbe kamuflaže i kontradiverzije

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

RUSIJA U EUFORIJI, AMERI OSTAJU BEZ OLIMPIJSKIH IGARA?! Amerikanci uveli zakon da naštete Rusima, a sada se im se obija o glavu!