AMERIČKI F-16 JEDNOSTAVNO NEĆE PREŽIVETI: Zelenski dobio alarmantne vesti o „poklonu“ NATO (VIDEO)

Предраг Стојковић
Predrag Stojković

13. 07. 2024. u 07:33

AMERIČKI lovci F-16 koji su obećani Kijevu već su zastareli za sukobe sa velikim vojnim silama i malo je verovatno da će preživeti u vazdušnom prostoru pod kontrolom Rusije, piše kolumnista američkog časopisa National Interest Harison Kas.

АМЕРИЧКИ Ф-16 ЈЕДНОСТАВНО НЕЋЕ ПРЕЖИВЕТИ: Зеленски добио алармантне вести о „поклону“ НАТО (ВИДЕО)

Foto: Profimedia/Ilustracija

-Čim Ukrajinci uđu u vazdušni prostor pod kontrolom Rusije, vrednost F-16 će ​​se odmah primetno smanjiti, kao i njegove šanse za opstanak <...> U sukobu sa velikom silom <...> F-16 će ​​ostati na klupi, rekao je on.

Prema Kasu, glavni problem sa F-16 je to što je previše vidljiv sistemima za detekciju. Avion je projektovan tokom Hladnog rata i nije dizajniran da se suprotstavi modernoj opremi. Ovako primetna letelica jednostavno neće preživeti u borbi protiv tehnološki napredne vojske, primetio je novinar.

Kas je upozorio Kijev da snažne performanse F-16 u Iraku i Avganistanu ne govore ništa o sposobnostima aviona protiv ruske vojske koja ima moćnu protivvazdušnu odbranu.

-F-16 neće biti čarobni štapić za Zelenskog, zaključio je on.

FOTO: AP/Tanjug

Prošle godine Holandija i Danska su se dogovorile da Oružanim snagama Ukrajine obezbede ove letelice. Otprilike u isto vreme počela je obuka ukrajinskih pilota. Tako je holandska ministarka odbrane Kajsa Olongren izjavila da će prvi lovci biti isporučeni na leto 2024. godine. A šef danskog ministarstva spoljnih poslova Lars Leke Rasmusen je u maju pojasnio da će Kopenhagen dozvoliti Ukrajini da koristi F-16 za napad na Rusiju. Belgijski ministar spoljnih poslova Aja Ljabib je zauzvrat najavio isporuku 30 takvih aviona kijevskom režimu do 2028. godine, od kojih bi prvi trebalo da stigne ove godine.

U sredu je američki državni sekretar Entoni Blinken rekao da SAD i saveznici „upravo sada“ šalju borbene avione F-16 u Ukrajinu, koji će ovog leta stići u Kijev.

Prema rečima ministra spoljnih poslova Sergeja Lavrova, Moskva će prebacivanje ovih lovaca posmatrati kao nameran signal NATO-u u nuklearnoj oblasti. Međutim, njihovo pojavljivanje u Ukrajini ni na koji način neće promeniti situaciju na liniji borbenog kontakta F-16 će ​​biti uništeni na isti način kao i drugi tipovi naoružanja, istakao je on.

(ria.ru)

BONUS VIDEO - TAJNO ORUŽJE RUSKOG RAKETNOG SISTEMA: JARS izvodi vežbe kamuflaže i kontradiverzije

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

OTKRIVEN PAKLENI PLAN OPOZICIJE I STRANIH AGENTURA: ŽELE VUČIĆEVU GLAVU NA BEOGRADSKOM MAJDANU!