VAŠINGTON I SEUL SE PRIPREMAJU ZA NUKLERANI RAT: Severna Koreja osudila deklaraciju NATO samita

Novosti online

13. 07. 2024. u 21:27

SEVERNA Koreja osudila je deklaraciju samita NATO-a održanog u Vašingtonu, kojom je kritikovan severnokorejski izvoz oružja u Rusiju. Pjongjang je taj dokument nazvao nezakonitim, prenosi Gazeta Blic.

ВАШИНГТОН И СЕУЛ СЕ ПРИПРЕМАЈУ ЗА НУКЛЕРАНИ РАТ: Северна Кореја осудила декларацију НАТО самита

Foto: Gavriil Grigorov, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP

U zajedničkom saopštenju objavljenom ove nedelje, lideri NATO-a kritikovali su Severnu Koreju zbog pomaganja u ratu Rusiji protiv Ukrajine pružanjem direktne vojne podrške. Lideri Natoa takođe su izrazili duboku zabrinutost u vezi sa podrškom koju Kina nudi Rusiji.

Pjongjang je uporno negirao tvrdnje da šalje oružje Rusiji, ali su u junu severnokorejski lider Kim Džong Un i ruski predsednik Vladimir Putin potpisali sporazum koji je uključivao obećanje da će te zemlje pomoći jedna drugoj, ako bilo koja država bude napadnuta.

Ministarstvo spoljnih poslova zemlje Severne Koreje najoštrije je osudilo i odbacilo deklaraciju NATO Samita.

Severnokorejski državni mediji prenose saopštenje u kome se navodi da ta deklaracija podstiče novi hladni rat i vojnu konfrontaciju na globalnom nivou i poziva na novu silu i novu kontrameru.

Iz Predsedništva Južne Koreje saopšteno je da će Seul i Vašington sprovesti zajedničke vojne vežbe kako bi pomogli u primeni nove direktive, koja formalizuje raspoređivanje američkih nuklearnih sredstava na i oko Korejskog poluostrva kako bi sprečili i odgovorili na moguće nuklearne napade iz Pjongjanga.

U odvojenom saopštenju objavljenom u subotu, Ministarstvo odbrane Severne Koreje optužilo je Seul i Vašington da potpisivanjem smernica namerno povećavaju svoje pripreme za nuklearni rat.

Odnosi između dve Koreje su na najnižoj tački poslednjih godina, pošto je Pjongjang intenzivirao testiranje oružja i približio se Rusiji.

BONUS VIDEO: TAJNO ORUŽJE RUSKOG RAKETNOG SISTEMA: JARS izvodi vežbe kamuflaže i kontradiverzije

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ŠTA ĆE REĆI NOVAK ĐOKOVIĆ KAD IH VIDI? Ovako su australijski plivači došli u Pariz na Olimpijske igre (VIDEO)