RAT U UKRAJINI: Drama u Harkovu

Марија Стевановић
Marija Stevanović

13. 07. 2024. u 07:49 >> 21:06

RAT u Ukrajini – 871. dan.

РАТ У УКРАЈИНИ: Драма у Харкову

Foto Tanjug/AP

Napad na Harkov

Najmanje dve osobe su poginule, a 22 njih je povređeno u naselju Budim u Harkovskoj oblasti, saopštio je regionalni načelnik Oleg Sinegubov.

Prema njegovim rečima, ruske snage su izvele dva napada na to naselje.

Najava glavnog okršaja

Pukovnik SBU u ostavci Oleg Starikov smatra da bi glavni okršaj u Ukrajini mogao da se odigra krajem leta.

Zelenski o Bajdenovom gafu

Ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski danas je okarakterisao gaf predsednika SAD Džoa Bajdena, u kojem ga je predstavio kao ''predsednika Putina'', kao grešku.

- To je greška. Mislim da su SAD dale veliku podršku Ukrajincima. Smatram da neke greške možemo da zaboravimo - rekao je Zelenski tokom današnje posete Irskoj.

FP: NATO pomaže Ukrajini da se bori, ali ne i da pobedi

Uz svu veliku podršku Zapada, Ukrajini je dovoljno samo da se odbrani i odbije Rusiju – saglasni su analitičari i zvaničnici. Oni ističu da sa ovakvim obimom pomoći ne može biti govora ni o kakvoj pobedi ukrajinskih Oružanih snaga, piše FP.

Rusi podigli zastavu iznad Urožajnog

Ruske snage razvile su zastavu Rusije na zgradi administracije u mestu Urožajno na vremenskom pravcu u Zaporoškoj oblasti, saopštio je za Sputnjik Vladimir Rogov, kopredsedavajući Koordinacioni savet za integraciju novih regiona.

- Naše snage su podigle trobojku na zgradi administracije u Urožajnom i sada napreduju u severnom delu mesta gde se vode glavne borbe - rekao je Rogov.

Špigl: Ovo je plan u slučaju rata sa Rusijom

Bundesver je razradio „Operativni plan Nemačke“ (OPLAN DEU) u slučaju rata sa Rusijom, piše „Špigl“.

- Ako dođe do eskalacije na istočnom krilu NATO, stotine hiljada vojnika će morati da bude preraspoređeno. U tajnom dokumentu Bundesvera razrađen je akcioni plan u slučaju takvog razvoja događaja - piše kolumnista Rasmus Buhštajner.

U Hersonu uništeno ukrajinsko komandno mesto

Zahvaljujući koordinatama koje su dobili pripadnici proruskog pokreta otpora, u Hersonu je uništeno komandno mesto Oružanih snaga Ukrajine i sedam mesta za upravljanje dronovima u okupiranom delu Hersonske oblasti.

Likvidirano je deset ukrajinskih vojnika, kao i skladište materijala, artiljerijsko oruđe, minobacač.

Budanov preti: "Srušićemo Krimski most"

Načelnik Glavne obaveštajne uprave Ministarstva odbrane Ukrajine Kiril Budanov je na pitanje da li bi Krimski mosta mogao da padne ove godine godine, odgovorio da je to pitanje za Generalštab Oružanih snaga Ukrajine.

Međutim, Budanov je naglasio u intervjuu za New Voice da Krimski most mora biti uništen i da njegovo odeljenje radi "planirani posao" po tom pitanju.

Foto Tanjug/AP

- Sve što radimo, osim rutinskog uništavanja logistike i železnice, je i desakralizacija Krima. Mi smo obezbedili da Rusija povuče svoje brodove sa Krima što je dalje moguće u Očamčiru (novu rusku luku na teritoriji Abhazije), naveo je Budanov.

Eksplozije u Dnjepropetrovskoj oblasti

Odjekuju eksplozije u gradu Hersonu koji je pod kontrolom ukrajinske vojske, kao i u Dnjepropetrovskoj oblasti.

Požar u skladištu nafte

Prilikom napada ukrajinskih dronova na Cimljanski okrug u Rostovskoj oblasti, na skladištu nafte izbio je požar. Prema prvim podacima, nema poginulih i povređenih.

BONUS VIDEO:

PRIČE IZ HRONIKE:Maša Bajić:Moj otac nikoga nije ubio, niti oteo

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

O BIOGORIVU, RUDOLFU I PODMORNICAMA: Od kada je čoveka civilizacija traži prijateljske energente