SEULU PREKIPELO PRAVI SVOJE “RATOVE ZVEZDA”: Južnokorejska vojska pravi sistem za obaranje dronova

Предраг Стојковић
Predrag Stojković

13. 07. 2024. u 00:27

JUŽNA Koreja planira da koristi lasersko oružje za uništavanje dronova iz DNR Koreje ove godine, preneo je Rojters, pozivajući se na Agenciju za nabavku oružja te zemlje.

СЕУЛУ ПРЕКИПЕЛО ПРАВИ СВОЈЕ “РАТОВЕ ЗВЕЗДА”: Јужнокорејска војска прави систем за обарање дронова

Foto X/dstlmod

Na ovaj način, Južna Koreja bi postala prva u svetu koja je ovu vrstu naoružanja upotrebila u vojnom sektoru, a Seul je svoj laserski program nazvao projektom "Ratovi zvezda".

-Biće dodatno ojačan kapacitet naše vojske za odgovor na provokaciju Severne Koreje dronovima, saopštila je Agencija.

Kako su precizirali, lasersko oružje obara leteće bespilotne letelice tako što sagoreva motore dronova ili drugu električnu opremu snopovima svetlosti u trajanju od 10 do 20 sekundi.

Jedan hitac iz ovog oružja, koje je razvilo Ministarstvo odbrane Južne Koreje, u saradnji sa kompanijom "Hanvha aerospejs", koštaće 2.000 vona (1,45 dolara).

Treba napomenuti da Velika Britanija razvija sličan projekat pod nazivom "dregon fajer", koji planira da stavi u upotrebu 2027.

Iako podaci o dometu sistema ostaju poverljivi, ranije je otkriveno da je laser sposoban da pogodi "bilo koju vidljivu metu" sa takvom preciznošću da bi mogao da pogodi "novčić koji je udaljen kilometar".

Britansko Ministarstvo odbrane je u martu na društvenoj mreži Iks objavilo snimak januarskih testova tog laserskog oružja velikog dometa.

Lasersko oružje može da zahvati mete brzinom svetlosti i koristi intenzivan snop svetlosti da preseče metu, što dovodi do loma strukture.

Ruski vojni ekspert Aleksej Leonkov je, komentarišući snimke testova, rekao da je laser kao oružje za uništavanje neefikasan na zemlji zbog svojstava atmosfere.

Prema njegovim rečima, oni neprijatelja mogu samo da zaslepe.

(rt.rs)

BONUS VIDEO - TAJNO ORUŽJE RUSKOG RAKETNOG SISTEMA: JARS izvodi vežbe kamuflaže i kontradiverzije

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

A KADA SU MU REKLI... Ovako je Novak Đoković reagovao kada je čuo da mu je Rafael Nadal čestitao na olimpijskom zlatu